Jump to content
Forum Kopalni Wiedzy

Anna Błońska

Administrators
  • Content Count

    312
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    15

Anna Błońska last won the day on August 12

Anna Błońska had the most liked content!

Community Reputation

33 Good

1 Follower

About Anna Błońska

  • Rank
    Sztygar

Informacje szczegółowe

  • Płeć
    Nie powiem

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

  1. Dokładnie. Nawet o tym pisaliśmy: https://kopalniawiedzy.pl/Impuls-Politechnika-Swietokrzyska-Europejskie-Zawody-Lazikow-Marsjanskich-ERC-koronawirus,32614
  2. To nasza nalewka (muszę przyznać, że nie spodziewałam się takiego koloru) Stała trochę dłużej niż w przepisie, bo trochę o niej zapomnieliśmy. Jeśli masz jakieś zdjęcia swojego propolisu, poproszę na wymianę
  3. Napisałam do specjalistki od apiologii; mam nadzieję, że powie, czy i ewentualnie jak często pszczoły budują takie progi (a w międzyczasie wprowadzę poprawki do swojego tekstu) . Na portalu związku pszczelarzy wspominali raczej o powlekaniu kitem wnętrza ula i chronieniu w ten sposób roju przed chorobami... A wiesz, z jakich roślin Twoje pszczoły zbierają żywicę, że propolis ma czerwono-brązowy kolor? Proszę bardzo 500 ml 95% spirytusu wlać do 50 ml przegotowanej zimnej wody. Zalać tym 100 gramów zmielonego propolisu. Odstawić na 2-5 dni w ciemne miejsce. Od czasu do czasu potrząsnąć butelką. Następnie przecedzić, np. przez papierowe filtry do kawy. Przechowywać w ciemnym miejscu.
  4. Pewnie funkcja "kitująca" jest funkcją podstawową, ale kiedy szukałam informacji do tekstu, dokopałam się do bardzo ciekawych informacji m.in. na temat etymologii i właśnie wspomnianego progu. Okazuje się, że słowo propolis pochodzi z języka greckiego i oznacza w dosłownym tłumaczeniu "przedmurze miasta". W kilku artykułach obrazowo stwierdzano, że "pszczoły budują barierę propolisową [próg] tuż za otworem wejściowym, czyli [tworzą] "przedmurze przed swoim domem". Jest ono tak zbudowane, że wszyscy mieszkańcy muszą przez nie przejść, wchodząc do ula lub z niego wychodząc. W ten sposób jakby przechodzą przez barierę dezynfekcyjną czy matę odkażającą, by nie wnieść do "domu" bakterii, pleśni i innych zarazków". Nie miałam o tym pojęcia, ale po raz kolejny się przekonuję, jak mądrymi owadami są pszczoły Cytat pochodzi z tego tekstu: http://www.pm.microbiology.pl/web/archiwum/vol5542016343.pdf PS Niedawno zrobiliśmy nalewkę propolisową, przy okazji skleiliśmy sobie pół kuchni Ma niesamowity (bardzo pikantny) smak.
  5. Ha, to muszę spróbować Brzmi przekonująco A ja się od jakiegoś czasu czaję na matcha latte. Zamówiłam w kawiarni i chciałabym powtórzyć w domu. Przez tę soczystą zieleń wygląda bardzo świeżo i orzeźwiająco.
  6. To kawowy odpowiednik herbaty tybetańskiej A zawsze pijesz z masłem? Wiem, że podczas gotowania dżemów czy konfitur dodaje się masło (podobno zapobiega tworzeniu się piany), ale o kawie z masłem jeszcze nie słyszałam. Jak to wpływa na smak?
  7. To muszę popróbować. Kilka pomysłów już mam Do tej pory próbowałam z muzyką, nie z mówionym tekstem. Może rzeczywiście to jakieś wyjście...
  8. Też to miałam napisać. Zazdroszczę takiej umiejętności Ja im bardziej się staram, tym mniejsze mam szanse na zaśnięcie...
  9. Na polski format skośny musimy poczekać Poszukałam jednak banknotów o nietypowych kształtach z innych krajów. Parę przykładów znalazłam
  10. Bardzo chętnie to obejrzę; choć przyznam, że samych "Chłopów" raczej ciężko mi się czytało Zdecydowanie bardziej przemawiał do mnie np. Wyspiański... Muszę też nadrobić zaległości i zobaczyć "Twojego Vincenta"
  11. Ciekawie historię van Gogha (On the Verge of Insanity) przedstawiono na witrynie Muzeum van Gogha: https://www.vangoghmuseum.nl/en/stories/on-the-verge-of-insanity#0 Są tam, między innymi, wycinek z lokalnej gazety czy zapiski z kartoteki lekarza, który zajmował się malarzem po odcięciu ucha.
×
×
  • Create New...