Skocz do zawartości
Forum Kopalni Wiedzy
KopalniaWiedzy.pl

Olej palmowy wspomaga przerzutowanie nowotworów

Rekomendowane odpowiedzi

19 godzin temu, cyjanobakteria napisał:

A co tu jest dogmatyczne? 

Najciemniej pod latarnią:Twoje myślenie. Jajcenty subtelnie Cię naprowadza .Za subtelnie, skoro nieefektywnie.

19 godzin temu, cyjanobakteria napisał:

Podałem wykres z którego wynika, że olej palmowy ma ponad 2x tyle kwasów nasyconych co smalec i na tym się skupiłem. Na temat wpływu kwasów nasyconych na zdrowie jest konsensus naukowy.

Przez setki tysięcy lat tłuszcze nasycone nie szkodziły i nagle w XXw. zaczęły szkodzić. To tłuszcze szkodzą czy XXw. (i XXI w.) ?  Jest szansa, że coś zacznie świtać?

19 godzin temu, cyjanobakteria napisał:

Pochwal się wiedzą.

Ty już w tym wątku wiedzą na temat się pochwaliłeś lapsusem z tokotrienolem i "witaminą E".

Dyskusja z takim poziomem traci sens.

 

19 godzin temu, cyjanobakteria napisał:

Może jesteś dystrybutorem oleju albo supli :)

Gdybym był złośliwy, to napisałbym aby producenci oleju sezamowego i dyniowego zmienili przedstawiciela handlowego na bardziej kumatego, ale ponieważ na siłę się przekomarzasz, a z braku argumentów walisz płytkim i insynuacyjnym  ad personam, to tylko napiszę, że ta "dyskusja" straciła sens.

Edytowane przez 3grosze

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
5 hours ago, 3grosze said:

Najciemniej pod latarnią:Twoje myślenie. Jajcenty subtelnie Cię naprowadza .Za subtelnie, skoro nieefektywnie.

Pewnie już zapomniałeś, ale wypowiadasz się w wątku: "Olej palmowy wspomaga przerzutowanie nowotworów", ekspercie od subtelnego naprowadzania na olej palmowy :) Opinia forumowiczów, która nie jest zgodna z oficjalnymi zalecaniami żywnościowymi miało mnie obchodzi, co nie znaczy, że nie mogą mieć racji, jeżeli faktycznie są badania, które nie dowodzą wpływu albo nie ma wskazań na problemy natury metodologicznej.

 

5 hours ago, 3grosze said:

Przez setki tysięcy lat tłuszcze nasycone nie szkodziły i nagle w XXw. zaczęły szkodzić. To tłuszcze szkodzą czy XXw. (i XXI w.) ?  Jest szansa, że coś zacznie świtać?

Przez setki tysięcy lat ludzie nie siedzieli przed komputerem, telewizorem, w autobusie czy samochodzie przez kilkanaście godzin dziennie. Nie tracili czasu na pierdolenie w internecie. Nie wspominając, że średnia długość życia ostatnio wzrosła, co powoduje większą kumulację problemów na starość. Jest szansa, że coś zacznie świtać? Po za tym, możesz podeprzeć się źródłem, że tłuszcze nie szkodziły przez setki tysięcy lat? Ötzi miał zmiany miażdżycowe, o ile mnie pamięć nie myli.

 

5 hours ago, 3grosze said:

Ty już w tym wątku wiedzą na temat się pochwaliłeś lapsusem z tokotrienolem i "witaminą E".

Wykaż ten lapsus.

Napisałem: Właśnie doczytałem, że jest to typ witaminy E, która jest rozpuszczalna w tłuszczach.

Za angielską Wikipedią: Vitamin E is a group of eight fat soluble compounds that include four tocopherols and four tocotrienols.

 

5 hours ago, 3grosze said:

Gdybym był złośliwy, to napisałbym aby producenci oleju sezamowego i dyniowego zmienili przedstawiciela handlowego na bardziej kumatego

Jestem największym producentem oliwy z oliwek w Arktyce :) Dobre ad personam nie jest złe, ale kto o tym nie wie lepiej jak TrzyGrosze? Uczę się od najlepszych :)

Edytowane przez cyjanobakteria

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
19 godzin temu, cyjanobakteria napisał:

wypowiadasz się w wątku: "Olej palmowy wspomaga przerzutowanie nowotworów"

Problem masz taki, że Twoja logika nie chwyta różnicy semantycznej "wspomaga"  od "inicjuje". 

19 godzin temu, cyjanobakteria napisał:

Przez setki tysięcy lat ludzie nie siedzieli przed komputerem, telewizorem, w autobusie czy samochodzie przez kilkanaście godzin dziennie. Nie tracili czasu na pierdolenie w internecie.

No wreszcie!!! Tyle dni naprowadzania, aż chwycił, ale ten "refleks" w kojarzeniu jest hm... wymowny. (j.w.)

 

19 godzin temu, cyjanobakteria napisał:

Po za tym, możesz podeprzeć się źródłem, że tłuszcze nie szkodziły przez setki tysięcy lat?

