Skocz do zawartości
Forum Kopalni Wiedzy
  • Kto jest online? (Zobacz pełną listę)

• Najnowsze komentarze

• Do tego polecam listę strzelanin np. w samych szkołach rzędu jedna co tydzień: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_school_shootings_in_the_United_States_(2000–present) ... Byłem w Purdue w styczniu 2014 - cały kampus żył taką historią, też pamiętam jak leżał plecak na korytarzu - od razu zgłaszany.
    • Rzeczywiście Prawdziwy Polak prędzej da się pożreć lustrzanym bakteriom niż przyzna że inny Polak ma rację ... albo że Amerykanin się myli. Mówimy o obserwacji odpowiedzi przed impulsem - z jednej strony już są znane i udokumentowane realizacje jak dwie na górze, z drugiej trzeba je zmodyfikować/rozwinąć do zastosowań, na co nie pozwala prezentowana blokada mentalna - jeśli nie zdążymy rozwinąć systemu obrony przed m.in. lustrzanymi bakteriami i modlitwa kolegi nie wystarczy, to czas potrzebny do otworzenia wyższego życia na Ziemi po dominacji lustrzanej bakterii ... pewnie byłoby lustrzane czyli prawie od zera - poprzednio zabrało ze 4 miliardy lat, słońce ma umrzeć za 5 ... Natomiast preferując akceptację symetrii CPT, skoro istnieje scenariusz "laser powoduje ekscytację", powinien też istnieć jego CPT analog "laser powoduje deekscytację" - co jest dobrze znane np. w oscylacjach Rabiego laser na zmianę powoduje ekscytację/deekscytację, w mikroskopie STED powoduje deekscytację, najbliżej chyba jest tzw. backward ASE dobrze znane w światłowodach - poniżej w czarnym układzie z https://ieeexplore.ieee.org/document/841259: laser po lewej dosłownie wyciąga fotony z wzbudzonego erbu w EDF w lewo. Jeśli to rzeczywiście są analogi wymagane przez symetrię CPT, to by znaczyło że mają odwrotne trajektorie fotonów i opóźnienia - do przetestowania ( https://arxiv.org/pdf/2409.15399 ), coś tam powoli zaczynamy ... wydaje się proste, ale nie tylko wszędzie w takim sprzęcie montują izolatory optyczne (strzałeczki), które dosłowanie usuwają poszukiwany efekt więc nie dziwne że jest prawie nieznany ... ale okazuje się że także prawie wszystkie lasery mają wbudowany taki izolator optyczny, co nie jest proste do demontażu ... jakby ktoś miał taki bez, najlepiej 1550 nm ...
    • Pomodlić się. Bozię każdy wybiera jaką chce, to i tak bez znaczenia. Skuteczność taka sama jak Twojego pomysłu, a zaleta, że putlery & co na pewno nie przechwycą. Napisałeś że bakteria będzie zrobiona pdp w ciągu 10-20 lat. A ile trzeba na Twoją maszynę czasu? W mojej ocenie jakieś 10100, może w tym czasie prawa natury wystarczająco się zmienią. Tak przy okazji długość mojej fali dB to ok. 10-36 m, ale formalnie ona jest, czyli sam z sobą mogę interferować. Będę musiał spróbować - przez jedną szczelinę może przelezę, bo chudy jestem, a przez dwie? Jak ćwiartkę+ wypiję, to... hmm...
    • Widzę powtarzane pytanie o EMPIRIĘ, gdy powyżej podałem dwa eksperymenty z obserwacją odpowiedzi przed impulsem ... chyba niezważone, warto czasem odwiedzić okulistę. Tu jest jeden z delayed choice: obracając polaryzator na jednej drodze, zmieniasz między klasyczną i kwantową statystyką na drugiej - w zależność od dróg optycznych: wcześniej lub później - https://journals.aps.org/pra/abstract/10.1103/PhysRevA.65.033818  
    • Retrocausality? To założenie... Pan obala to "założenie" prostym wehikułem czasu - czekam od dawna. Jarku, najwyraźniej nie zrozumiemy się i zakończę tę "polemikę" krótko, co już zresztą padło nie raz. Ładnie tam matematycznie składasz, ale EMPIRIA jest Ci odległa tak tylko, jak się da. KOMPLETNIE jej nie ogarniasz. Wszystkiego dobrego. EOT.
    • Nie widać dowodzi nieistnienia? Kwarków, czarnych dziur też nie widać więc nie istnieją? Widać konsekwencje ... retrocausality też, np. EMPIRIA: eksperyment Wheelera, delayed choice ... a nawet bezpośrednio odpowiedź systemu przed impulsem w dwóch powyżej ... Że nie można tak przesłać informacji? To jest założenie - a gdzie jego dowód? Jeśli było Big Bounce, to znaczy że wcześniej entropia rosłaby w drugą stronę ... też mogłoby wyewoluować życie, tak samo intuicyjnie przyjmujące że przyczynowość działa w drugą stronę. Ale zaskoczę kolegę - człowiek bywa omylny! Więc bardziej niż intuicjom, fizycy ufają działającym teoriom, jak QFT modelu standardowego + ogólna teoria względności, obie CPT symetryczne, rozwiązywane zasadą minimalizacji działania/zespołami Feynmanowskimi - gdzie na wynik np. pomiaru wpływa tak samo jego przeszłość jak i przyszłość.   No i co z tym czekaniem na bycie zjedzonym przez lustrzane bakterie? Nieistotne? Nie ma nadziei? Jakieś inne pomysły na zapobiegnięcie?
  • Ostatnio aktywne tematy

• Statystyki forum

• Tematów
      38072
    • Odpowiedzi
      165399
  • Statystyki użytkowników

• Użytkowników
      5947
    • Najwięcej online
      5067

Najnowszy użytkownik