3grosze 117 Posted February 4, 2020 http://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news%2C80546%2Cwynalazek-uczonego-uj-ogolnie-dostepny-google-nie-patentuje-rozwiazania.html Na KW był wątek wspierający dr Jarka Dudę. PS Tytuł zgodny z obowiązującym trendem. 2 1 Share this post Link to post Share on other sites
ex nihilo 172 Posted February 5, 2020 Hmm... No nie wiem, czy "polskie". To była sprawa "Jarek Duda vs Google", a nie "Polska vs USA". I tym większe zresztą gratulacje dla Jarka. Share this post Link to post Share on other sites
3grosze 117 Posted February 5, 2020 6 minut temu, ex nihilo napisał: Hmm... No nie wiem, czy "polskie". To była sprawa "Jarek Duda vs Google", a nie "Polska vs USA". Jak byś TvPis oglądał, to byś wiedział, że gdyby o tym wiedzieli (ale za mądre to dla nich, więc nie wiedzą) zrobili by taki "pasek grozy". Dając taki tytuł, poszedłem z nurtem. Share this post Link to post Share on other sites
radar 73 Posted February 5, 2020 No cóż, @Jarek Duda, podwójne gratulacje. Raz z powodu tego rozstrzygnięcia, a dwa przede wszystkim za opracowanie ANS ! Chyba będe musiał przeczytać w końcu dokumentację do tego. To już troche obowiązek, jak twórczość Tokarczuk (aczkolwiek preferuję ANS ) Share this post Link to post Share on other sites
cyjanobakteria 80 Posted February 6, 2020 (edited) Wstyd się przyznać, że nie słyszałem o ANS wcześniej, ale nadrobię zaległości Przesył danych, szczególnie video, generuje spore zapotrzebowanie na energię w skali globu i przyczynia się do zwiększonej emisji CO2. Próba opatentowania rozwiązania przez Google to chwyt poniżej pasa. Przypomina mi to sytuację z Minixem, który został wykorzystany przez Intela w ME i nawet nie powiadomili o tym twórcy, który pomagał inżynierom i ich wspierał podczas cichego wdrożenia. Edited February 6, 2020 by cyjanobakteria Share this post Link to post Share on other sites
peceed 57 Posted February 6, 2020 DJ Aenes Problemem jest to, że gdyby Jarek chciał zarobić na swoim pomyśle, to przypuszczalnie nie zobaczyłby ani grosza albo bardzo śmieszne kwoty. Nie wystarczy zdobyć patent, trzeba go jeszcze obronić w sądzie a to są gigantyczne kwoty, tutaj pomogła tylko nietypowa sytuacja że inwencja została przekazana w sferę PD co umożliwiło powstanie pospolitego ruszenia i groziło Googlowi stratami wizerunkowymi przewyższającymi wartość technologii. 13 godzin temu, cyjanobakteria napisał: i przyczynia się do zwiększonej emisji CO2. Nie da się nawet zajrzeć do lodówki aby nie natknąć się na informacje o tym gazie. Share this post Link to post Share on other sites
cyjanobakteria 80 Posted February 6, 2020 Tlen i węgiel bardzo obficie występują we Wszechświecie. Nie dziwi mnie zatem, że często można natrafić na informację dotyczące tych pierwiastków, jak i związków w skład których wchodzą, nawet w kantynie przy lodówce czy automacie z kawą Świerzy artykuł o emisjach powodowanych przez przesył danych i co może zrobić deweloper całkiem popularnego pluginu do Wordpressa, żeby je zmniejszyć. Nie ręczę za podane dane, ale szacunki są ciekawe: - potrzeba 0.5 kWh do transferu 1GB - wyprodukowanie 10 000 kWh w EU to koszt 2950 kg CO2 https://dannyvankooten.com/website-carbon-emissions/ Share this post Link to post Share on other sites