Ty myślisz jak piszesz, czy siłujesz się w temacie Tobie nieznanym? Tłuszcze  są niezbędnym składnikiem diety.

Ponieważ muszę tutaj myśleć za Ciebie:P, miałeś pewnie "na myśli";)  tłuszcze nasycone. Klasyczny przykład, nie do zakwestionowania przez takich jak Ty dyletantów, to dieta Inuitów i Masajów. Nie słyszał, więc niech pogógla.

 

19 godzin temu, cyjanobakteria napisał:

Wykaż ten lapsus.

To demencja też?

Miałeś już  tłumaczone, gdy tokotrienol z oleju palmowego chciałeś zastąpić witaminą E z orzeszków. W ten sposób to możesz sobie zastąpić witaminę C z cytrynki, witaminą C w mandarynce, bo ona jedna jest. Witamina E to nazwa zwyczajowa dla gawiedzi i przez gawiedż stosowana, grupy związków o znaczącej różnicy w działaniu.

......................................

ć.d.n.:D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Prowadzisz dyskusję w sposób, który nieuchronnie prowadzi do gównoburzy. Niepotrzebnie przy tym udajesz, że ad personam "dystrybutor oleju palmowego" ci przeszkadza.

Quote

"Ty myślisz jak piszesz, czy siłujesz się w temacie Tobie nieznanym?"
"To demencja też?"
"Klasyczny przykład, nie do zakwestionowania przez takich jak Ty dyletantów"
"Problem masz taki, że Twoja logika nie chwyta różnicy"
"Tyle dni naprowadzania, aż chwycił, ale ten "refleks" w kojarzeniu"

 

5 hours ago, 3grosze said:

Problem masz taki, że Twoja logika nie chwyta różnicy semantycznej "wspomaga"  od "inicjuje".

Problem wynika z twojej projekcji problemu albo nadinterpretacji.

 

5 hours ago, 3grosze said:

Tyle dni naprowadzania, aż chwycił, ale ten "refleks" w kojarzeniu jest hm... wymowny. (j.w.)

Jakbyś nie skupił się na uszczypliwościach, to byś może zrozumiał, że chodziło mi o styl życia. Masaj spala dziennie 4500 kcal, więc zmienił się kontekst diety. Powołałeś się na Inuitów, którzy mają o 10 lat niższą długość życia ze wszystkich społeczności żyjących w Kanadzie, ale pozwolę poczekać sobie aż wypomnisz mi, że to z innych powodów oraz że tacy dyletanci jak ja nie wiedzą, że Innuici nie żyją tylko w Kanadzie.

 

5 hours ago, 3grosze said:

Ty myślisz jak piszesz, czy siłujesz się w temacie Tobie nieznanym? Tłuszcze  są niezbędnym składnikiem diety.

To już druga strona gównoburzy o tłuszczach nasyconych, ale dzięki za niezbędne doprecyzowanie. Dbamy tu na forum wszakże o jakość i precyzję wypowiedzi, jak dowiedziałem się kiedyś od twojego kolegi z wątku o JWST.

 

5 hours ago, 3grosze said:

Miałeś już  tłumaczone, gdy tokotrienol z oleju palmowego chciałeś zastąpić witaminą E z orzeszków. W ten sposób to możesz sobie zastąpić witaminę C z cytrynki, witaminą C w mandarynce, bo ona jedna jest. Witamina E to nazwa zwyczajowa dla gawiedzi i przez gawiedż stosowana, grupy związków o znaczącej różnicy w działaniu.

Potrafisz coś napisać z sensem. Szkoda, że na końcu i trzeba się przekopać przez post pełen prymitywnych obelg. Przez co o witaminie zapomnę, a będę pamiętał tylko, że każda dyskusja z tobą na tym forum grozi bezsensowną napierdalanką.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
W dniu 14.11.2021 o 10:53, 3grosze napisał:

Więc jeżeli ktoś nie ma czerniaka lub nowotworów szczęki (kw. palmitynowy nie indukuje nowotworów - tylko jak wykazało badanie - przerzuty) i nie przesadza z konsumpcją z innych żródeł tłuszczy nasyconych, to nierafinowany olej palmowy jest mocno;) prozdrowotnym produktem.

Nie bierzesz pod uwagę dwóch elementów.

Po pierwsze primo, skoro wspomaga przerzutowanie 2 nowotworów, które akurat zbadano, to może wspomagać też inne.

Po drugie primo, zwykle nie mamy pojęcia, że zaczął się u nas proces nowotworowy. A skoro tak, to czy olej palmowy go w takim wypadku nie napędzi? I czy np. przerzuty nie wystąpią na wcześniejszym etapie?

  • Lubię to (+1) 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wiele lat czytam forum i kojarzę już wasze Nicki 

I nie wiem jak to jest że niby czytacie wszystkie te newsy a zapominacie o roku mikrobiomu który zapewne kształtuje się w najwcześniejszym etapie życia i ulega w jego ciało tylko nieznacznym zmianom 

Weźmy Eskimosa żywiącego się od małego mięsem omega 3 i polskim dzieckiem wpieprzajacym chrupki kukurydziane, to są dwa różne przewody pokarmowe.

