Skocz do zawartości
Forum Kopalni Wiedzy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Szanowni pt Forumowicze. Wiem, że ściągając nawet z netu jakieś cuś ciężko potem w edytorze kopalnianym trafić co do piksela, ale...

Może jednak ruszycie d*upska i zamienicie te idiotyczne kolorowe kółka z pierwszą literą na CUŚ?!? To nie jest trudne:
1) po zalogowaniu wchodzimy na swój profil;
2) klikamy na zdjęcie profilowe;
3) wybieramy plik (oczywiście wcześniej przygotowany :));
4) klikamy "kontynuuj";
5) przycinamy do "jak trzeba", choć to może najtrudniejsze... :)
6) cieszymy się efektem.

P.S. NOŻ WEŹ SIĘ wyraź człeku! Zwłaszcza we współczesnym piśmie obrazkowym (kolorowe kółka z literką są bez jaj :)). 

Edytowane przez Astro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może być?

• Pozytyw (+1) 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

A ktoś właściwie wie, jak wygląda sytuacja z prawami autorskimi? Można wykorzystać grafikę ściągniętą z internetu, kadr z filmu itp?

Edytowane przez darekp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, darekp napisał:

A ktoś właściwie wie, jak wygląda sytuacja z prawami autorskimi? Można wykorzystać grafikę ściągniętą z internetu, kadr z filmu itp?

Zwykle nie wolno. Wszystko zależy od tego, na jakiej licencji jest grafika. Jest trochę źródeł z bezpłatnymi grafikami/zdjęciami do dowolnego użycia, generalnie amerykańskie instytucje federalne również udostępniają swoje zdjęcia/grafiki do publicznego niekomercyjnego wykorzystania. Fotki i grafiki udostępniają też na pewno CERN, ESO, ESA.

Ponadto prawa autorskie wygasają 70 lat po śmierci autora.

Wątpię jednak, by ktoś chciał Cię ścigać za użycie jego grafiki jako logo na forum KW. Gra nie warta świeczki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Han Solo jeszcze mnie nie odstrzelił, ale na wszelki wypadek zmieniam tło... :D

P.S. Osobiście sądzę, że niesamowicie piękny* projekt jak Merkawa (tu w hipotetycznej wersji V) coraz bliżej jest rozwiązań znanych nam dobrze z Gwiezdnych Wojen. :)

* Nie muszę chyba przypominać mojego bardzo ambiwalentnego stosunku do tego dzieła sztuki - w końcu to doskonałe narzędzie do zabijania, ale i jednak DZIEŁO SZTUKI. Wzrusza mnie od zawsze, technologicznie zwłaszcza. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 30.06.2025 o 12:20, Astro napisał:

Może jednak ruszycie d*upska i zamienicie te idiotyczne kolorowe kółka z pierwszą literą na CUŚ?!?

Poczekam aż wszyscy... i wtedy to ja będę miał CUŚ.:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

P.S. NOŻ WEŹ SIĘ wyraź człeku!

hm...ale po co? 
jeżeli to byłoby dla innych, aby jakoś szybciej po "piśmie" obrazkowym mnie zidentyfikowali, bo tekst to za wiele, to jeszcze może...

chyba, że  to jakiś program zwiększania więzi z KW bo ja włożę wysiłek w logo to będę bardzie przywiązany :D 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Afordancja napisał:

jeżeli to byłoby dla innych, aby jakoś szybciej po "piśmie" obrazkowym mnie zidentyfikowali, bo tekst to za wiele, to jeszcze może...

No o to też przecież chodzi, może zwłaszcza, bo dla siebie to się raczej nie chce - najlepiej jak za mnie robiliby inni, a ja leżąc w triklinium na lectus  powoli pożerałbym winne grona popijając winem (czerwonym)... :D

chyba, że  to jakiś program zwiększania więzi z KW bo ja włożę wysiłek w logo to będę bardzie przywiązany :D 

Brzmi ciekawie. Faktycznie, włożony wysiłek zwiększa więzi, zatem Afordancja, kto jak kto, jak nie Ty?! :)

ale po co? 

A po co uprawiamy nauki podstawowe, hmm? :P

P.S. Wiem, powszechny plastik, zwłaszcza w nas, zatem nieprzypadkowo napisałem:

kolorowe kółka z literką są bez jaj :)

Jeśli nie masz całkiem plastikowych, to może jednak się wyrazisz. ;)

• Pozytyw (+1) 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 godzin temu, Astro napisał:

Brzmi ciekawie. Faktycznie, włożony wysiłek zwiększa więzi, zatem Afordancja, kto jak kto, jak nie Ty?!

Dobra, przekonałeś mnie :)

• Pozytyw (+1) 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 5.07.2025 o 23:44, ex nihilo napisał:

Poczekam aż wszyscy... i wtedy to ja będę miał CUŚ.:D

Jak widzisz, wszyscy nie bardzo, ale cholernie ciekaw jestem... Czyżby ten deseń?

Nuoc-hoa-Ex-Nihilo-Fleur-Narcotique-Extrait-550180749.thumb.png.94e661d2bebf1768a31473b0ad238699.png;)

P.S. Z dwojga złego, to już chyba lepiej niż poszedłbyś tropem Baudeleaire'a w Les Fleurs du mal... ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi