Jump to content
Forum Kopalni Wiedzy

cyjanobakteria

Users
  • Content Count

    55
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    3

cyjanobakteria last won the day on November 29

cyjanobakteria had the most liked content!

Community Reputation

5 Promising

About cyjanobakteria

  • Rank
    Górnik

Informacje szczegółowe

  • Płeć
    Nie powiem

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

  1. Chodziło mi o czystą funkcjonalność plecaków mil-tec i zero nieprzydatnych albo nieprzemyślanych dupereli. Z nikim nie walczę, nawet nie byłem w wojsku i nie sądzę, żeby było mi czego współczuć, ale doceniam troskę
  2. Ciekawe jak tam z wydajnością. Ja bym wolał kupić czapkę z daszkiem z ogniw słonecznych, a najlepiej większy zestaw ogniw na plecak. Mam para-militarny plecak 40-60L z systemem molle, do którego można przyczepić dosłownie wszystko. Nie najlepszy wybór do biegania, chociaż żołnierze nie z takim obciążeniem biegają, ale jest bardzo dobry na wyprawy.
  3. Wolałbym, żeby naukowcy z ESA się nie ścigali się z czasem... Wiadomo, gdy ESA się spieszy, to diabeł się cieszy, a więcej kraterów na Marsie nie potrzeba Kiedyś myślałem, ze rakiety hamujące i to co robi SpaceX jest skomplikowane i spadochrony są znacznie prostsze, ale przy takich silach to tez niebanalne zagadnienie.
  4. Kosmonauci w przyszłości będą musieli być wegetarianami, bo zwierzęta są niewydajne. Pozostają też inne aspekty jak higiena, mikrograwitacja, etc. Jedyne mięso jakie może być dostępne to z probówki, ewentualnie jakieś zmodyfikowane mikroorganizmy. Rośliny swoją drogą też nie są wydajne. Przykładowo kukurydza to rozbudowany system korzeni, gruba łodyga, liście i tylko kilka kolb kukurydzy, z których środkowa cześć nie jest jadalna. Ale to i tak rząd wielkości efektywniejsze niż mięso. Hibernacja to przydatna technologia, bo to oznacza niskopoziomową naprawę organizmu i w efekcie lepszą medycynę i przedłużenie życia. Samo rozmrażanie będzie wymagało naprawy, o ile hibernacja będzie na tym oparta, ale też naprawy uszkodzeń związanych z promieniowaniem. Pomyśl o tym bananie naszpikowanym promieniotwórczym potasem, który normalnie nie ma znaczenia, ale zjedzony przed zahibernowaniem, będzie promieniował przez 100 lat bez mechanizmów naprawy komórek
  5. Owadów ubywa, ale do celów spożywczych były by przemysłowo hodowane. Jako, ze są niżej w łańcuchu będą bardziej wydajne i z etycznego punku widzenia łatwiej to przyjąć. Inna sprawa, to to o czym wspomniał Jajcenty i Astro. Przyrost populacji będzie wyciskał z systemu coraz więcej, a dietą możemy co najwyżej spłaszczyć krzywą, bo problem jest w przybliżeniu liniowy O(n).
  6. Masz zwietrzały pieprz skoro musisz sypać tyle, aż zupa staje się szara jak błoto Pół świata je dość pikantne potrawy, na przykład kuchnia orientalna jest generalnie ostra, więc to nie jest jakiś ewenement. Na początku tez nie znałem wielu przepisów i miałem dość ubogi jadłospis, na przykład ładowałem zbyt dużo wspomnianych już serów, co nie jest zdrowe Teraz czuję, że mogę dużo w kuchni, chociaż to tylko hobby, bo nie jestem kucharzem.
  7. To jest grafika z artykułu, który zalinkowałem w poprzednim poście: Ja jestem zwolennikiem zasady 80/20, więc polecam zoptymalizować niewielką cześć, co jest stosunkowo łatwe, aby osiągnąć znaczna poprawę. Na grafice widać, ze po odrzuceniu wołowiny i jagnięciny, roczna emisja CO2 zbytnio się nie rożni pomiędzy wegetarianinem a typowym wszystkożerca. Pozostają aspekty etyczne, bo drób na farmach jest mocno eksploatowany, ale negatywny wpływ na środowisko jest zmniejszony. Mleko ma mniejsze znaczenie, ale ja nie wrócę do krowiego młaka bo sojowe ma praktycznie same plusy, a wybór smaków jest nieporównywalny. Problem z wegetarianizmem jest tego typu, że ludzie mają ograniczony jadłospis. Ja na przykład mam w kuchni z 5 rożnych olejów do sałatek, wliczając w to oleje orzechowe, sezamowy, etc. które mają niebanalne smaki. Dopiero, jak zrezygnowałem z mięsa, zacząłem eksperymentować. Ciekawe są mykoproteiny od Quorn. To jest białko produkowane przez grzyby. Niedawno znalazłem to w markecie i dałbym sobie głowę uciąć, że smakowało jak kurczak. Wydaje mi się, że to jest przyszłościowe, bo jest bardzo wydajne technologicznie (woda/energia), cena jest przystępna, a smak bardzo zbliżony do mięsa. Nie brakuje mi mięsa, ale pozytywnie mnie to zaskoczyło i aż 5 razy sprawdzałem opakowanie czy aby na pewno to nie jest mięso Dobrze jest mieć różne opcje.
