Skocz do zawartości
Forum Kopalni Wiedzy

Rekomendowane odpowiedzi

Czy sałata z korzeniami pobrudzonymi ziemią może zainspirować do czegoś innego niż wypłukanie pod bieżącą wodą? Okazuje się, że tak, zwłaszcza gdy lubi się świeże produkty i jest się absolwentką wzornictwa przemysłowego na Design Academy Eindhoven. Agata Jaworska, Kanadyjka polskiego pochodzenia, która obecnie mieszka w Holandii, stworzyła opakowania Gropak, które pozwalają rosnąć znajdującym się w środku grzybom podczas transportu. Made in Transit, bo tak nazwała swoją technologię, to początek ery pokarmów przydatnych do spożycia po (wstawić właściwe), a nie do.

Idea nie zakłada, że produkty będą przewożone z daleka. Wręcz przeciwnie. Zerwane bądź ucięte tuż przed spożyciem są zdrowsze i zapewniają kontakt z naturą. Na wykładzie Jaworska tłumaczyła zebranym, skąd się biorą grzyby. Mogą rosnąć w lesie, o czym przekonała się, odwiedzając w Polsce dziadków, lub pochodzić z organicznej hodowli.

Made in Transit to oszczędność energii, ponieważ grzyby produkowane w zwykły sposób muszą być przewożone w chłodzie, bo inaczej zaczną gnić. Gropaki są biodegradowalne. Wypełnia się je podłożem z zarodnikami.

Powstały już prototypy opakowań. Po tym, jak pomysł pani Agaty zyskał uznanie magazynu Time jako jeden z najlepszych wynalazków 2008 roku, pozostaje mieć nadzieję, że wkrótce trafi na sklepowe półki.

Gropaki można było podziwiać na wielu wystawach. m.in. w Utrechcie i Nowym Jorku. Ponadto Jaworska nawiązała współpracę z Holenderskim Centrum Opakowań (Netherlands Packaging Centre) i zaprezentowała swój pomysł przemysłowi. Dzięki temu udało się wkroczyć w następną fazę projektu, bazującą głównie na badaniach naukowych. Projektantka zwróciła się z prośbą o pomoc do Grupy Mikologicznej z Wageningen University. Razem ubiegają się o dofinansowanie. Na razie sprawdzono, jak w warunkach Made in Transit przebiega dojrzewanie boczniaków ostrygowatych (Pleurotus ostreatus) oraz pieczarek. W przyszłości naukowcy przetestują różne gatunki kruchych grzybów, których do tej pory nie dało się transportować, bo były niezwykle nietrwałe i gdy poddano je mrożeniu lub oddziaływaniu drgań, zaczynały się psuć.

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

I to jest myśl! Zamiast np. traktować pomidory etylenem, można by hodować je w czasie transportu na prawdziwej glebie. Na pewno do opracowania metody hodowli warzyw jest jeszcze spora droga, ale cieszy i to, że w przypadku grzybów problem udało się rozwiązać.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
I to jest myśl! Zamiast np. traktować pomidory etylenem, można by hodować je w czasie transportu na prawdziwej glebie.

 

Pomidory hoduje się w wysokich szklarniach (10m), na wacie szklanej gdzie komputery dozują z beczek składniki (więc to niemożliwe).

 

Bardziej pomyslowym rozwiązaniem jest kontraktowanie przez internet u rolnika np: 300kg ziemniaków, 20 kg pomidorów, papryki, cebuli , owoców, truskawek i innych a nastepnie pomoc przy zbiorze (prosto z krzaczka) gwarancja świeżości, brak opakowań, dobra cena, a nawet pewna forma czynnego kontaktu z przyrodą.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ciekawe kiedy w Tesco kupię sobie świeżych pieczarek. Czy będą jeszcze smaczniejsze? :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

...Bardziej pomyslowym rozwiązaniem jest kontraktowanie przez internet u rolnika..

