glaude 40 Posted April 5, 2016 O "kuźwa" z ostatnim zdaniem to pojechałeś A można prosić wersję dla mniej inteligentnych? Share this post Link to post Share on other sites
Qion 11 Posted April 5, 2016 @glaude Rozumiem to w ten sposób, że "nasze" podstawowe cztery wymiary przestrzenne (długość, szerokość, wysokość, czas) oraz pozostałe wymiary "subatomowe" w sumie 10 są tylko efektem oddziaływań cząstek wirtualnych wprawiających w drgania superstruny, z których są zbudowane kwarki i cała materia. Ta druga rzeczywistość, czyli komplementarny wszechświat to ocean superstrunowy wypełniający czarne dziury składający się z 8 wymiarów i jednego wymiaru w hiperprzestrzeni (fałszywej próżni) Oba te modele dają wg. badaczy te same wyniki w kwestii energii czarnej dziury, ale czy jest to wystarczający dowód na poparcie teorii/hipotezy wszechświata holograficznego? Share this post Link to post Share on other sites
Guest Astro Posted April 6, 2016 Model jeśli mam to jak na razie jest niedopracowany. Tak. Całkowicie. Rozumiem to w ten sposób … Hmmm. Wydaje mi się, że rozumienie ciekawe, warte rozpatrzenia itp. Ale czy są tylko efektem oddziaływań cząstek wirtualnych ? Nie wiem, ale mam wątpliwości. Share this post Link to post Share on other sites