Wam się wydaje że bitwa rzepak/kokos jest najważniejsza bitwa podczas gdy prawdziwa zmiana to: surowość mięsa które dostarczamy (a razem z tym enzymy które szczepią nasz film), świeżość mięsa, pochodzenie mięsa (dziedziczna ma 3x więcej omega 3) + nie zwariowanie w tym wszystkim (tj omijanie całej sterty beznadziejnego łatwo dostępnego pożywienia żeby suplementowac się tylko tym sensownym - właściwe wypozycjonowanie potrzeb żywieniowych co nie jest jednak takie oczywiste)

To są zmienne które coś znaczą, to czym wy się w tym wątku zajmujecie to potwarz dla was i waszej wiedzy.

Był tu ziomek parę lat temu bastard co się znał, jeśli to czyta pozdrawiam go.

A jeżeli chodzi o temat oleju palmowego moim zdaniem ktoś za parę lat wykaże że przez to że ma w sobie te tokotrienole - to przez to łatwiej ulega zanieczyszczeniom od metali itd w trakcie ekstrakcji, przetwarzania i transportu i tak zanieczyszczony nie służy zdrowiu, coś jak czarna herbata plus cytryna

 

 

 

 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

ć.d.;)

17 godzin temu, cyjanobakteria napisał:

. Niepotrzebnie przy tym udajesz, że ad personam "dystrybutor oleju palmowego" ci przeszkadza.(...) Potrafisz coś napisać z sensem. Szkoda, że na końcu i trzeba się przekopać przez post pełen prymitywnych obelg.

Udaję czy nie, to wystarczyło  (wczesniejsze szydery o łysieniu wspaniałomyslnie przemilczałem) abym został  zwolniony z konwenansów wobec Ciebie i dopiero wtedy odpłaciłem pięknym (zwanymi przez Ciebie obelgami) za nadobne. Jak Kuba Bogu tak Bóg kubie, więc nie rób z siebie niewinnego męczennika.

 

17 godzin temu, cyjanobakteria napisał:
23 godziny temu, 3grosze napisał:

Tyle dni naprowadzania, aż chwycił, ale ten "refleks" w kojarzeniu jest hm... wymowny. (j.w.)

Jakbyś nie skupił się na uszczypliwościach, to byś może zrozumiał, że chodziło mi o styl życia.

No własnie na eurekę  "styl  życia" wpadłes z lekkim;) opóżnienim. Kw.tłuszczowe nasycone są szkodliwe w a r u n k o w o. Ich szkodliwosć determinuje tryb życia i żywnosć towarzysząca.

17 godzin temu, cyjanobakteria napisał:

. Powołałeś się na Inuitów, którzy mają o 10 lat niższą długość życia ze wszystkich społeczności żyjących w Kanadzie, ale pozwolę poczekać sobie aż wypomnisz mi, że to z innych powodów

Sam nie doszedłes z jakich, więc pomogę: bazując na tłuszczach posmakowali batoników Mars,  kajaki zamienili na motorówki, a psie  zaprzęgi na sanie motorowe i nieszczęscie gotowe. Ot zwesternizowali się, co na zdrowie nikomu nie wychodzi. A mogli być dalej zdrowymi Eskimosami.:)

 

 

@Mariusz Błoński zauważ, że oba prima to rozmyslania w trybie przypuszczenia, zakładające istnienie warunku, więc są to rozważania hipotetyczne.

A propos artykułu: 

- badanie przeprowadzone na myszkach, którego oczywiscie lekcewarzyc nie mozna, ale czy fizjologia myszek przystosowana jest do obróbki kw.palmitynowego, którego najbogatsze  żródła są w tam hen, wysoko, a myszki tu nisko? Olejowiec gwinejski pierwotnie rósł poza naturalnym zasięgiem myszy domowej, a nad skorupą orzecha kokosowego (po upadku na ziemię) musiałaby się mocno napracować.

- badanie sponsorowała  Worldwide Cancer Research,, co zawsze kładzie się cieniem na wiarygodnosci doswiadczenia, ktore łatwo zmanipulowac np niefizjologicznie duzymi dawkami badanej substancji. lub wybraniem podatnej lini genetycznej. Potem to się zweryfikuje, ale w swiat już poszło i dłuuugo zostanie.

I żeby nie było: wspieram  orangutany i jestem  za zochydzaniem ludziom oleju palmowego (z przyczyn ekologicznych i formt trans), ale w tym tutaj  gronie dopieszczamy:) fakty, a nie o faktach filozofujemy.

Edytowane przez 3grosze

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
6 godzin temu, Vinyl napisał:

Był tu ziomek parę lat temu bastard co się znał, jeśli to czyta pozdrawiam go.

