Jump to content
Forum Kopalni Wiedzy

Anna Błońska

Administrators
  • Content Count

    320
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    16

Anna Błońska last won the day on November 21 2020

Anna Błońska had the most liked content!

Community Reputation

35 Very Good

1 Follower

About Anna Błońska

  • Rank
    Sztygar

Informacje szczegółowe

  • Płeć
    Nie powiem

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

  1. Z ciekawości zapytam Dunnigana, czy są też książki z Polski, a jeśli tak, to jakie. Generalnie odniosłam wrażenie, że twórcom muzeum zależy na całościowym zaprezentowaniu/potraktowaniu tematu.
  2. Wszystko odbyło się zgodnie z prawem. Mała znalazczyni udzieliła już kilku wywiadów i została nagrodzona (vide nowy wpis) https://kopalniawiedzy.pl/siekierka-epoka-brazu-kultura-luzycka-gmina-Zarow-wojewodztwo-dolnoslaskie-Lucja-Szponarska-Pyszczyn,32988
  3. A ja zupełnie z innej beczki Podczas pisania trafiłam na bardzo ciekawe opracowanie o muzyce z "Porwania Baltazara Gąbki": http://cejsh.icm.edu.pl/cejsh/element/bwmeta1.element.desklight-443fa8fb-bb13-448f-9808-b677dd18f398/c/Katarzyna_Lidia_Babulewicz-KMM-42.pdf
  4. Faktycznie, teraz mi się przypomniało, że też to widziałam: https://www.theguardian.com/world/2019/may/02/instagram-chimp-video-ape-browsing-app-goes-viral
  5. GSM już jest (wykorzystano nadajniki GPS-GSM). Kamera bardzo by się przydała. Być może w przyszłości ją dodadzą, bo w relacji prasowej zaznaczono, że prace nad technologią dalej trwają. Poczekamy, zobaczymy
  6. Piękny kolor i pasieka Nasza nalewka jest już na etapie spożycia Odpowiedzi na razie nie mam, bo Pani Profesor, z którą się kontaktowałam, jest na urlopie do początku października. Później mam nadzieję wypytać się o różne rzeczy.
  7. Dokładnie. Nawet o tym pisaliśmy: https://kopalniawiedzy.pl/Impuls-Politechnika-Swietokrzyska-Europejskie-Zawody-Lazikow-Marsjanskich-ERC-koronawirus,32614
  8. To nasza nalewka (muszę przyznać, że nie spodziewałam się takiego koloru) Stała trochę dłużej niż w przepisie, bo trochę o niej zapomnieliśmy. Jeśli masz jakieś zdjęcia swojego propolisu, poproszę na wymianę
  9. Napisałam do specjalistki od apiologii; mam nadzieję, że powie, czy i ewentualnie jak często pszczoły budują takie progi (a w międzyczasie wprowadzę poprawki do swojego tekstu) . Na portalu związku pszczelarzy wspominali raczej o powlekaniu kitem wnętrza ula i chronieniu w ten sposób roju przed chorobami... A wiesz, z jakich roślin Twoje pszczoły zbierają żywicę, że propolis ma czerwono-brązowy kolor? Proszę bardzo 500 ml 95% spirytusu wlać do 50 ml przegotowanej zimnej wody. Zalać tym 100 gramów zmielonego propolisu. Odstawić na 2-5 dni w ciemne miejsce. Od czasu do czasu potrząsnąć butelką. Następnie przecedzić, np. przez papierowe filtry do kawy. Przechowywać w ciemnym miejscu.
  10. Pewnie funkcja "kitująca" jest funkcją podstawową, ale kiedy szukałam informacji do tekstu, dokopałam się do bardzo ciekawych informacji m.in. na temat etymologii i właśnie wspomnianego progu. Okazuje się, że słowo propolis pochodzi z języka greckiego i oznacza w dosłownym tłumaczeniu "przedmurze miasta". W kilku artykułach obrazowo stwierdzano, że "pszczoły budują barierę propolisową [próg] tuż za otworem wejściowym, czyli [tworzą] "przedmurze przed swoim domem". Jest ono tak zbudowane, że wszyscy mieszkańcy muszą przez nie przejść, wchodząc do ula lub z niego wychodząc. W ten sposób jakby przechodzą przez barierę dezynfekcyjną czy matę odkażającą, by nie wnieść do "domu" bakterii, pleśni i innych zarazków". Nie miałam o tym pojęcia, ale po raz kolejny się przekonuję, jak mądrymi owadami są pszczoły Cytat pochodzi z tego tekstu: http://www.pm.microbiology.pl/web/archiwum/vol5542016343.pdf PS Niedawno zrobiliśmy nalewkę propolisową, przy okazji skleiliśmy sobie pół kuchni Ma niesamowity (bardzo pikantny) smak.
  11. Ha, to muszę spróbować Brzmi przekonująco A ja się od jakiegoś czasu czaję na matcha latte. Zamówiłam w kawiarni i chciałabym powtórzyć w domu. Przez tę soczystą zieleń wygląda bardzo świeżo i orzeźwiająco.
  12. To kawowy odpowiednik herbaty tybetańskiej A zawsze pijesz z masłem? Wiem, że podczas gotowania dżemów czy konfitur dodaje się masło (podobno zapobiega tworzeniu się piany), ale o kawie z masłem jeszcze nie słyszałam. Jak to wpływa na smak?
×
×
  • Create New...