Jump to content
Forum Kopalni Wiedzy

Anna Błońska

Administrators
  • Content Count

    326
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    18

Anna Błońska last won the day on March 2 2021

Anna Błońska had the most liked content!

Community Reputation

37 Very Good

1 Follower

About Anna Błońska

  • Rank
    Sztygar

Informacje szczegółowe

  • Płeć
    Nie powiem

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

  1. Faktycznie, już poprawiam. Przy takich wymiarach mielibyśmy stół dla gigantów... EDIT: Pani rzeczniczka Wawelu ma jeszcze zweryfikować jego dokładną wielkość. Czekam na informacje
  2. Komosa zawiera sporo błonnika, więc jak tłumaczyła Pani dr, można to wykorzystać w przypadku podwyższonego poziomu cholesterolu. Zobaczymy za rok, do jakich wniosków dojdzie i co wykryje
  3. Dotąd robiliśmy tak jak Ty chleb na zakwasie żytnim. Z komosą ryżową jeszcze nie próbowaliśmy, ale trzeba będzie poeksperymentować Zwłaszcza że ją lubimy...
  4. Ciekawe przepisy na pączki opublikowało wczoraj na Facebooku Muzeum Toruńskiego Piernika Może ktoś - chociaż już po tłustym czwartku - będzie chciał zrobić np. pączki cesarskie Pączki cesarskie: Umieszay należycie dwa łoty bułki montowey namoczoney w wodzie i wyciśniętey znowu, ¼ funta obranych, umielonych migdałów, ¼ funta masła utartego na śmietanę, 6 lub 8 żółtków jay, białka z nich ubite na pianę, utartey skórki cytrynowey i 2 loty upłókanych drobnych rodzenków, wlij potem do rądelka z wrzącem masłem i piecz zwolna na węglach jak grzybek z jay, obracay z jedney strony na drugą i gdy się po obudwóch stronach równo pięknie opiecze potrząśniy cukrem i cynamonem i wyday na stół. Szybko pączek ten można zrobić w braku jakiey potrawy do stołu, a ponieważ jest i smaczny, bardzo go zalecić można. (Pisownie oryginalna, przepis pochodzi z książki kucharskiej Zofii Wilhelminy z Koblanków Szeyblerowej, "Doświadczona gospodyni i kucharka doskonała dla wszystkich stanów, czyli nauka gotowania smażenia i pieczenia smacznym sposobem wszelkiego mięsa, drobiu, zwierzyny, ryb i jarzyn; robienia melszpeyzów, pieczenia ciast, zaprawiania rozmaitych napojów, smażenia konfitur, marynowania i zachowywania rozmaitych owoców i jarzyn, z dolączonemi przepisami karmienia drobiu, robienia octu, drożdżów, mydlą i niektórych lekarstw domowych; .tudzież bicia wieprzów, solenia i wędzenia rozmaitego mięsiwa i robienia rozmaitych kiełbas, kiszek, salcesonów i t. d.", Wrocław 1835). Pączki do szodonu: Weź szklankę słodkiego mleka, pół łyżki świeżego masła i przystaw w rądelku do ognia, a gdy się zagotuje, syp mąki do gęstości i mieszaj, aż ledwie łyżką przerabiać będzie można (zawsze na ogniu), a nie będzie kluseczków. Potem zdejm z ognia i mieszaj wciąż, aż ostygnie trochę, ale nie ze wszystkiem. Na to biją się jaja po jednem i wraz z ciastem rozbijają poty, póki nie będą się robić bąble na cieście. Jak się to rozbije, wstawić masła czystego klarowanego na ogień, ciasto brać po łyżeczce od kawy, rzucać na gorące masło i smażyć te pączki. W smażeniu rosnąć powinny. Na szodon wziąść żółtków 12, wina 12 półskorupków od jaja i tyleż wody, pół cytryny, cynamonu lub wanilji, cukru do upodobania, wszystko to, z garnczkiem postawić na żarze i motewką poty bić, aż się wszystko w pianę obróci. Tym szodonem pączki na półmisku polać i obłożyć brzegi półmiska pianką z białków, cukrem posypaną i w piecu upieczoną; na wierzchu ubrać konfiturami (Pisownia oryginalna, przepis pochodzi z książki: Teresa Twarowska, Gospodyni polskiej kuchni, czyli poradnik dla niewiast obejmujący przepisy kuchenne wypróbowane i różne sekreta gospodarskie, Warszawa 1873).
  5. Operacja była niesamowita. Dodałam jeszcze film z wyjaśnieniem jej przebiegu. Próbowałam na szybko przejrzeć artykuły dot. aspektów psychologicznych przeszczepów twarzy. Zauważyłam parę tekstów, których współautorką była prof. Maria Siemionow, np. to: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23352049/
  6. Z ciekawości zapytam Dunnigana, czy są też książki z Polski, a jeśli tak, to jakie. Generalnie odniosłam wrażenie, że twórcom muzeum zależy na całościowym zaprezentowaniu/potraktowaniu tematu.
  7. Wszystko odbyło się zgodnie z prawem. Mała znalazczyni udzieliła już kilku wywiadów i została nagrodzona (vide nowy wpis) https://kopalniawiedzy.pl/siekierka-epoka-brazu-kultura-luzycka-gmina-Zarow-wojewodztwo-dolnoslaskie-Lucja-Szponarska-Pyszczyn,32988
  8. A ja zupełnie z innej beczki Podczas pisania trafiłam na bardzo ciekawe opracowanie o muzyce z "Porwania Baltazara Gąbki": http://cejsh.icm.edu.pl/cejsh/element/bwmeta1.element.desklight-443fa8fb-bb13-448f-9808-b677dd18f398/c/Katarzyna_Lidia_Babulewicz-KMM-42.pdf
  9. Faktycznie, teraz mi się przypomniało, że też to widziałam: https://www.theguardian.com/world/2019/may/02/instagram-chimp-video-ape-browsing-app-goes-viral
  10. GSM już jest (wykorzystano nadajniki GPS-GSM). Kamera bardzo by się przydała. Być może w przyszłości ją dodadzą, bo w relacji prasowej zaznaczono, że prace nad technologią dalej trwają. Poczekamy, zobaczymy
  11. Piękny kolor i pasieka Nasza nalewka jest już na etapie spożycia Odpowiedzi na razie nie mam, bo Pani Profesor, z którą się kontaktowałam, jest na urlopie do początku października. Później mam nadzieję wypytać się o różne rzeczy.
  12. Dokładnie. Nawet o tym pisaliśmy: https://kopalniawiedzy.pl/Impuls-Politechnika-Swietokrzyska-Europejskie-Zawody-Lazikow-Marsjanskich-ERC-koronawirus,32614
×
×
  • Create New...