I on właśnie twierdził, że na zmianę 'bioty' potrzeba, zaledwie czy aż,  trzech miesięcy, a Ty piszesz że mikrobiom się nie zmienia?

 

6 godzin temu, Vinyl napisał:

A jeżeli chodzi o temat oleju palmowego moim zdaniem ktoś za parę lat wykaże że przez to że ma w sobie te tokotrienole - to przez to łatwiej ulega zanieczyszczeniom od metali itd w trakcie ekstrakcji, przetwarzania i transportu i tak zanieczyszczony nie służy zdrowiu, coś jak czarna herbata plus cytryna

Zapewne, jest jednak problem który podniósł 3grosze: konflikt interesów, p-hacking i nasze ulubione na forach: cherry picking. Np https://pl.wikipedia.org/wiki/John_A._McDougall gość bardzo poleca swoją dietę, ale jakoś pomija się milczeniem, że jego wypowiedzi to promocja biznesu, kurcze, gość nawet składnie gadał na TEDx https://www.youtube.com/watch?v=d5wfMNNr3ak

 

Edytowane przez Jajcenty

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
49 minut temu, Jajcenty napisał:

I on właśnie twierdził, że na zmianę 'bioty' potrzeba, zaledwie czy aż,  trzech miesięcy, a Ty piszesz że mikrobiom się nie zmienia

Mój empiryczny dowód na to że się nie zmienia aż tak bardzo: herbata 

Byłem pojony całe dzieciństwo herbatą i dla mego p pokarmowego słodka herbata=podstawa pożywienia 

Przestałem pić z momentem opuszczeniem domu rodzinnego jakieś ponad 10 lat temu i powiem ci jedno: nadal mam ochotę czasem się na te słodka herbaciana zupę rzucić, był to nas tyle dominujący substrat pokarmowy że moim zdaniem zostawił ślad w procesach metabolicznych organizmu który pojony przez tyle czasu był w ciągłej potrzebie radzenia sobie z tym zanieczyszczeniem (bo tylko tak w kwestiach dietetycznych należy pojmować suplementowanie się złej jakości herbata ale tak naprawdę to każda chyba jedna herbata)

3 miesiące, z tego co pamiętam bastard pisał że to jest tyle czasu żeby silny zdrowy człowiek przyzwyczaił się do innego profilu metabolicznego - i z tym zgoda. Przyzwyczaił nie mylić z wykorzystywać pokarm w najbardziej efektywny sposób

My z grubsza jako gatunek moim zdaniem wyglądamy nieco inaczej nawet (moim zdaniem) w wyniku tego co jemy: przykładowo nie wierzę że Azjaci, albo latynosi - że na to jak oni wyglądaja nie miały przez tysiąclecia suplementowanie przyprawy (z którymi tak jak z moją herbatą-organizm od pewnej ich ilości zaczyna radzić sobie jak z zanieczyszczeniem)

Przecież od niektórych z tych ich przypraw - wykręca gębę tak jak kotu :) <lol>

 

 

 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
11 minut temu, Vinyl napisał:

Mój empiryczny dowód na to że się nie zmienia aż tak bardzo: herbata 

Byłem pojony całe dzieciństwo herbatą i dla mego p pokarmowego słodka herbata=podstawa pożywienia 

To raczej anegdota. Bo ja, na ten przykład, całe życie byłem karmiony zupą mleczną, lub budyniem na śniadanie. Nawet kiedy byłem już dorosły i okazyjnie nocowałem w domu rodzinnym, to i tak rano wjeżdżała mi pod nos micha budyniu. Odmowa zjedzenia była pacyfikowana klasycznym mobingiem rodzicielskim. I wiesz co? Darzę budyń i zupy mleczne szczerą nienawiścią. Tak więc u mnie to twierdzenie wygląda tak: czym cię pasą za młodu, tego nienawidzisz na starość.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

@up no właśnie czyli defacto potwierdzasz moje przypuszczenia odnośnie długotrwałej roli mikrobiomu a raczej osi: mikrobiom - wątroba- CPU (mózg który zawiaduje co jest dobre a co nie)

Sam widzisz że nawyki skądś się biorą, a samo "zochydzenie" czegoś świadczy o jakiejś formie obrony.

Twoim zdaniem gdzie ta obrona się zaczyna? Moim zdaniem, wspomniana os mikrobiom-wątroba-cpu ciągle pracuje na to żeby oszczędzić tobie trudności i zmaksymalizować twoje cele metabliczne.

Z drugiej strony: w obliczu jak to napisał ktoś wyżej sztuczności i westernu który się dzieje w kwestii naszej michy - układ ten jest dzisiaj oszukiwany i trzeba wspomagać go wiedzą, inaczej soy boy'ie tłuką się po głowach czy kokos jest lepszy czy rzepak lol

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
22 minuty temu, Vinyl napisał:

Twoim zdaniem gdzie ta obrona się zaczyna? Moim zdaniem, wspomniana os mikrobiom-wątroba-cpu ciągle pracuje na to żeby oszczędzić tobie trudności i zmaksymalizować twoje cele metabliczne.

