Skocz do zawartości
Forum Kopalni Wiedzy
Jarek Duda

Radioterapia oparta ASE (amplified spontaneous emission)?

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, Jarek Duda napisał:

Przykładowo promieniowanie synchrotronowe powinno produkować zarówno standardowe dodatnie ciśnienie radiacyjne, ale z perspektywy symetrii CPT też jest to przyspieszający ładunek - też powinien produkować promieniowanie synchrotronowe, które z naszej perspektywy ma ujemne ciśnienie radiacyjne ...

:mdleję:

(to był test emoticonów)

https://en.wikipedia.org/wiki/Near_and_far_field|
Zasadniczo to jedyne rozróżnienie które interesuje obserwatorów promieniowania EM.
Dla far field wciąż można uzyskać ujemne ciśnienie gdy materiał ma ujemny współczynnik refrakcji i rozprasza bieg światła (zachowując się podobnie do pęsety optycznej).

Godzinę temu, Jarek Duda napisał:

ale z perspektywy symetrii CPT

Jak widzi to przeciętny kompetentny fizyk:

Cytat

Jarek, 45 letni akademik z Polski, poznał jeden prosty trik i zarabia naprawdę niezły pieniądz.
kliknij tutaj jeśli chcesz się dowiedzieć więcej

Edytowane przez peceed

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
On 11/23/2024 at 9:27 AM, peceed said:

Zasadniczo byłem "cudownym dzieckiem" bez ograniczeń na dyscypliny, i pewnie życiowo lepiej by mi poszło gdybym został muzykiem lub pisarzem.

cudowne dziecko które przeczytało Kaku i rzuca losowe skojarzenia ...

Skoro nowa strona to powtórzę:

4 hours ago, Jarek Duda said:

Ciśnienie radiacyjne to jest wektor: p = <E x H>/c, może być dodatnie (w kierunku powierzchni), albo ujemne (w przeciwnym) ( https://scholar.google.pl/scholar?q=negative radiation pressure ) - dokładnie jak w hydrodynamice, nawet równania są prawie te same:

c3gdzpO.png

Standardowy teleskop obserwuje dodatnie ciśnienie radiacyjne (w zgodnym spektrum powodujące wzbudzenie), ale np. monitorując populację wzbudzonego sensora możemy (CPT symetrycznie) obserwować ujemne ciśnienie radiacyjne ... albo wykonując cykle Rabiego światłem z obiektywu można by obserwować oba: powodujące ekscytację i deekscytację atomów w sensorze.

Przykładowo promieniowanie synchrotronowe powinno produkować zarówno standardowe dodatnie ciśnienie radiacyjne, ale z perspektywy symetrii CPT też jest to przyspieszający ładunek - też powinien produkować promieniowanie synchrotronowe, które z naszej perspektywy ma ujemne ciśnienie radiacyjne ...

Budując taki teleskop z pompowanym sensorem, pewnie źródeł niespodzianek ujemnego ciśnienia radiacyjnego znajdziemy pełno we Wszechświecie - podejrzewam że już taka naziemna obserwacja Słońca przyniesie dużo nowych informacji, np. pozwalając odróżnić promieniowanie synchrotronowe od termicznego.

Ujemne ciśnienie radiacyjne to coś zupełnie innego niż losowe skojarzenia cudownego dziecka ... wspomniałem że robimy testy na światłowodach, przykładowo poniższy prosty: przez coupler laser i erb w EDF, podłączone razem do spektrometru, po drodze izolatory optyczne - naiwnie intensywności tych dwóch źródeł światła powinny się sumować, czyli "sam laser + sam EDF - włączone oba" = 0.

Ale np. myśląc o tym hydrodynamicznie, łączymy dwie rurki z dodatnim ciśnieniem płynu, na połączeniu powinno się tworzyć ujemne ciśnienie w kierunku drugiego - i rzeczywiście patrząc się na spektrum: "sam laser + sam EDF - włączone oba" nie wychodzi zero - dostajemy wyraźne efekty że jedno źródło "wyciąga fotony" z drugiego.

Podczas gdy standardowy teleskop obserwuje fotony które cel wysyła do nas (dodatnie ciśnienie radiacyjne), wspomniany teleskop z pompowanym sensorem obserwowałyby wyciąganie fotonów od nas przez cel (ujemne ciśnienie radiacyjne) - jest to bardziej subtelne i obecnie ignorowane, ale przynajmniej symetria CPT mówi że promieniowanie synchrotronowe powinno coś takiego robić ... i nie zdziwię się gdy taki teleskop z pompowanym sensorem znajdzie znacznie więcej zupełnie niespodziewanych obiektów na niebie.

qDF7j8O.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Jarek Duda napisał:

losowe skojarzenia cudownego dziecka

Luka kognitywna działa w obie strony :)

wspomniałem że robimy testy na światłowodach

I ciągniemy je 600 mln lat świetlnych od najbliższego kwazara... Nic dziwnego że po raz kolejny budżet się nie zepnie.

wspomniany teleskop z pompowanym sensorem obserwowałyby wyciąganie fotonów od nas przez cel (ujemne ciśnienie radiacyjne)

Ni UJ-a. Wyjaśni(a)liśmy już koledze że to równoważne FTL i sprzeczne z zasadami fizyki.
Ujemne ciśnienie w far field nie powstaje przez wyciąganie fotonów. W near-field - może dałoby się tak to interpretować

Po raz kolejny potwierdza się moja obserwacja że nie ma kolega prawidłowego modelu mentalnego dla fizyki. 

Ale np. myśląc o tym hydrodynamicznie

W sensie - po wymianie oleju na wodę?

Najbardziej mnie zastanawia brak reakcji kolegów z uczelni. Są dwie opcje - nie ma nikogo kto potrafiłby się tego podjąć, i to byłaby tragedia, albo są takie osoby, ale uznały (być może po kilku nieudanych próbach) że nie warto. Mam nadzieję na to drugie.

Mam przyszywanego wujka który w opinii większości ludzi jest debilem (nie dosłownie, ale na oko pod kątem inteligencji mieści się pomiędzy -2 a -1 std) , a najzabawniejsze jest to, że pozuje na intelektualistę, nie zdając sobie sprawy ze swoich deficytów i bywając bardzo arogancką osobą.
Jest prawie niemożliwe wytłumaczyć mu że się w czymkolwiek myli, gdyż nie chwyta żadnych argumentów. Taki teflonowy umysł, wszystko po nim spływa bez śladu.

Gdyby siedział cicho może nie nikt by się nie domyślił, ale chętnie dzieli się ze swoimi rozkminami na temat działania świata. Nie chodzi o to że są błędne - tylko że są na poziomie wiedzy ze szkoły podstawowej. Na przykład po kilkudziesięciu latach zajmowania się ogrodnictwem doszedł do wniosku, że rośliny muszą pobierać składniki odżywcze z powietrza :)

Jakoś mi się teraz o tym przypomniało :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
46 minutes ago, peceed said:

I ciągniemy je 600 mln lat świetlnych od najbliższego kwazara... Nic dziwnego że po raz kolejny budżet się nie zepnie.

Fotony to malutkie fale dodatniego ciśnienia radiacyjnego - które jakoś dolatują do nas bez zmiany też większe odległości (jak solitony).

Twierdzenie CPT mówi że z perspektywy tej symetrii fizyka jest rządzona tymi samymi równaniami - czyli jeśli w tej perspektywie powstanie foton, np. synchrotronowy wymuszony przyspieszanym ładunkiem, to też powinien być w stanie pokonywać takie odległości ... a z naszej perspektywy jest malutką falą ujemnego ciśnienia radiacyjnego.

Niewykluczone że symetria CPT jednak jest łamana i to nie będzie działać, ale wtedy trzeba będzie poprawiać całą fizykę ... rozmawiałem o tym z wieloma osobami i jedyny argument na niedziałanie jaki potrafimy wskazać to łamanie CPT - proszę o inny zachowując tą symetrię? Eksperymentalnie zaczynamy obserwować taki wymagany przez CPT efekt, ale może dalej coś będzie się psuło - zobaczymy.

https://en.wikipedia.org/wiki/CPT_symmetry   : "The CPT theorem says that CPT symmetry holds for all physical phenomena, or more precisely, that any Lorentz invariant local quantum field theory with a Hermitian Hamiltonian must have CPT symmetry. In layman terms, this stipulates that an antimatter, mirrored, and time reversed universe would behave exactly the same as our regular universe. "

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi