Skocz do zawartości
Forum Kopalni Wiedzy

Rekomendowane odpowiedzi

Tym, co na pewno zauważamy jest dramatyczny spadek przychodów z reklam Google'a. Nigdy nie były to kokosy, ale - generalnie mówiąc - czynsz za mieszkanie dało się opłacić. Mam nadzieję, że po starcie nowej wersji witryny coś tu się poprawi, bo Google karze witryny nie spełniające ich standardów, a nasza nie spełnia.
Również uważam, że forum to ważny element. Tym bardziej, że naprawdę pojawiają się tutaj interesujące komentarze. Problemem jest nie poziom merytoryczny, a kultura. Wcześniej czy później, nawet w tematach bardzo neutralych światopoglądowoa (jak np. fizyka), pojawiają się wtręty osobiste. A można tego uniknąć, albo cierpliwie tłumacząc, albo rezygnując z dalszej dyskusji z kimś, kto kocopoły opowiada. Gdyby było bardziej kulturalnie, to myślę, że forum lepiej by funkcjonowało, ludzie by z niego nie odchodzili, a i dyskusje mogłyby być bardziej interesujące. Jest w tym i moja wina, bo nie moderuję forum. Mamy też wadliwą konstrukcję na SG, która powoduje, że bardziej popularny temat na forum całkowicie wypycha z bloczka na SG tematy, w których mniej się dzieje. Zmienimy to w nowej wersji strony. Może też przydałyby się jakieś inne zachęty/mechanizmy działania?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Mariusz Błoński napisał:

Może też przydałyby się jakieś inne zachęty/mechanizmy działania?

Zapewne (duży temat), ale na razie mam pustą głowę (czekam na tylu w końcu MĘDRCÓW KW), choć piszę tylko w jednym celu. Owszem Mariusz, nie jestem zadowolony z wielu moich wcześniejszych wpisów, ale nie chciałbym ich usuwać, bo to dobry przykład jak nie pisać. Ci, którzy dają mi czasem jakieś plusy chyba też to widzą. Wolę muzycznie, bo jakoś mi krócej i płynniej wychodzi, zatem może nie tropem Kwiatu Jabłoni (choć zaebiste): https://youtu.be/HMIbm_l0nMg?list=RDHMIbm_l0nMg
Po kiego zerować? Może zwyczajnie lepiej obudzić się w TU i TERAZ? https://youtu.be/bEeaS6fuUoA

No i

3 godziny temu, Mariusz Błoński napisał:

Jest w tym i moja wina, bo nie moderuję forum.

nie róbmy może już z siebie takich biczowników - Radar z pewnością poczuł już się lepiej, czego zawsze Mu przecież życzę.

P.S. Przy okazji (może i nudzę się) coś takiego :) 
https://www.onet.pl/styl-zycia/plejada/kasia-sienkiewicz-z-kwiatu-jabloni-juz-tak-nie-wyglada-postawila-na-metamorfoze/4x60cxx,0898b825

bo bardzo lubię takie autorskie odkrycia jak:

Cytat

Kasia Sienkiewicz to wokalistka, pianistka, autorka tekstów i połowa popularnego duetu Kwiat Jabłoni

W końcu bycie ćwiartką duetu chyba byłoby kłopotliwe, ale nie wnikam. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, Astro napisał:

Wystarczyło nie zaczynać od "debili",

Być może masz rację, może i nie było to odpowiednie określenie. Jakbyś tak popatrzył wstecz to co proponujesz, cham i prostak? 

10 godzin temu, Astro napisał:

nie graj skrzywdzonego

Ja w ogóle nie jestem i nie czuję się pokrzywdzony, chyba, że zamkną w końcu kopalnię, i nie przypominam sobie niczego co by mi zapadło w pamięć odnośnie mojej osoby, co spowodowało, że np. przestałem się udzielać. Nie, tego po prostu już nie chce się czytać.

7 godzin temu, Mariusz Błoński napisał:

Gdyby było bardziej kulturalnie, to myślę, że forum lepiej by funkcjonowało

Trzeba dać karteczkę, że wpuszczamy tylko w krawatach. Staniesz przed trudnym wyborem z tą moderacją (z ego moderowanych, tak czuję). Może czasowe bany na pisanie?

Choć przyznam, że w dobie powszechnych prawie darmowych LLMów zastanawiałem się czy nie dać tu sobie na forum jakiegoś "filtra", który będzie mi moderował treści na bardziej kulturalne, boję się tylko, że będzie się zawieszał po przeczytanie tych bluzgów :D

4 godziny temu, Astro napisał:

bo to dobry przykład jak nie pisać

Nie ma co teraz też spuszczać z tonu, już w równoległym wątku o magicznej liczbie izotopów zaczyna się podobnie.
Rozumiem, że nie pałasz miłością do głupich i bezdusznych LLMów, ale weź może te swoje wypowiedzi z tamtego wątku wklej jakiemuś czatowi i zapytaj go np. "wklejam poniżej dyskusję pomiędzy dwoma rozmówcami na temat fizyki. Oceń czy sposób wypowiedzi, styl i słownictwo jest adekwatne do tematu i pomaga porozumieć się, nauczyć i dotrzeć do konstruktywnych wniosków". Tylko miej odwagę przeczytać ocenę.

17 godzin temu, peceed napisał:

Ale trzymając się ludzkich standardów, jakie dajesz szanse w skali od 0 do 1?

Serio? W tym wątku? Może faktycznie jest parę rzeczy do dodania po 2022.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, radar napisał:

Serio? W tym wątku? Może faktycznie jest parę rzeczy do dodania po 2022.

Więc zapraszam do innego :)

1 godzinę temu, radar napisał:

Choć przyznam, że w dobie powszechnych prawie darmowych LLMów zastanawiałem się czy nie dać tu sobie na forum jakiegoś "filtra", który będzie mi moderował treści na bardziej kulturalne,

Obawiam się ze LLM--y zaatakowały z drugiej strony, ludzie preferują dyskusję właśnie z nimi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio niektóre LLM-y rzucają nawet ostro mięsem, co ponoć cieszy się wzięciem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zauważyłem że pięknie pomaga komenda "Don't produce PC bloat".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam raczej problemu z przywracaniem odpowiedzi do rzeczywistości, choć czasem zajmuje to trochę czasu ;). Ostatnio bardzo profesjonalnemu L*mowi zadałem sporo bobu podsyłając jako wejście słuszny slajd naszego Kolegi, który to Kolega jakoś zniknął z Forum. Temat dłuższy, ale nie wydaje mi się, by to było odpowiednie miejsce. Wskocz może gdzieś indziej, albo załóż nowy wątek (jeśli warto). Oczywiście buziaki (takie platońskie raczej, ale buziaki :)).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja już nie chcę żadnych nowych slajdów, wystarczy mi zakodowanie rozwiązania najprostszego problemu 3SAT na 2WQC :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To był stary slajd. :)

P.S. "Słuszny slajd" to raczej delikatny żart.

No i może jednak przenieśmy się stąd, bo nie tyle nie wypada, co można zaliczyć strzał w tył głowy. :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi