Jaka ta kartka smaczna
dodany przez
KopalniaWiedzy.pl, w Ciekawostki
-
Podobna zawartość
-
przez KopalniaWiedzy.pl
Kupowanie prezentów bożonarodzeniowych bywa przyjemnością, ale i prawdziwą katorgą. Pesymiści proponują, by w związku z kryzysem ekonomicznym w tym roku w ogóle z nich zrezygnować lub przynajmniej większość wykonać samodzielnie. Rządy niektórych krajów wydały partiom oficjalny zakaz organizowania świątecznych i noworocznych przyjęć. Badacze z Uniwersytetu Wschodniego Londynu i Moneysupermarket Shopping zauważyli jeszcze jedną ważną rzecz: część klientów doświadcza przy tej okazji bardzo silnego stresu, który może realnie zagrozić ich zdrowiu.
W ramach eksperymentu poproszono 30 osób (15 kobiet i 15 mężczyzn) o poświęcenie 75 min na przedświąteczne zakupy. Na tej podstawie stwierdzono, że aż u 50% klientów podnoszą one ciśnienie do niebezpiecznego poziomu. Podczas wybierania podarków dla najbliższych i znajomych tętno ochotników rosło zaś średnio o 10%.
Po wyprawie poziom stresu wzrastał u panów 2-krotnie, a u przedstawicielek płci pięknej aż 3-krotnie.
Przykremu stanowi ciała i umysłu można jednak zapobiec, planując zakupy zawczasu i nabywając prezenty stopniowo, np. przez parę miesięcy. Poza tym zawsze można coś nabyć za pośrednictwem Internetu.
Mimo zdenerwowania ludzie nie przestają myśleć o środowisku. Zgodnie z wynikami najnowszego sondażu Deloitte LLP, 59% konsumentów zamierza ograniczyć wydatki na prezenty, lecz z drugiej strony niektórzy respondenci (44%) deklarują, że są skłonni dopłacić od 10 do 25% wartości do podarków w wersji eko.
-
przez KopalniaWiedzy.pl
Niemcy znaleźli nowy sposób na zutylizowanie tysięcy niepotrzebnych już po świętach lub niesprzedanych choinek. Chcą nimi karmić zwierzęta w zoo.
Słonie zjedzą dzisiaj na lunch posiłek składający się z pięciu drzewek — powiedział Reuterowi rzecznik berlińskiego ogrodu zoologicznego Ragnar Kuehne. Choinkami będą również karmione wielbłądy, jelenie i owce. Poprawi to ich trawienie, ponieważ drzewka zawierają niezbędne kwasy tłuszczowe.
-
przez KopalniaWiedzy.pl
Kapusta może odgrywać kluczową rolę... w niszczeniu komórek raka piersi, poinformowali badacze z Medical Research Council.
Naukowcy odkryli, że indol trójmetylowy (I3C), związek występujący w zielonych warzywach, np. w kapuście czy brukselce, niszczy komórki rakowe, gdy jest stosowany łącznie z tradycyjną chemioterapią.
Naukowcy chcą teraz przeprowadzić testy z udziałem ludzi, by sprawdzić, czy nowo odkryta metoda może usprawnić proces leczenia.
Właściwości prozdrowotne różnych produktów spożywczych doceniono już wcześniej. Nie od dziś eksperci zalecają przestrzeganie zasad zbilansowanej diety, a także jedzenie świeżych owoców i warzyw, zwracając uwagę na ich rolę w zapobieganiu wszelkiego rodzaju nowotworom.
Obecnie trwają prace nad uzyskaniem skoncentrowanych form określonych substancji, by móc je wykorzystać jako suplementy wspomagające działanie leków.
Przemawiając na konferencji National Cancer Research Institute w Birmingham, profesor Margaret Manson podkreśliła, że I3C może zabijać komórki nowotworowe lub przynajmniej powstrzymywać ich rozwój. Indol trójmetylowy wywołuje zmiany wewnątrz komórek, czyniąc je bardziej podatnymi na działanie leków. Terapia jest więc skuteczniejsza niż w przypadku, gdyby zastosować tylko i wyłącznie tradycyjne metody leczenia. Akademicy podkreślają również, że dzięki I3C można zastosować niższe dawki chemioterapeutyków, a będą one działać tak samo skutecznie, jak wyższe.
-
-
Ostatnio przeglądający 0 użytkowników
Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.