Skocz do zawartości
Forum Kopalni Wiedzy
KopalniaWiedzy.pl

Jabłkowo-miętowy sposób na czosnkowy oddech

Rekomendowane odpowiedzi

Najlepszym sposobem na czosnkowy oddech jest zjedzenie surowego jabłka, mięty lub sałaty.

Za czosnkowy oddech odpowiadają takie lotne związki, jak disiarczek diallilowy, merkaptan allilowy, disiarczek allilometylowy czy sulfid allilowometylowy.

Naukowcy z Uniwersytetu Stanowego Ohio dali ochotnikom do żucia przez 25 sekund 3 gramy czosnku. Tuż potem dostawali oni wodę (grupa kontrolna), zieloną herbatę, surowe lub podgrzane jabłko albo sok jabłkowy, surową bądź podgrzaną sałatę, a także surowe liście mięty bądź wyciśnięty z nich sok.

Poziom lotnych związków w wydychanym powietrzu oceniano przez godzinę za pomocą spektrometrii mas z jonizacją w strumieniu wybranych jonów (ang. selected ion flow tube-mass spectrometry, SIFT-MS).

Czosnek mieszano także z wodą, oksydazą polifenolową (PPO), kwasem rozmarynowym, kwercetyną i katechiną. Poziom lotnych związków badano od 3. do 40. min również za pomocą SIFT-MS.

Okazało się, że w porównaniu do grupy kontrolnej, przez pierwsze 30 min surowe jabłko i sałata zmniejszały stężenie lotnych substancji o 50 lub więcej procent. W przypadku wszystkich mierzonych związków liście mięty wykazywały silniejsze właściwości dezodorujące niż surowe jabłka i sałata. Soki jabłkowy i miętowy zmniejszały co prawda stężenie związków odpowiedzialnych za czosnkowy oddech, ale nie tak dobrze jak żucie surowego jabłka bądź mięty. Podgrzane jabłko i mięta znacząco redukowały ich poziom, zaś picie zielonej herbaty nie wywierało żadnego wpływu.

Amerykanie sądzą, że pokarmy usuwają czosnkowy oddech na dwa sposoby; chodzi o enzymy i związki fenolowe, które reagują ze związkami z czosnku. Surowe produkty są najskuteczniejsze, bo zawierają i enzymy, i związki fenolowe (w soku te drugie ulegają polimeryzacji, a z kolei podgrzanie eliminuje enzymy).

W warunkach in vitro kwas rozmarynowy, katechina, kwercetyna i PPO znacząco zmniejszały poziom wszystkich czosnkowych związków. Najskuteczniejszy był kwas rozmarynowy.


« powrót do artykułu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Pytanie, czy spożywanie tych produktów nie ogranicza właściwości zdrowotnych czosnku?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A kiedyś sposób był inny: natka z pietruszki jako dodatek do czosnku i/lub białe wytrawne wino. Zasada jednak ta sama - neutralizacja w płucach czosnkowych związków lotnych przez inne związki lotne.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Za czosnkowy oddech odpowiadają takie lotne związki, jak disiarczek diallilowy, merkaptan allilowy, disiarczek allilometylowy czy sulfid allilowometylowy.

 

Tłumienie " czosnkowego oddechu" to jedynie częściowe rozwiązanie "problemu czosnkowego". Zdezaktywujemy jedynie ślady zapachowe płynące z jamy ustnej, natomiast gros jego smrodu ( allicyna + pot= smród) wydobywa się przez skórę w postaci niemetabolizowanej przez organizm allicyny, a ta potrafi siedzieć w człowieku do 70 godzin. Śmierdzą tym wszystkie wydzieliny i wydaliny.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Przegryzając? Wylejemy dziecko z kąpielą. Te aromatyczne dwu- i trójsiarczki alkilowe i metylowe mają właściwości antybiotyczne. W efekcie czarne zęby bez cennej woni ( w końcu to przyprawa) czosnku i jako takich właściwości leczniczych.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Gryząc jakiś czas po. Np. przed wyjściem z domu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Gryząc jakiś czas po. Np. przed wyjściem z domu.

Gryząc jakiś czas po, ale przetrzymywać go :) w ustach!

Z pewnością wynik będzie lepszy od tego amerykańskiego odkrycia.

Ale to i tak są sposoby na frakcje gębowe odorów, nie pomogą na allicynę, która potem, będzie systematycznie uwalniana z potem. ;)

 

Wielokrotnie jadłam jabłko po zjedzeniu potrawy z czosnkiem i nie zauważyłam żadnej poprawy.

 

Nie kwestionuj wyników badań, z których wynika, że jest 50% poprawa! (człowiek nie śmierdzi na 4 metry, tylko już na 2 metry) Edytowane przez TrzyGrosze

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
A co z tą natką pietruszki?

Były jeszcze testy, że mleko: http://kopalniawiedzy.pl/czosnek-won-zapach-oddech-cialo-jama-ustna-nosowa-zwiazki-siarki-mleko,11239

A jeszcze gdzieś czytałem (w artykule zachwalającym walory zdrowotne buraków, nie udaje mi się znaleźć linku), że burak też :)

Słowem, najwyraźniej każdy chwali, co lubi :)

Edytowane przez darekp

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Najlepszą metodą jest nakarmić otaczających Cię ludzi czosnkiem. Wtedy nic nie czują :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...