Sam chciałeś, więc proszę bardzo, spekulacja: metabolity mikrobiomu sygnalizują mózgowi stan układu, ale mózg praktycznie nie ma możliwości sterowania* mikrobiomem. Całe to nasze życie wewnętrzne zawiera wszystkich jego przedstawicieli, tylko w różnych ilościach czy proporcjach. Zatem zasadniczo mamy potencjał  przejścia nawet na bardzo monotonne jedzenie. Przy zmianie diety jedne bakterie wymierają inne nagle zaczynają lepiej prosperować. Według opinii (można znaleźć na KW) budowanie nowego składu trwa trzy miesiące. W bardzo trudnych przypadkach da się proces przyspieszyć przeszczepami flory.

*) zachcianki - ale nie ma naukowych dowodów na celowość zachcianek typu mam niski wapń więc kocham jeść tynk.

Edytowane przez Jajcenty

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Cytujesz pojedyncze artykuły gdzie wiadomo powszechnie że w kwestii połącz mikrobiom wątroba mózg to co wiadomo to nic.

I tyle. Jest to nasz największy organ (mikrobiom) i żenada jest że próbujesz imputowac cokolwiek w tym rejonie skoro naukowcy zgodnie mówią że dopiero zaczynają go poznawać.

A ty że rach ciach mozna go przeszczepić. 

Naukowcy zdaje się ostatnio wykazali dopiero że flora bakt pojawia się nawet w kom nerwowych w mózgu

 

 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
7 hours ago, 3grosze said:

Udaję czy nie, to wystarczyło  (wczesniejsze szydery o łysieniu wspaniałomyslnie przemilczałem) abym został  zwolniony z konwenansów wobec Ciebie i dopiero wtedy odpłaciłem pięknym (zwanymi przez Ciebie obelgami) za nadobne. Jak Kuba Bogu tak Bóg kubie, więc nie rób z siebie niewinnego męczennika.

Nie tak zachowywać się nakazał twój bożek. Pofolguj, bo w niedzielę niegodzien będziesz przyjąć namaszczonego (olejem palmowym) wafelka :) Pycha to jeden z grzechów głównych, a i moderator może nakazać nieoczekiwanie pokutę w życiu doczesnym.

 

7 hours ago, 3grosze said:

Kw.tłuszczowe nasycone są szkodliwe w a r u n k o w o. Ich szkodliwosć determinuje tryb życia i żywnosć towarzysząca.

Nie jest forum dla Masajów. Więc nie rozmawiamy o hipotetycznych scenariuszach, gdzie ludzie przepalają 4500 kcal dziennie od pokoleń. Twój chytry plan się wykopyrtnął, bo nie tylko Eskimosi się przerzucili na batony i motorówki albo samochody. Średnia życia wzrosła wszystkim od tej westenizacji, ale im najmniej. Więc jeszcze musisz trochę doczytać.

 

7 hours ago, 3grosze said:

ć.d.n.
ć.d.

Ciąg nie zaczyna się od "ć" dyletancie ortograficzny. Ty myślisz w ogóle, jak piszesz? A może to demencja? Twoja logika nie chwyta różnicy pomiędzy literkami? Podoba się taki styl wypowiedzi?

Edytowane przez cyjanobakteria

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
14 minut temu, Vinyl napisał:

A ty że rach ciach mozna go przeszczepić. 

0) Można

1) Nie znam się na tym i napisałem że spekuluję.

2) kiedy piszę, że nie ma dowodów oznacza to tylko, że ja nie znam dowodów.

3) sam chciałeś dyskusji na poziomie popularnym.

4) pewna liczba doniesień wskazuje że przeszczepy flory może poprawiać profil lipidowy oraz pomagać w cukrzycy II

5) A ty sam jesteś żenada.

6) Dej no jakieś fakty, poza niezrozumiałym upodobaniem do słodzonej herbaty.

7) Zrobiłeś mi dzień.

 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Godzinę temu, cyjanobakteria napisał:
8 godzin temu, 3grosze napisał:

ć.d.n.
ć.d.

Ciąg nie zaczyna się od "ć" 

Możesz Cyjano mi podziekować, że dałem Tobie możliwosć... wreszcie sensownej wypowiedzi w tym wątku.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie trzymaj mnie w napięciu! To ćąk dalszy nastompi czy nie nastompi? :)

Edytowane przez cyjanobakteria

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jak dziecko...ale ty chyba ten etap zakonczyłes, więc dużo o Twej psyche up mówi.