  8. Wszystko, co robimy ma wpływ na środowisko. Nie wiedziałem, ze Brazylia jest eksporterem soi, wezmę to pod uwagę. Zawsze bym wybrał mleko sojowe i to prawdopodobnie kilka litrów, zamiast kotlecika Ja mam podejście minimalistyczne, ale nigdy nie zejdzie się do zera. Ciekawe dane: http://www.greeneatz.com/foods-carbon-footprint.html Edit: Tak jak podejrzewałem, większość soji w Brazyli idzie na tuczenie zwierząt na mięso (+ załóżmy, że drugie tyle eksportują): Źródło: https://news.mongabay.com/2019/01/brazilian-hunger-for-meat-fattened-on-soy-is-deforesting-the-cerrado-report/
  9. Pomyśleć, ze to jest sprzęt klasy Teleskopu Hubbla, a mają ich na pewno kilka. Pamiętam, ze w 2011 NRO przekazało NASA dwie takie zabawki.
  10. Nie ma takiej możliwości, żeby mleko sojowe miało większy negatywny wpływ na środowisko niż krowie mleko. Zwierzęta nie są efektywne w przetwarzaniu materii. Z tego co pamiętam najgorsza jest wołowina, w którą w celu uzyskania 1000 kcal trzeba włożyć 10000-13000 kcal, drób jest wydajniejszy bo tylko 5x, jajka zdaje się to przelicznik 3x. Na szybko zrobiłem research na Google i dla mleka można założyć, ze to będzie to około 2-3x. Czyli dla krowiego mleka trzeba wyciąć 2x więcej puszczy. Spójrz co się dzieje w Brazylii, kraju który jest jednym z największych eksporterów mięsa.
  11. Może tak być, że to historia rodem z radia Erewań, ale z drugiej strony jest napisane, ze zmodyfikowali zestaw VR. Z resztą można zrobić prosty zestaw z jednego albo dwóch telefonów - patrz Google Cardboard. Ekonomicznie to pewnie nie będzie się opłacać, a do tego dochodzi obsługa czyli zakładanie i zdejmowanie urządzenia. Chociaż widziałem film na YT, w którym ktoś spędził cały tydzień w VR, wliczając w to spanie i żyje.
  12. Źródło: http://www.blog.viva.org.pl/2014/07/13/5-mitow-na-temat-krowiego-mleka/ Ja się dawno przerzuciłem na mleko sojowe, które jest pozyskiwane w bardziej etyczny sposób i ma mniejszy ślad węglowy. Do tego jest kilkanaście różnych smaków, wliczając w to orzechowe (laskowe, migdałowe, z nerkowca, etc), nie zawiera laktozy i jest fortyfikowane witaminami. A po otwarciu może stać długo w lodówce. Kiedyś wypiłem 3-tygodniowe mleko migdałowe i nie było żadnej różnicy, chociaż nie polecam takich eksperymentów
  13. Jeżeli go zamkną to z innego powodu, a nie z powodu tego zdjęcia. Tytanami intelektu Trump i jego najbliższe otoczenie nie jest, o czym dali świadectwo już wielokrotnie. Nie chodzi mi tu o politykę, bo nie nie jest właściwe forum, ale ich podejście do nauki. Po za tym nie jest królem, nie tworzy prawa o ile mi wiadomo, a jak tworzy to w ograniczonym stopniu, i nie jest ponad prawem.
  14. Sadze, ze to ciekawa inicjatywa, ale zgadzam się z tym, ze o pomijalnym jednostkowym wpływie na środowisko. Ich silą tkwi jednak w popularności. Z drugiej strony jeżeli faktycznie to jest jego kolekcja samochodów, to inicjatywa straciła na znaczeniu w moich oczach. Co do internetu i przesyłu danych. Video w internecie stanowi znaczna przytłaczająca ilość transferowanych danych, co ma niebagatelny wpływ na środowisko. Kiedyś widziałem opracowanie z oszacowanym CO2 na poziomie 3kg na każdy GB ściągnięty z internetu o ile się nie mylę. Duzi gracze jak Netflix współpracują z dostawcami internetu i umieszczają w ich infrastrukturze cache z filmami w celu poprawy prędkości i dostępności ich usług, obniżenia kosztów, obniżenia obciążenia ich infrastruktury w tym internetu, co tez ogranicza negatywny wpływ na środowisko oglądania filmów.
  15. Lista sieci od Wilka przypomniała mi o tym, ze mamy 16.7 miliona adresów w pętli zwrotnej (127.0.0.0/8) do celów testowych na każdym hoście. Ruch do tej sieci nie wychodzi poza interfejs sieciowy. Jest tez blok 268.4 miliona(!) adresów zarezerwowanych do wykorzystania w przyszłości 127.0.0.0/8, 127.0.0.0 - 127.255.255.255, liczba adresów 16777216 240.0.0.0/4, 240.0.0.0 - 255.255.255.254, liczba adresów 268435456
×
×
  • Create New...