Skocz do zawartości
Forum Kopalni Wiedzy

Mariusz Błoński

Administratorzy
  • Liczba zawartości

    3652
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

  • Wygrane w rankingu

    126

Ostatnia wygrana Mariusz Błoński w dniu 28 stycznia

Użytkownicy przyznają Mariusz Błoński punkty reputacji!

Reputacja

199 Wyśmienita

6 obserwujących

O Mariusz Błoński

  • Tytuł
    Kierownik robót

Informacje szczegółowe

  • Płeć
    Nie powiem

Ostatnie wizyty

Blok z ostatnimi odwiedzającymi dany profil jest wyłączony i nie jest wyświetlany użytkownikom.

  1. Na takie badania sprzed 20 lat trafiłem: The CO2 in the atmosphere is in contact with water vapor and rain droplets forming CO2 x H2O, HCO3- and CO3(2-) . Global precipitation is about 505 x 1015 kg/a. Based on theoretical calculation for unpolluted air and measurement observations, we estimated that 100-270 x 10(12) gC/a are scavenged from the air by global precipitation. This roughly equals carbon emissions from volcanic sources or 2-6 per cent of current CO2 emissions. An inventory-based estimate on carbon removal in northwestern Europe supports the above calculation on global scale. With increasing CO2 concentration in the air, precipitation scavenging may increase. I na taką informację: U.S. scientists have measured the rate at which mountains make the raw material for molehills – and found that if the climate is rainy enough, soil gets made at an astonishing speed. And in the course of this natural conversion of rock to fertile farmland and forest loam, carbon is naturally removed from the atmosphere. On the ridge tops of the New Zealand mountains, soil was being manufactured by chemical weathering (which is scientific shorthand for rain splashing on rock) at the rate of up to 2.5 mm a year. “A couple of millimeters a year sounds pretty slow to anyone but a geologist,” said David Montgomery, one of the authors. “Isaac measured two millimeters of soil production a year, so it would take just a dozen years to make an inch of soil. That’s shockingly fast for a geologist, because the conventional wisdom is it takes centuries.” The research matters because – once again – it throws new light on one of the dark regions of the climate machine: how carbon dioxide is removed from the atmosphere, at what rate, and where it goes and where it all ends up. Mamy więc oba mechanizmy.
  2. Radar puścił do nas oczko pt. "jesteście podatni na manipulację, a ja nie jestem". I tyle. Dobrze wie, że uruchamia takie same mechanizmy psychologiczne, jak każdy inny. Nie sądzisz chyba, że akurat Ty jesteś całkowicie odporny na fałszywki, manipulacje, że niechętnie przyjmujesz lub odrzucasz fakty/twierdzenia, które są sprzeczne z Twoimi przekonaniami.
  3. Na szybko rzuciłem okiem do internetów i znalazłem artykuł prasowy, w którym pada stwierdzenie: " An over-emphasis on STEM is robbing students of the humanities-based skills they need to navigate the 'dark arts' of fake news, social media and online distortion, a world-leading expert in classroom technology has warned. Subjects such as history and art taught students how to question the status quo and see different perspectives, Professor Punya Mishra from Arizona State University, told a conference in Sydney." Nie wiem (nie chce mi się szukać), czy to opinia Mishry oparta na doświadczeniu, czy na badaniach. Jak Ci się chce, to tutaj masz jego prace: https://scholar.google.com/citations?user=BvF3pA4AAAAJ&hl=en
  4. Tylko, że autorzy badań nie podejrzewają o powodowanie demencji związków chemicznych podawanych zwierzętom w hodowli, a związki stanowiące integralną część samego czerwonego mięsa. Również i podtrzymywane przez towarzyszy z PZŁ mity o rzekomo "zdrowym" mięsie dzikich zwierząt można sobie w buty wsadzić. W niektórych miejscach Europy poziom radioaktywnego cezu w mięsie dzików jest tak wysoki, że ich mięsa nie wolno przeznaczać do konsumpcji dla człowieka https://kopalniawiedzy.pl/dzik-mieso-zanieczyszczenie,36613 Ołowiana amunicja może zatruwać ludzi jedzących mięso upolowanych zwierząt https://kopalniawiedzy.pl/myslistwo-amunicja-olow-mysliwy-polowanie,35442