 

Ja aktualnie zaczynam na coraz wieksza skale praktykowac taki wlasnie model. Co jakis czas ze znajomymi skladamy zamowienie na kielbasy i wedliny u znajomego rolnika. Generalnie placimy mu jak za sklepowa kielbase, wiec rolnik ma niezly utarg, a my jakosc nieosiagalna w normalnym spozywczaku. Z drugiej strony kolega z pracy dowozi ze swojego domu co tydzien 30kg ziemniakow i marchwii. Jestem z takiej wspolpracy coraz bardziej zadowolony.

 

Ostatnio znajomy rolnik uswiadomil mnie, ze sa rolnicy o przychodach srednio okolo 1tys pln / mies. Moja rodzina wydaje ponad 1200,- / mies na produkty spozywcze. Wystarcza zatem 3 rodziny aby w sumie zakontraktowac sobie zdrowe zarcie u rolnika, ktory bedzie pracowal na wylacznosc. Najwiekszym problemem jaki nalezy rozwiazac jest transport. Jesli tak jak w moim przypadku udalo sie logistycznie wszystko zaplanowac, wszystko gra i obie strony sa zadowolone.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jak namierzyliście tego rolnika?

Mamy zaznajomionych 2 rolnikow, na zasadzie : wujek kumpla choduje zwierzaki, kolega z pracy jezdzi na wies, bo ma tam rodzicow. Zatem tak jakos naturalnie wszystko sie uklada.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Czyli wyszło u ciebie tak "naturalnie". Ja sobie sam musiałbym ogarniać taką sprawę :-\

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

U mnie sporo sąsiadów (z moją mamą włącznie) kupuje mięsko od jakiegoś farmera i sami sobie tworzą kiełbaski, szynki, boczki i takie tam. Taka jeszcze ciepła kiełbaska prosto z wędzarni może się czasem przyśnić później <mniam, mniam>

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

I to jest myśl! Zamiast np. traktować pomidory etylenem

Etylenem mowisz...to i tak lepiej nie w przypadku traktowania pomidorow Siarczkiem Wodoru (H2S) co tez mialo miejsce :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

pomidory (krajowe) poza okresem letnim tylko wygladaja jak pomidory bo w smaku ich nie przypominaja :D

 

Edit.

 

A szkoda bo pomidor to jeden z moich przysmakow, dobrze ze np. koktailowe (chyba tak sie nazywaja, takie malutkie) dostepne sa caly czas.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No właśnie, zastanawiam się jakby to było zimą jakby się żywić u rolników.

 

Przechowywać warzywa bez chemii ciężko zimą.

Chyba żeby mieć ogromną zamrażarkę, albo chłodnie.

Warzywa ze słoików to takie średnio smaczne moim zdaniem.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To jest chyba najlepszy możliwy pomysł. mój dziadek ma dwie: jedną pełną, tzn. przeszkloną, i jedną, będącą tak naprawdę foliowym dachem wspartym na czterech słupkach (ścian brak). Nawet w tej odsłoniętej miał pomidory do połowy października! O tym, jak wspaniale smakują wyhodowane naturalnymi metodami warzywka, chyba nie trzeba nawet wspominać :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Eeee.... jakby kupować prosto od rolników to chyba każdego, czasem na bazarach można kupić prosto od producenta i to nie tylko warzywa ale też mleko, jajka, masło, ser biały. Nie jest to dużo droższe niż w sklepach.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Problemem jest chyba tylko dostępność rolników w miejscu zamieszkania. Nie każdy ma krowę w zasięgu wzroku. Do mnie na szczęście dojeżdżają rolnicy i "kupczą" ze swojego żuka czy innego pojazdu hodowanymi przez siebie roślinkami. Nabiał czy na przykład żurek domowej roboty też się u nich znajdzie. Wychodzi na to że mam szczęście :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tylko kogo na to stać? :-\

Na cztery słupki i płachtę folii? Bez przesady :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dobrze, powiem inaczej: jak mieszkasz w mieście, to niekoniecznie łatwo ci będzie kupić ziemię, i jej doglądać, nie mówiąc o reszcie infrastruktury.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość cogito

ja mam ogródek i sam sobie choduje warzywka, ma robaczywa marchewkę i niewyrośnieta pietruszkę ale wiem że to zdrowsze od tych sklepowych

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×