Jump to content
Forum Kopalni Wiedzy
Sign in to follow this  
KopalniaWiedzy.pl

Mleko lepsze od śmietany

Recommended Posts

Naukowcy z Institute of Aging Research (IFAR) z Hebrew SeniorLife odkryli, że spożywanie produktów mlecznych - szczególnie mleka i jogurtu - jest związane z wyższą gęstością kości bioder, ale już nie kręgosłupa. Z kolei spożywanie śmietany może być powiązane ze spadkiem gęstości kości.

Produkty mleczne dostarczają wielu ważnych składników odżywczych, które są korzystne dla kości. Jednak śmietana i jej produkty, takie jak lody, posiadają mniej tych składników, a więcej tłuszczu i cukru. Podczas badań stwierdziliśmy, że spożywanie 2,5-3 dawek mleka i jogurtu dziennie jest związane z większą gęstością kości. Konieczne są dalsze badania nad rolą sera (który może zawierać duże ilości tłuszczu i sodu). Trzeba też sprawdzić, czy spożywanie mleka ma wpływ na zmniejszenie liczby złamań kości - mówi główny autor badań, Shivani Sahni.

Naukowcy przeprowadzili swoje badania na podstawie kwestionariuszy wypełnionych przez 3212 osób. Zbadano także gęstość ich kości i porównano wyniki osób spożywających przede wszystkim mleko i jogurt z osobami spożywającymi śmietanę. Wybierając niekotłuszczowe mleko i jogurt dostarczamy organizmowi więcej białka, wapnia i witaminy D, a mniej nasyconych kwasów tłuszczowych w porównaniu z dietą, w której znajduje się więcej śmietany.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No właśnie, o jakie dawki chodzi? szklanki? bo z artykulem sie zgadzam - lepiej nie zapychac sobie żył smietaną ;) a dawki są akurat bardzo wazne. Ja na przykład od jakiegos miesiaca regularnie piję mleko ze wzbogaconą dawka wapnia i witamin (Super Mleko) czyli moja dzienna "dawka" mleka moze być chyba mniejsza, tak?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trochę nie kumam, czy kwestią różnicy w gęstości kości jest zawartość tłuszczów i cukrów w śmietanie, czy mniejsza zawartość wapnia itd., bo jeśli to drugie, to nie wiem po co były robione badania... Bardziej jest zastanawiające, dlaczego ma to wpływ na kości bioder, a kręgosłupa już nie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
jeśli to drugie, to nie wiem po co były robione badania...

Choćby po to, żeby nie było jak z witaminą E, która przyjmowana w posiłkach chroni palaczy przed rakiem, a przyjmowana jako suplement wyraźnie zwiększa jego ryzyko.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Choćby po to, żeby nie było jak z witaminą E, która przyjmowana w posiłkach chroni palaczy przed rakiem, a przyjmowana jako suplement wyraźnie zwiększa jego ryzyko.

 

Tak myślałem, że to nie może być takie proste... :)

  • Upvote (+1) 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może chodzi o strukturę, grubość kości? Nie rozumiem też tych dawek i czy badania dotyczą mleka jakiego? świeżego, UHT?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...