Jump to content
Forum Kopalni Wiedzy

żuczek

Users
  • Content Count

    9
  • Joined

  • Last visited

Community Reputation

0 Neutral

About żuczek

  • Rank
    Fuks
  1. Pewność będziesz mieć jeśli przeprowadzisz badania porównawcze. Dla mnie ważne jest w jakim stopniu te substancje z tabletek są asymilowane przez organizm?
  2. Ciekawe, ciekawe. To dla mnie nowość ale chętnie prześledzę temat.
  3. Ale to chodziło o czarną. W ogóle herbata + cytryna to nie jest zbyt dobry wybór. Informacja ciekawa, ale już kiedyś trafiłam na wzmianki, że ponoć lampka wina czerwonego dziennie to dla zdrowotności. Inne pytanie to różnica między winem a winem.
  4. Lis major masz rację, ja też wolę znać pochodzenie i producent tego co jem. I uważam, że powinno się wspierać właśnie uczciwych i lokalnych producentów. Niestety wraz z większą wiedzą (potwierdzaną przez naukowców) dotyczącą miodów zwiększa się chęć szybkiego zarobku. I także znam sytuację z drugiej ręki, jak to się robi biznes na oszukanym miodzie z ładną etykietą. Coś podobnego jak sytuacja z jaka była z "malowanymi" wiejskimi jajkami. :/ A wracając jeszcze do artykułu dotyczącego Manuki, w przytoczonych wynikach badania nie ma informacji o producentach. Które miody zostały przebadane? Ponadto jeśli trochę pogrzebać w sieci o historii tego miodu, to szybko można się zorientować, że miód Manuka to produkt, że tak ujmę flagowy Nowej Zelandii, uważany jest za dobro naturalne i jakość produktu, badań jest bardzo przestrzegana.
  5. Koncerny zawłaszczą całą zieleń. Smutne ale jakże prawdziwe.
  6. Może chodzi o strukturę, grubość kości? Nie rozumiem też tych dawek i czy badania dotyczą mleka jakiego? świeżego, UHT?
  7. A mnie zastanawia tylko, które to miody są "sztucznie" upgradowane? Oznaczenie MGO jest znakiem - tylko jednego z producentów. Czyżby autor notatki stwierdzał, że inne miody są czyste a te z oznaczeniem MGO, już nie? Czy stosując znak MGO miał tylko na myśli związek chemiczny a nie konkretnego producenta, co też jest niesprawiedliwe. Tak się w to wdrażam, bo widzę jaka jest konkurencja pomiędzy poszczególnymi producentami tego miodu. I czy mam rozumieć, że sztucznie wytwarzany methylogloxal jest dodawany do miodu?
  8. Wydaje mi się, że sens to ma wyłącznie świeży sok. Natomiast sok z kwaszonych buraków oczyszcza organizm.
×
×
  • Create New...