  5. Ty naprawdę wierzysz w te szczęśliwe krowy, co to w niewielkich polskich rodzinnych gospodarstwach hasają sobie beztrosko po łące, ustawiają się w kolejce do dojenia i do rzeźni? I w "zdrową polską żywność", która jest znacznie lepszej jakości niż żywność z zachodu czy wschodu? Wg. artykułu w Rzepie (https://www.rp.pl/przemysl-spozywczy/art39788921-antybiotyki-w-miesie-inni-ograniczaja-w-polsce-coraz-wiecej) w 2022 w PL użyto 828 ton antybiotyków w hodowli zwierząt. Więcej w UE używa tylko Hiszpania. Wg. tych danych (https://ourworldindata.org/grapher/antibiotic-usage-in-livestock) w PL na kilogram wyprodukowanego mięsa używa się 69 mg antybiotyków. W USA jest to 31 mg, w Niemczech 36 mg, w demonizowanej przez polskich rolników Ukrainie - 58 mg. Możesz sobie poczytać też to: Z najnowszego raportu Europejskiej Agencji Leków (EMA) wynika, że w 2017 roku zużycie antybiotyków w polskiej produkcji zwierzęcej znacząco wzrosło. Zużyliśmy 4 razy więcej leków niż Dania, 2,9 raza więcej niż Holandia, 2,4 razy więcej niż Francja i 1,9 razy więcej niż Niemcy. https://www.zywnosc.com.pl/polska-liderem-w-zuzyciu-antybiotykow/
  6. Poniżej tabelka z Global Food Security Index ułożona pod kątem jakości i bezpieczeństwa żywności. Sprawdź, gdzie są USA i gdzie jest Polska.
  7. Dane dotyczą USA, mechanizm dotyczy wszystkich. W USA badano H. sapiensy. Czerwone mięso to nie tylko wołowina, ale też wieprzowina czy mięso kaczek. Do tego dochodzą wszelkie wędliny, parówki, kabanosy i inne takie.
  8. Oba muszą być mocno schłodzone, by to była prawda Nalewki jakiś czas temu robiliśmy sami. Porzuciliśmy je na rzecz szkockiej, a że nas na nią bardzo rzadko stać, to i niemal nie pijamy. Chociaż kiedyś Lagavulina 16 sobie kupię
  9. Użyto soku tej firmy: https://www.riverhillsharvest.com/ Nalewkę z kwiatów czarnego bzu polecam Zacny trunek.
  10. Gorzej, że o ile wielu czynników chorobotwórczych jesteśmy w stanie uniknąć na poziomie indywidualnym (np. rezygnując z picia alkoholu czy jedzenia czerwonego mięsa) czy wspólnotowym (np. zakazując emisji szkodliwych związków chemicznych), to tego nie możemy uniknąć. Nawet ogólnoświatowy natychmiastowy zakaz produkcji plastiku nie uwolni nas od tych miliardów ton krążących w środowisku.
  11. Nie zauważylismy, że padło. Więc albo samo wstało, albo Jacek podniósł. Jacek powoli kończy pracę nad nową wersją. Naprawdę mam nadzieję, że do końca stycznia będzie. I nie, nie wiążemy żadnych planów z FB, oprócz ściągania stamtąd ludzi na stronę. Nie wiem nawet czy na FB moglibyśmy zarabiać. A nawet jeśli, to KW jest podstawą i tak pozostanie, bo na tym zbudowaliśmy i budujemy. Duże nadzieje wiążemy właśnie z nową wersją nad którą Jacek pracuje. A na forum jak najbardziej nam zależy. Zaktualizujemy je gdy będzie nowa strona.
  12. O kurcze... rewelacyjna informacja. W znaczeniu "ciekawa", a nie "świetna"
  13. Coś gdzieś mi mignęło, że dość niedawno ktoś (ci sami?) prowadził prace nad zamianą odpadów radioaktywnych w diament. Twórcy tej baterii wspominają, że powstała ona przy okazji prac nad fuzją. Może więc to jakaś mało ważna odnoga badań, do której nie przygotowali jeszcze (albo w ogóle nie przygotują) osobnego artykułu naukowego? Ale widzę, że jest kilkuminutowy filmik w temacie, zaraz go wrzucę pod notkę
  14. Bristol i UKAEA tylko się pochwalili w relacjach prasowych. Nie dali linku do żadnego opracowania. Może gdyby głębiej pogrzebać na ich stronach lub w publikacjach naukowych....
×
×
  • Dodaj nową pozycję...