peceed 132 Napisano 6 kwietnia 2022 W dniu 6.04.2022 o 05:49, radar napisał: Ocenianie celebrytów po ich zachowaniu i wypowiedziach w mediach jest wbrew logice... Dlaczego? Nie ma dla zwykłego człowieka żadnej praktycznej możliwości aby poznać ich wypowiedzi niemedialne. W dniu 6.04.2022 o 05:49, radar napisał: Ale czy te kluby zrzeszają "ludzi ponadprzecietnie inteligentnych"? Statystycznie - tak Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
radar 109 Napisano 6 kwietnia 2022 W dniu 6.04.2022 o 07:58, peceed napisał: Dlaczego? Nie ma dla zwykłego człowieka żadnej praktycznej możliwości aby poznać ich wypowiedzi niemedialne. Poprawiam się. Nie ma sensu wyciągać wniosków o ich inteligencji lub jej braku. Zresztą, odnosząc się do jakiś bezsensownych zarzutów o tym czy o czymś wiedziała czy nie, nawet IQ 200 nie oznacza, że ten ktoś wie wszystko, wszystkim się interesuje i w ogóle ma chęć zgłebiać ten czy inny temat, a nawet jak tak to czy ma chęć do dzielenia się swoimi przemyśleniami na ten temat z innymi. Zresztą, buta, chamstwo, egoizm, cynizm, takie i inne cechy charakteru nie zależą pewnie od IQ. Mogła nawet wiedzieć skąd się bierze różnica, a nie mówić, bo po co, albo "żeby gadali". Pytanie jest ważniejsze: co za różnica? Nie rozumiem ludzi, którzy interesują się życiem innych, pudelki itp, kto z kim się pokazał, co zrobił, jakie zdjęcie wrzucił, albo jaką miał wpadkę, bo pokazał kawałek c**y. Dlaczego ludzi w ogóle to interesuje? Dlaczego promuje się ludzi znanych z tego, że są znani? Skąd ten popyt? Dlaczego ludzi interesuje kto co ma w sypialni i czy nie ma tam czasem jakiś spisków W dniu 6.04.2022 o 07:58, peceed napisał: Statystycznie - tak Statystycznie to przeciętnych, a nie ponad Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KONTO USUNIĘTE 150 Napisano 6 kwietnia 2022 W dniu 6.04.2022 o 09:03, radar napisał: Dlaczego ludzi interesuje kto co ma w sypialni i czy nie ma tam czasem jakiś spisków To była szczera intencja: mnie nie interesuje kto grasuje w Twojej sypialni, ale skoro rozpracowujesz spiski, więc podsunąłem Tobie temat. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Antylogik 19 Napisano 6 kwietnia 2022 W dniu 6.04.2022 o 09:03, radar napisał: Zresztą, odnosząc się do jakiś bezsensownych zarzutów o tym czy o czymś wiedziała czy nie, nawet IQ 200 nie oznacza, że ten ktoś wie wszystko, wszystkim się interesuje i w ogóle ma chęć zgłebiać ten czy inny temat, a nawet jak tak to czy ma chęć do dzielenia się swoimi przemyśleniami na ten temat z innymi. Jak zwykle wychodzi twoja ignorancja. Przecież ona się bez przerwy chwali tym swoim IQ, mało tego jest członkiem Mensy - choćby w tym wywiadzie powiedziała, że jeździ na zloty Mensy! Choć jej się tam nudzi. Więc jakie znowu "wszystko o wszystkim", co ty tam znowu bredzisz bez sensu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
radar 109 Napisano 6 kwietnia 2022 W dniu 6.04.2022 o 09:19, 3grosze napisał: To była szczera intencja: mnie nie interesuje kto grasuje w Twojej sypialni, ale skoro rozpracowujesz spiski, więc podsunąłem Tobie temat. To tylko wg. Ciebie są spiski Wg. jednych widzenie powiązań tam gdzie inni ich nie widzą to spiski, a wg. innych, np. testów IQ, ważne kryterium podnoszące wynik. Trudno powiedzieć, nie jestem fanem takich testów. Nie mniej jednak staram się docenić Twoje szczere intencje, jeszcze mi się nie udało, ale staram się W dniu 6.04.2022 o 09:29, Antylogik napisał: Więc jakie znowu "wszystko o wszystkim", co ty tam znowu bredzisz bez sensu. Mam dobre serce to Ci pomogę doczytać całość, bo jak się przeczyta część to można nie zrozumieć Wiesz, dobre intencje jak 3grosze W dniu 6.04.2022 o 09:03, radar napisał: Mogła nawet wiedzieć skąd się bierze różnica, a nie mówić, bo po co, albo "żeby gadali". Nie ma za co Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Antylogik 19 Napisano 6 kwietnia 2022 W dniu 6.04.2022 o 09:03, radar napisał: Pytanie jest ważniejsze: co za różnica? Nie rozumiem ludzi, którzy interesują się życiem innych, pudelki itp, kto z kim się pokazał, co zrobił, jakie zdjęcie wrzucił, albo jaką miał wpadkę Może nie zauważyłeś, ale wątek dotyczy IQ, a podwątek znaczenia IQ w życiu: pokazałem, że nie ma ono większego wpływu na głębokość rozumowania i zdolności twórcze (które przecież są rodzajem przetwarzania). Wskazałem przykład Dody, że mimo wysokiego IQ nie jest ona żadnym geniuszem: 1) jest odtwórcza, każdy jej przebój to plagiat albo semi-plagiat 2) jest pusta intelektualnie i podałem przykłady. Ale generalnie zgadzam się, że za dużo miejsca poświęciłem tej sztucznej gwiazdce, więc wystarczy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darekp 82 Napisano 6 kwietnia 2022 W dniu 6.04.2022 o 09:42, Antylogik napisał: IQ w życiu: pokazałem, że nie ma ono większego wpływu na głębokość rozumowania i zdolności twórcze To żadne odkrycie, wystarczy przejść się w ruchliwy dzień przez galerię handlową czy inne miejskie targowisko i ze zwykłej statystyki wynika, że minęło się kilku-kilkunastu "geniuszy" z mensańskim IQ (górne 2 procent, a więc statystycznie dwie osoby na każdą miniętą setkę ludzi). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
radar 109 Napisano 6 kwietnia 2022 W dniu 6.04.2022 o 10:57, Maximus napisał: Ludzie wykreowani odwdzięczają się później swoim "kreatorom" np. w postaci poparcia w wyborach lub poparcia konkretnej sprawy. Stają się w oczach wielu ludzi autorytetami moralnymi, podczas gdy z moralnością nie mają oni wiele wspólnego itd. itd. itd... Nie to miałem na myśli. Miałem na myśli skąd jest popyt u innych ludzi na "oglądanie" czyjegoś życia, zwłaszcza celebrytów, których nie znasz i pewnie nawet nie spotkasz. To jest popyt, a jak jest popyt to jest i podaż, i to jest akurat proste. Pytam skąd popyt? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach