Skocz do zawartości
Forum Kopalni Wiedzy

Rekomendowane odpowiedzi

Długo się wahałem, czy to pisać, ale się zdecydowałem.

Słabo jest z Kopalnią. To jedyne nasze źródło utrzymania, od pewnego czasu było coraz gorzej i gorzej. Obecnie nie daje nawet połowy pensji minimalnej. Z jednej strony rozglądamy się za pracą na etacie, z drugiej, nie chcemy porzucać Kopalni.
Przechodząc więc do meritum... w najbliższych miesiącach bardzo by nam pomogło wszelkie wsparcie.
Jeśli jesteście w stanie go udzielić, to bardzo prosimy. Na BuyCoffee, Patronite lub bezpośrednio na konto:

https://buycoffee.to/kopalniawiedzy
https://patronite.pl/KopalniaWiedzy
mBank 48 1140 2004 0000 3102 4104 1055

Dziękujemy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Garść feedbacku od kogoś kto jest tu od lat. Z pewnym żalem obserwuję umieranie tego portalu już od dość dawna, a nawet ostatnio sam wchodzę tu rzadko, bo i czytać nie ma czego. A czego brakuje?

-- codziennie nowych artykułów, tak z 10 minimum, teraz są dwa trzy wpisy na dzień z dużymi przerwami. Nie oczekujcie, że będziecie zarabiać na przyzwoitym poziomie z 1,5 artykułu dziennie (46 artykułów w okresie 22 maja - 21 czerwca). Będzie to wymagało zmiany layoutu, żeby nowe wpisy zbyt szybko nie wypychały starych z pierwszej strony

-- więcej życia w serwisie to także częstsze zmiany w przypiętych artykułach. Obecne wiszą tam sobie od lutego, a zbliża się koniec czerwca. Nuuuuda. Jeszcze bym zrozumiał tak długi czas, gdybyśmy odkryli życie pozaziemskie, osiągnęli prędkość nadświetlną czy zbudowali perpetuum mobile, ale nic z tych rzeczy. A to i tak nie jest rekord, jakiś czas temu wisiały chyba ponad rok!

-- więcej ciekawostek, prostszych artykułów, w nauce dzieje się tyle ciekawych rzeczy, a tutaj? cmentarz!

-- weekendowych wpisów. internet rządzi się swoimi prawami, jednym z nich jest praca w soboty, niedziele i święta, kiedy ludzie oczekują materiału. możecie to załatwić na dwa sposoby - albo rzeczywiście pracować w weekendy i święta, albo przygotowywać wpisy na zapas i ustawić automatyczną publikację w określonym dniu. nauka to nie polityka, tutaj w dwa dni nic się nie przeterminuje

-- jakości - o ile Ania pisze bardzo starannie (choć zbyt rzadko ;), o tyle Twoje wpisy Mariuszu są zazwyczaj byle jakie. na błędy stylistyczne i redakcyjne można by jeszcze przymknąć oko (choć przeszkadzają), to literówki już są już niewybaczalne w dobie powszechnego sprawdzania pisowni, a tych jeszcze jakiś czas temu nie brakowało. jak wspomniałem, teraz wchodzę tu już rzadko, więc może coś zmieniłeś, z góry zatem przepraszam, jeżeli krytyka okaże się już niezasadna. warto przed publikacją przeczytać to co się napisało, najlepiej dać sobie z pół godziny, może godzinę przerwy, albo wrzucić w AI z prośbą o poprawienie błędów i wskazanie nielogiczności

-- moderacji. Mnie osobiście odrzucił od czynnego udziału w komentarzach Astro wraz ze swoimi kolejnymi wcieleniami, aż w końcu odechciało mi się cokolwiek pisać

Nie wiem czy to cokolwiek jeszcze pomoże, jesteście obecnie na równi pochyłej, podgryzani przez serwisy prowadzone w dużej mierze z bardzo mocnym udziałem AI o miernej jakości merytorycznej ale wciąż ciekawsze. Nawet jeśli nie zgłębią należycie tematu, to choć zaznaczą że istnieje, że coś się w nauce dzieje. Życzę wam oczywiście jak najlepiej i z chęcią wrócę częściej, jeśli będzie jeszcze do czego.

Edytowane przez lester

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, lester napisał:

Mnie osobiście odrzucił od czynnego udziału w komentarzach Astro wraz ze swoimi kolejnymi wcieleniami, aż w końcu odechciało mi się cokolwiek pisać

Skoro to problem, to cóż zostaje? Dla dobra KW, którym kieruję się od zawsze zostaje zniknąć. Pozdrawiam serdecznie Wszystkich, życzę @lester łatwości w czynnym uczestnictwie na KW dzięki przestrzeni, którą mam nadzieję uczynić. Na koniec oczywiście muzycznie: https://youtu.be/IzxoRIKCpFc.