Edytowane przez 3grosze

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Podobna zawartość

    • przez KopalniaWiedzy.pl
      Bakterie mikrobiomu jelitowego potrafią przekształcać kwasy żółciowe – końcowe produkty rozkładu endogennego cholesterolu – w związki, które wspomagają układ odpornościowy w walce z nowotworami poprzez blokowanie sygnalizacji androgenowej. Takie niespodziewane wyniki badań uzyskali naukowcy z Weill Conrell Medicine.
      Jestem bardzo zdziwiony. O ile mi wiadomo nikt dotychczas nie zauważył, że molekuły takie jak kwasy żółciowe mogą w ten sposób wpływać na receptor androgenowy, stwierdził profesor Chun-Jun Guo z Wydziału Gastroenterologii i Hepatologii, który wraz z profesorem Davidem Artisem nadzorował prace badawcze.
      Kwasy żółciowe powstają w wątrobie i trafiają do jelit, gdzie różne bakterie modyfikują ich strukturę chemiczną. Autorzy badań – doktorzy Wen-Bing Jin i Leyi Xiao – podejrzewali, że modyfikacje te mogą wpływać na działania kwasów żółciowych oraz na ich interakcję ze szlakami sygnałowymi. Postanowili więc bliżej przyjrzeć się temu zjawisku.
      Okazało się, że bakterie potrafią wprowadzić poważne modyfikacje. Odkryliśmy ponad 50 różnych molekuł kwasów żółciowych zmienionych przez bakterie, informuje dr Guo. To odkrycie sprowokowało uczonych do dalszych badań. Kwasy żółciowe są bowiem steroidami, tak jak hormony płciowe. Oznacza to, że mają podobną strukturę. W głowach naukowców narodziło się więc pytanie, czy zmodyfikowane przez bakterie kwasy żółciowe mogą wchodzić w interakcje z receptorami hormonów płciowych. To był szalony pomysł, przyznaje Guo.
      Gdy naukowcy przeanalizowali 56 zidentyfikowanych przez siebie kwasów żółciowych zmienionych przez mikrobiom, znaleźli wśród nich jednego antagonistę receptora androgenowego, czyli związek który blokował ten receptor. Następnie przyjrzeli się 44 wcześniej znanych zmodyfikowanych kwasów żółciowych i okazało się, że wśród nich jest 3 kolejnych antagonistów. Badacze zadali sobie więc kolejne pytanie: na które konkretnie komórki wpływają zmodyfikowane kwasy żółciowe i na jakie funkcje biologiczne tych komórek mają wpływ?
      Receptor androgenowy obecny jest, między innymi, w niektórych komórkach układu odpornościowego, w tym w limfocytach T CD8. Już wczesniejsze badania wykazały, że zablokowanie tego receptora zwiększa zdolność tych limfocytów do zwalczania nowotworów. Uczeni przeprowadzili więc testy na myszach z nowotworem pęcherza, którym podawali zmodyfikowane przez bakterie kwasy żółciowe będące antagonistami receptora androgenowego. Wyniki badań sugerują, że te zmienione kwasy żółciowe zwiększały zdolność limfocytów T do przeżycia wewnątrz guza i niszczenia komórek nowotworowych, cieszy się doktor Collins. To pokazuje, jak ważne są związki pomiędzy naszym organizmem, a mikrobiomem jelit i wskazuje, że w przyszłych terapiach antynowotworowych należy brać pod uwagę aktywność mikrobiomu, dodaje doktor Artis.
      Odkrycie otwiera kilka nowych możliwości na polu walki z nowotworami. Oznacza ono na przykład, że przed rozpoczęciem terapii antynowotworowej można będzie wprowadzić do jelit pacjenta konkretne bakterie, które zwiększą możliwości obronne organizmu. Można też będzie bezpośrednio podawać zmodyfikowane kwasy żółciowe.
      Jednak najważniejszym wnioskiem płynącym z badań jest konieczność odpowiedniego dbania o mikrobiom jelitowy, a ten zaburzamy przede wszystkim nieprawidłową dietą. Do zbadania pozostaje kwestia, czy specjalna dieta zwiększy zdolności obronne naszego organizmu oraz jaki wpływ na zdrowie mogą mieć pochodzący z kwasów żółciowych antagoniści receptorów androgenowych na organizm zdrowego człowieka.
      Jeśli chcemy utrzymać mikrobiom jelit w dobrym stanie powinniśmy jeść dużo warzyw (w tym kiszonek), gdyż dla zdrowia jelit ważne jest spożywanie odpowiedniej ilości błonnika. Należy też znacząco ograniczyć spożycie tłuszczów, mięsa (szczególnie czerwonego jak wieprzowina i wołowina) oraz produktów wysokoprzetworzonych. Na mikrobiom negatywnie wpływają też leki, alkohol i palenie papierosów (również te elektroniczne).

