Jump to content
Forum Kopalni Wiedzy
KopalniaWiedzy.pl

Koniec walki z keczupem

Recommended Posts

Nowa powłoka opracowana przez doktoranta z MIT Dave'a Smitha to gwarancja, że wyciskanie gęstych sosów, np. keczupu czy majonezu, będzie równie łatwe co nalewanie mleka. Jak szacują Amerykanie, dzięki LiquiGlide będzie można ocalić ok. 1 mln t całkiem dobrych sosów, z technicznego punktu widzenia płynów nienewtonowskich, które dotąd marnowały się, przylegając do dna i ścianek butelki.

Zespół z MIT spędził 2 miesiące na rozważaniu i rozwiązywaniu tego problemu. W powłoce wykorzystano nietoksyczne, zaaprobowane przez Agencję ds. Żywności i Leków materiały.

LiquiGlide jest unikatowa, bo stanowi rodzaj ustrukturowanej cieczy. Jest sztywna jak ciało stałe, a jednocześnie zwilżona jak ciecz. Można ją rozpylić na powierzchni różnych opakowań, np. szklanych i plastikowych.

Obecnie inżynierowie prowadzą rozmowy z producentami butelek. Kariera LiquiGlide nie ograniczy się zapewne tylko do branży opakowaniowej. Już teraz wspomina się np. o powłokach zapobiegających oszronieniu.

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dla kogoś kogo strasznie denerwują te wszystkie pozostałości w słoikach i butelkach (wampiry, to piszący) REWELACJA - oszczędność na: czasie wygrzebywania resztek, płynach do mycia, wodzie (tej w domu i także tej w czasie przerobu plastiku na dobry odpad), jedzeniu i energii.

 

To jest właśnie nauka.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z miodem to akurat prosta sprawa, zależy czy lubisz miodunkę czy herbatę z miodem to zalewasz czym wolisz, zamkniesz wieczko, potrząśniesz i masz. Ja z kolei mam bzika na punkcie soku w kartonie - nie lubię wyrzucać jak jeszcze chlupocze, więc nacinam po środku boku i mam jeszcze 2 łyki.

  • Upvote (+1) 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Belisariusz

Podobno powłoka sprawdza się też przy miodzie :) Co prawda nie wiadomo, czy i kiedy trafi do produktów dostępnych na polskim rynku, ale globalizacja zrobi pewnie swoje. A zalewanie słoiczków z końcówką miodu to niezły patent, znam ludzi, którzy robią to samo przy dżemie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Naprawdę wierzycie, że którykolwiek producent kechupu pozwoli na wykorzystanie tego wynalazku w opakowaniach swojego produktu? :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może przez ułamek sekundy przeszła mi taka myśl przez głowę, ale ostatecznie sprawa jest prosta. Który keczup kupisz? Ten w którym 1/4 zawartości nie da się łatwo wydusić ze środka? ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może przez ułamek sekundy przeszła mi taka myśl przez głowę, ale ostatecznie sprawa jest prosta. Który keczup kupisz? Ten w którym 1/4 zawartości nie da się łatwo wydusić ze środka? ;)

 

Kupisz tańszy i ładniejszy. Być może ten przy produkcji którego nie giną delfiny, lasy deszczowe, wyprodukowany bez udziału dzieci lub pracy niewolniczej.

 

A producenci odbiją sobie zmniejszając stosownie rozmiar. Kiedyś chleb ważył 1Kg a kostka masła zawierała 250g 82% tłuszczu pochodzenia krowiego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja tam mieszam musztardę z keczupem & majonezem, a resztki sosów wysiągam ze słoiczków talarkiem kiełbasy smażonej na widelcu! Nic się nie marnuje i brzuch se rośnie!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak, bo innego na rynku nie będzie ;)

 

Mam nadzieję że nie dałem się nabrać na jakiś sarkazm z twojej strony :D, mikroos, czyżbyś zapomniał o konkurencji ;) Ludzie na pewno coś takiego docenią w butelkowanych produktach, szczególnie jeśli producent zwróci na to uwagę w kampanii reklamowej. Wyobraź sobie, według mnie nawet gorszy smakowo i odżywczo produkt ma szansę wyprzedzić konkurencje z takim rozwiązaniem, dlatego prędzej czy później jestem pewien że wszyscy to wprowadzą. No chyba że będzie zmowa producentów opakowań, ale w takie rzeczy przecież nie wierzysz :P

 

Kupisz tańszy i ładniejszy. Być może ten przy produkcji którego nie giną delfiny, lasy deszczowe, wyprodukowany bez udziału dzieci lub pracy niewolniczej.

 

Trafiłeś w sedno ;) tańszy i ładniejszy bo przy wzroście ceny produktu o dajmy na to nawet te 5% producent będzie mógł z dumą nakleić na najlepiej przeźroczystej butelce naklejkę "czysta butelka technology, oszczędzasz do 30%" :D Tak jak dziś pudliszki montuje zaworki w butelkach i chwali się że "czysta końcówka" :) Z tą różnicą że ta technologia jest jednak znacznie bardziej "przełomowa" jeśli można tak powiedzieć, bo taki zaworek np nie wiele zmienia w praktyce.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@patrykus

 

Ta technologia, w przeciwieństwie do np. technologii stosowanych w samochodach, podniesie znacznie koszty opakowania - choćby z tego powodu niekoniecznie będzie to produkt konkurencyjny.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tego już wiedzieć zwyczajnie nie możesz. Spryskanie wnętrza butelki tym materiałem może być równie dobrze tańsze od montowania zaworków w butelkach.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Akurat zaworek będzie musiał być jeszcze solidniejszy niż do tej pory, bo ketchup będzie łatwiej wyciekał ;) Alternatywą jest większa ilość dodawanego zagęstnika, ale czy naprawdę tego byśmy chcieli?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...