P.S. Zapewne spotkamy się jeszcze nie raz, gdzieś tam w innym wcieleniu, choć niekoniecznie już na KW. Taka karma. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@lester
Przez lata robiliśmy tak, że pracowaliśmy praktycznie 7 dni w tygodniu, również na "urlopie". Ale po latach mieliśmy dosyć. Codziennie są 2-3 teksty chociażby dlatego, że Ania od dawna nie pisze, nie jest w stanie. Ale faktem jest, że zastanawiam się, czy nie zwiększyć liczby tekstów kosztem ich jakości/długości. Napisanie sensownej treści wcale nie jest takie proste i często sporo czasu zajmuje. Trzeba niejednokrotnie posprawdzać i samemu sobie powyjaśniać różne kwestie, osobną rzeczą jest znalezienie grafik na odpowiednich licencjach, by pasowały do tekstu lub oczekiwanie na zgodę autora wybranej grafiki na jej publikowanie.
Na pewno nie wrócimy też do publikacji tekstów w weekendy (powody powyżej), ale prawdopodobnie różnego typu ciekawostki - które obecnie publikujemy tylko na społecznościówkach - będą też trafiały tutaj. Po zmianie layoutu. A ta trwa już od 3,5 roku :( Jest jednak spora szansa, że do sierpnia się uda. Będzie i nowy layout i nowocześniejsze cały backend.

@były Astro

Nie no, tak to proszę nie robić. Nie znikaj. Jak wiesz, bardzo cenimy Twoją obecność. A opinia lestera... to opinia lestera. I tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, Mariusz Błoński napisał:

Na pewno nie wrócimy też do publikacji tekstów w weekendy (powody powyżej), ale prawdopodobnie różnego typu ciekawostki - które obecnie publikujemy tylko na społecznościówkach - będą też trafiały tutaj.

Tzn. dostarczacie treści "konkurencji" za friko i dziwicie się czemu tak słabo?

W dniu 20.06.2025 o 11:50, Mariusz Błoński napisał:

Z jednej strony rozglądamy się za pracą na etacie, z drugiej, nie chcemy porzucać Kopalni.

Z ciekawości sprawdziłem ile zarabia  Antona Petrov:
https://www.youtube.com/@whatdamath
Na reklamach pomiędzy 1-3000 $ miesięcznie. To wybitnie mało.
Raczej potrzebna byłaby dywersyfikacja w stylu 1 etat + 1 kopalnia, bo najwyraźniej z treści pop-sci nie da się już wyżyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, peceed napisał:

Na reklamach pomiędzy 1-3000 $ miesięcznie.

A można dodać, że na polskojęzycznych treściach zarabia się z reklam znacznie mniej, niż anglojęzycznych. Tak mówią często polscy jutuberzy (że zachodni mogą utrzymywać się z Youtuba, oni nie, podstawą ich dochodów jest inna działalność). Tak że chyba nie ma co sobie robić nadziei na poprawę sytuacji w kwestii dochodów z KW i stety/niestety ale ten co najmniej jeden etat....

Edytowane przez darekp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, peceed napisał:

Tzn. dostarczacie treści "konkurencji" za friko i dziwicie się czemu tak słabo?

To treści, których formuła niezbyt pasuje do KW. A idzie o to, by budować widownię na społecznościówkach, którą następnie próbujemy ściągać na KW do treści naukowych. A tu zarabiamy na reklamach Google'a. Niestety, Google nie płaci za wyświetlenie reklamy, a za kliknięcie, a z tym jest słabo.

Ale natchnąłeś mnie myślą, by i te treści wrzucać tutaj. Zobaczymy, czy to się sprawdzi. Niestety, tych, które już opublikowaliśmy tutaj nie wrzucimy (a na pewno nie wszystkie), bo często specjalnie prosiliśmy o zdjęcia i zaznaczaliśmy, gdzie będą publikowane. Hm... warto spróbować to też zmienić. Na pewno będzie łatwiej przy nowym layoucie.

2 godziny temu, darekp napisał:

Tak że chyba nie ma co sobie robić nadziei na poprawę sytuacji w kwestii dochodów z KW i stety/niestety ale ten co najmniej jeden etat....

Spróbujemy czy to się sprawdzi. :) Siły nie są niewyczerpane, a czas nie jest z gumy :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
28 minut temu, Mariusz Błoński napisał:

Niestety, Google nie płaci za wyświetlenie reklamy, a za kliknięcie, a z tym jest słabo.