      « powrót do artykułu
    • przez KopalniaWiedzy.pl
      Wcześniejsze badania nad nowotworami wskazywały, że gdy osoby cierpiące na niektóre rodzaje nowotworów – jak nowotwory piersi, pęcherza czy prostaty – przyjmowały codziennie niskie dawki aspiryny, nowotwory wolniej się rozprzestrzeniały. Dotychczas nie było wiadomo, w jaki sposób aspiryna spowalnia przerzutowanie nowotworów. Odkrycie mechanizmu działania aspiryny na nowotwory i określenie odpowiedniego dawkowania pozwoli na efektywne wykorzystanie tego środka u chorych.
      Pomimo postępów w leczeniu nowotworów, wielu pacjentów z chorobami na wczesnych etapach otrzymuje leczenie, które powinno pomóc, ale później dochodzi u nich do nawrotu choroby z powodu mikroprzerzutów. Są one powodowane przez komórki nowotworowe, które rozsiały się po organizmie i pozostały uśpione. Większość immunoterapii kierowanych jest do pacjentów z rozwiniętym nowotworem dającym przerzuty. Jednak to okres, gdy nowotwór po raz pierwszy się rozprzestrzenia, daje nam unikatową okazję do jego zaatakowania, gdyż właśnie wtedy jego komórki są szczególnie podatne na atak ze strony układu odpornościowego, mówi profesor Rahul Roychoudhuri z University of Cambridge.
      Naukowcy byli więc szczególnie zainteresowani, w jaki sposób aspiryna spowalnia przerzutowanie, bowiem aż 90% zgonów z powodu nowotworów jest powodowanych przez nowotwory, które dały przerzuty.
      Uczeni przyjrzeli się 810 genom u myszy i stwierdzili, że 15 z nich wpływa na przerzutowanie nowotworów. Szczególnie ważnym spostrzeżeniem było stwierdzenie, że gdy myszy brakuje genu odpowiedzialnego za wytwarzanie proteiny ARHGEF1, pojawia się u niej mniej przerzutów w nowotworach płuc i wątroby. Badacze zauważyli, że ARHGEF1 tłumi działanie limfocytów T. Bliżej przyjrzeli się tej kwestii i spostrzegli, że ARHGEF1 jest włączana, gdy limfocyty T zostają wystawione na działanie tromboksanu A2 (TXA2). Tymczasem nie od dzisiaj wiadomo, że TXA2 jest powiązany z działaniem aspiryny.
      Tromboksan A2 jest wytwarzany przez płytki krwi. Służy on do tworzenia się skrzepów, dzięki którym rany przestają krwawić. Czasem jednak może prowadzić do ataków serca czy udarów. Aspiryna zmniejsza produkcję TXA2, zapobiegając powstawaniu zakrzepów, stąd też jej działanie zapobiegające atakom serca i udarom. Teraz, dzięki nowym badaniom, wiemy, że aspiryna spowalnia przerzutowanie nowotoworów zmniejszając produkcję TXA2, dzięki czemu środek ten nie tłumi działania limfocytów T.
      Badacze udowodnili to na mysim modelu czerniaka wykazując, że u myszy z tym nowotworem, którym podawano aspirynę, przerzutowanie było zmniejszone, a było to spowodowane właśnie zmniejszeniem oddziaływania TXA2 na limfocyty T.
      Doznaliśmy olśnienia, gdy zauważyliśmy, że TXA2 tłumi działanie limfocytów T. Wcześniej nie wiedzieliśmy, dlaczego aspiryna zmniejsza przerzutowanie. To był moment, w którym kierunek naszych badań zmienił się na inny, niż przewidywaliśmy. Aspiryna i inne podobnie działające leki, mogą być tańszą alternatywą od terapii opartych na przeciwciałach, a przez to łatwiej dostępną na całym świecie, cieszy się główny autor badań, profesor Jie Yang.
      Naukowcy rozpoczęli już współprace z profesor Ruth Langley z University College London, która prowadzi badania nad zastosowaniem aspiryny do zapobieżenia lub opóźnienia nawrotów nowotworów. To bardzo ważne odkrycie. Pozwala nam ono właściwie interpretować wyniki badań klinicznych i sprawdzić, kto odniesie największe korzyści z terapii aspiryną, mówi uczona. U niewielkiej grupy ludzi aspiryna może powodować poważne skutki uboczne, jak krwawienia z przewodu pokarmowego czy pojawienie się wrzodów żołądka. Dlatego tak ważnym jest zrozumienie, kto może odnieść korzyści z terapii, dodaje uczona.

      « powrót do artykułu
    • przez KopalniaWiedzy.pl
      Wstępne badania przeprowadzone na University of Pennsylvania wskazują, że prosty suplement diety może wspomóc terapię przeciwnowotworową CAR T. Uzyskane wyniki muszą zostać jeszcze potwierdzone w czasie badań klinicznych, jednak dane, zaprezentowane podczas 66th American Society of Hematology (ASH) Annual Meeting and Exposition wskazują, że naukowcy mogli wpaść na ślad ekonomicznej strategii wzmocnienia skutków terapii CAR T.
      CAR T (chimeric antigen receptor T-cell therapy) wykorzystuje zmodyfikowane limfocyty T, które za pomocą technik biologii molekularnej i inżynierii genetycznej przeprogramowywane są ze swojego naturalnego działania – immunologicznego – na działanie przeciwnowotworowe. Tysiące pacjentów cierpiących na nowotwory hematologiczne zostało wyleczonych dzięki CAR T. Jednak wciąż nie we wszystkich przypadkach ona działa. Postanowiliśmy udoskonalić CAR T poprzez poprawienie działania limfocytów T za pomocą diety, a nie dalszej inżynierii genetycznej, mówi współautorka badań, doktor Shan Liu.
      Naukowcy rozpoczęli od badania wpływu różnych diet, w tym diety ketogenicznej, diet o wysokiej zawartości błonnika, tłuszczu, białka, cholesterolu oraz diety kontrolnej na zdolności komórek CAR T do zwalczania nowotworu. W badaniach używali mysiego modelu chłoniaka rozlanego z dużych komórek B. Okazało się, że dieta ketogeniczna, najlepiej ze wszystkich testowanych diet, poprawiała kontrolowanie nowotworu i przeżywalność myszy. W toku dalszych badań uczeni stwierdzili, że głównym czynnikiem odpowiedzialnym za dobroczynny wpływ diety na poprawę leczenia CAR T był podwyższony poziom beta-hydroksymaślanu (BHB), metabolitu wytwarzanego przez wątrobę w reakcji na dietę ketogeniczną.
      Wysunęliśmy hipotezę, że komórki CAR T preferują BHB jako źródło energii ponad standardowe cukry występujące w organizmie. Więc zwiększenie poziomu BHB wzmacnia komórki walczące z nowotworem, stwierdza współautor badań, doktor Puneeth Guruprasad.
      Następnie zespół badawczy podawał BHB myszom z ludzkim modelem nowotworu leczonym CAR T i stwierdził, że u większości zwierząt doszło do zwalczenia guzów, a komórki CAR T były bardziej aktywne. Uczeni pobrali też krew pacjentów leczonych CAR T i zauważyli, że u tych osób, u których poziom BHB był wyższy, komórki CAR T były bardziej rozpowszechnione. Zbadano też krew zdrowych ochotników, którym wcześniej podawano suplement BHB. Badania te pokazały, że i u nich niezmodyfikowane limfocyty T pozyskiwały energię podobnie, jak limfocyty używane w CAR T.
      W teorii więc suplementacja BHB powinna wspomagać pacjentów leczonych CAR T. Hipoteza ta jest badana podczas testów klinicznych prowadzonych właśnie w Penn Medicine’s Abramson Cancer Center. Mówimy o działaniu, które jest dość tanie i mało toksyczne, cieszy się mentor autorów badań, profesor mikrobiologii Maayan Levy.

      « powrót do artykułu
    • przez KopalniaWiedzy.pl
      Terapia przeciwnowotworowa, która zaprzęga układ immunologiczny do walki z rakiem, może spowodować, że pacjenci są narażeni na większe ryzyko ataku serca i udaru. Autorzy nowych badań – naukowcy z NYU Langone Health i Perlmutter Cancer Center – donoszą, że prawdopodobną przyczyną występowania tego efektu ubocznego może być fakt, iż terapia zaburza działanie układu odpornościowego w największych naczyniach krwionośnych serca.
      Naukowcy skupili się na inhibitorach punktów kontrolnych układu odpornościowego. Leki te blokują punkty kontrolne – molekuły znajdujące się na powierzchni komórek – które nie dopuszczają do zbytniej aktywności układu odpornościowego, pojawienia się zbyt silnego stanu zapalnego. Niektóre nowotwory przejmują te punkty, by osłabić system obronny organizmu. Zatem blokując te punkty za pomocą leków można spowodować, że układ odpornościowy poradzi sobie z nowotworem.
      Ten rodzaj terapii może jednak prowadzić do pojawienia się silnych stanów zapalnych w różnych organach. Z wcześniejszych badań wiadomo na przykład, że około 10% pacjentów z miażdżycą, po leczeniu inhibitorami, doświadcza ataku serca lub udaru.
      Dotychczas nie znano jednak szczegółowego mechanizmu, który za tym stoi. Bo go poznać, badacze sprawdzili na poziomie komórkowym, jak inhibitory punktów kontrolnych współpracują z komórkami układu odpornościowego w płytkach krwi. Analiza genetyczna wykazała, że inhibitory i komórki odpornościowe biorą na cel dokładnie te same punkty kontrolne.
      Nasze badania dostarczają bardziej precyzyjnych informacji na temat tego, w jaki sposób lek, który bierze na cel guzy nowotworowe, prowadzi do silniejszej reakcji immunologicznej w arteriach i zwiększa ryzyko chorób serca, mówi współautorka badań, doktor Chiara Giannarelli.
      Badania wykazały też, że przyjmowanie inhibitorów punktów kontrolnych może utrudniać leczenie miażdżycy. To pokazuje, że nowotwór, cukrzyca i choroby serca nie istnieją w próżni i należy rozważyć, jak leczenie jednej choroby wpływa na inne. Teraz, gdy naukowcy lepiej rozumieją zależności pomiędzy wymienionymi chorobami, mogą rozpocząć pracę nad strategiami zmniejszenia ryzyka, cieszy się doktor Kathryn J. Moore.

      « powrót do artykułu
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...