No cóż, wyświetla mi się reklama "W wieku 65 lat lub starszym możesz płacić połowę za ubezpieczenie samochodu".
Nie mam samochodu, a emerytura to dla mnie odległa przyszłość :)

Na szczęście jest Temu które wyświetla urządzenie którego przeznaczenia nawet się nie domyślam:

temuzagadka.thumb.png.65eb72a2c616c9c8b7399027e3a9d3d7.png

Co skłoniło mnie do kliknięcia (od tej pory będę pamiętał) rozwiązanie:

Spoiler

Uniwersalny mini kieszonkowy wędkarz z wędkarzem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie wzorem prowadzenia strony są konfliky.pl. Bez reklam, bo utrzymują się z wpłat na patronite.pl etc. Z tym, że tam jest ogłaszana akcja wsparcia raz na trzy miesiące. Ja osobiście wolę wpłacić raz na kwartał większą sumę niż deklarować comiesięczne wpłaty. Jakoś mniej zobowiązująco ale tam to działa.

Wiem, że konflikty.pl to strona bardziej wyspecjalizowana bo ich głównym tematem są militaria i konflikty, ale w rzeczywistości tematyka jest zdecydowanie szersza. Są artykuły rozpalające emocje i dyskusje (jak np. te dotyczące obecnej sytuacji na Bliskim Wschodzie), ale można poczytać i o historii wojskowości i o najnowszych technologiach. Jest też np.  i redaktor afrykanista, który w świetny sposób tłumaczy zawiłości sytuacji na Czarnym Lądzie. W polskojęzycznym necie chyba nie znajdziecie lepszego źródła o sytuacji w Afryce.

Artykuły są bardzo staranne, pisane lekkim piórem, często z humorem ale też z wielką rzetelnością i wiedzą w temacie.

Z tym, że tam pracuje spory zespół ludzi. Nie wiem czy oni z tego się utrzymują, ale portal hula.

Jesteście obecni na twiterze od lat, jesteście znaną marką,  ale wyświetleń  macie mniej chyba niż np taki  kapitan.kirk. Pamiętam jak zaczynał jako zwykły forumowicz na forum Gazety Wyborczej, a dziś proszę. A facet piszę głównie ciekawostki z historii, czasem archeologii, no i głównie o technice lotniczej. Za to wyciąga perełki. Ludziom się podoba. Te wpisy na X powinny iść chyba w tę stronę.

Obawiam się, że uciągnięcie portalu o tak szerokiej tematyce we dwójkę będzie bardzo trudne.

Ps. To nie jest reklama konfliktów ani kapitana kirka, tylko ot przykłady, może skorzystacie.

Edytowane przez venator
  • Dzięki! (+1) 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
49 minut temu, venator napisał:

kapitan.kirk.

Chyba kojarzę z forum militaria na gazeta.pl, nie wiedziałem o reszcie aktywności.

52 minuty temu, venator napisał:

Bez reklam, bo utrzymują się z wpłat na patronite.pl

Raczej nie do powtórzenia.

6 godzin temu, darekp napisał:

A można dodać, że na polskojęzycznych treściach zarabia się z reklam znacznie mniej, niż anglojęzycznych. Tak mówią często polscy jutuberzy (że zachodni mogą utrzymywać się z Youtuba, oni nie, podstawą ich dochodów jest inna działalność). Tak że chyba nie ma co sobie robić nadziei na poprawę sytuacji w kwestii dochodów z KW

No właśnie, jest jeszcze jedne podstawowy powód - kopalniawiedzy to raczej "newsownia" po polsku. A te są dostępne po angielsku. W sytuacji gdy obecnie praktycznie wszyscy znają angielski, a na pewno "target docelowy" kopalni, to  wartość dodana w stosunku do angielskojęzycznej konkurencji dostępnej wszędzie jest niewielka (nie wspominając o automatycznym tłumaczeniu). Z kolei funkcje socjalne są przejęte przez wielkie platformy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, venator napisał:

Dla mnie wzorem prowadzenia strony są konfliky.pl. Bez reklam, bo utrzymują się z wpłat na patronite.pl etc.

4 godziny temu, venator napisał:

Z tym, że tam pracuje spory zespół ludzi.

Na chwilę obecną przychód z Patronite mają w wysokości 1500 zł miesięcznie: https://patronite.pl/konflikty. Nie ma szans, że utrzymują się tylko z tego. Dla porównania KW ma nieco ponad 1/3 tego (580 zł): https://patronite.pl/KopalniaWiedzy.

P.S. Pobieżnie przejrzałem autorów zw. z nauką na Patronite i wygląda mi, że KW ze swoim wynikiem jest gdzieś koło mediany - naprawdę "solidne" pieniądze zarabiają Radio Naukowe i Naukowy Bełkot, poza nimi jeszcze chyba dwóch przekracza 1500 zł, reszta poniżej (przy czym nawet 40 zł miesięcznie nie jest rzadkością).

Edytowane przez darekp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi