thikim 119 Napisano 29 czerwca 2023 (edytowane) Mamy to juź nieźle ogarnięte że wszechświat się rozszerza, przestrzeń między galaktykami niejako puchnie. No ale jak to wniknąć głębiej to jest problem z tym. Według wielu "naukowców" rozszerza się" przestrzeń między galaktykami ponieważ tam siły wszelakie (od grawitacji do EM) są słabe i nie są w stanie temu przeciwdziałać (wpływ ciemnej energii jest większy). Natomiast taka przestrzeń lokalna jak w Układzie Słonecznym czy między atomami czy między cząsteczkami - nie rozszerza się ponieważ dominują tu inne siły: grawitacja, elektrostatyka. Tylko że jest pewien problem bo nie wszędzie te siły przyciągające w mikroświecie dominują. Weźmy np. dwa protony. Siłą dominującą pomiędzy nimi jest odpychanie. Idąc tokiem rozumowania dominacji podstawowych sił nad ciemną energią to w układzie dwóch protonów siła elektrostatyczna nie będzie przeciwdziałać puchnięciu przestrzeni. Przeciwnie - będzie jej pomagać. Więc co? Między protonami przestrzeń jednak też będzie puchnąć? Coś tu nie gra. Może tylko grawitacja ma znaczenie odnośnie blokowania puchnięcia przestrzeni, a pozostałe siły to już z tym związku nie mają. Edytowane 29 czerwca 2023 przez thikim Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GROSZ-ek 5 Napisano 30 czerwca 2023 Zapomniałeś o resztkowych oddziaływaniach silnych pomiędzy protonami. I jest ono silniejsze niż odpychające oddziaływanie elektromagnetyczne. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Eco_PL 8 Napisano 2 lipca 2023 W dniu 29.06.2023 o 10:35, thikim napisał: przestrzeń lokalna jak w Układzie Słonecznym czy między atomami czy między cząsteczkami - nie rozszerza się ponieważ dominują tu inne siły: grawitacja, elektrostatyka. Nie znam się na tym, wiec tym chętniej się wypowiem. Przestrzeń rozszerza się wszędzie, w każdym punkcie, również między protonami i między kwarkami itd. Oddziaływanie między cząstkami nie niweluje rozszerzania przestrzeni ale jej skutek. W makroskali efekt ten sumuje się wraz z odległością, bo więcej jest punktów przestrzeni po drodze Ostatnio słyszałem o możliwym związku czarnych dziur z tempem rozszerzania się wszechświata. Innymi słowy im więcej wpada do dziury tym szybciej puchnie czasoprzestrzeń. Biorąc pod uwagę hipotetyczne właściwości hipotetycznej ciemnej energii, która podobno działa " odpychajaco" może sugerować ze całą przestrzeń jest białą dziura. Ale to z białą dziura to tylko taka moja rozkminka bez dowodów. Nie jestem naukowcem więc mogę puścić wodze fantazji. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thikim 119 Napisano 2 lipca 2023 (edytowane) W dniu 30.06.2023 o 14:12, GROSZ-ek napisał: Zapomniałeś o resztkowych oddziaływaniach silnych pomiędzy protonami. I jest ono silniejsze niż odpychające oddziaływanie elektromagnetyczne. Ok. Zmieńmy zatem protony na elektrony i już nie będzie oddziaływania silnego. Aczkolwiek nie kojarzę helu-2. Kojarzę hel-3,4,6,8. Ale nie 2. Więc chyba jednak przyroda mówi nie - Twojemu dwuprotonowemu pomysłowi. 2 godziny temu, Eco_PL napisał: Przestrzeń rozszerza się wszędzie, w każdym punkcie, również między protonami i między kwarkami itd. Oddziaływanie między cząstkami nie niweluje rozszerzania przestrzeni ale jej skutek 1. Brakuje na to z tego co wiem dowodów obserwacyjnych. Rozszerzanie obserwujemy jedynie w dużych skalach. Co w sumie by mogło mieć związek z drugą zagadką czyli ciemną materią, której działanie też obserwujemy w dużych skalach. 2. Gdyby tak było to może i skutek rozszerzania między kwarkami byłby zniwelowany ale musiałby się pojawić między np. atomami. Przy niwelowaniu skutek nie znika - tylko jest przenoszony do innej skali. Rozstaw sobie żołnierzyki w grupki po 2x2 (czyli 4). Jeśli będą rozciągani - ale będą się trzymać to w grupie odległość pozostanie stała. Ale między grupami wzrośnie. Zawsze byłby poziom na którym w końcu nie dałoby się tego zniwelować. Wtedy na pewno rozszerzanie byś obserwował np. w przestrzeni międzyplanetarnej. Albo w gazie. Ja znam jedynie obserwacje w naprawdę dużych skalach. A pewnie kojarzysz że potrafimy już mierzyć drgnięcia odległości rzędu ułamka protonu - w skali km. Zauważ też że przestrzeń - wiąże się z tensorem energii-pędu. To nie są niezależne rzeczy. Edytowane 2 lipca 2023 przez thikim Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
peceed 127 Napisano 3 lipca 2023 Co na to Wielkie Prucie? W dniu 29.06.2023 o 10:35, thikim napisał: Tylko że jest pewien problem bo nie wszędzie te siły przyciągające w mikroświecie dominują. Weźmy np. dwa protony. Siłą dominującą pomiędzy nimi jest odpychanie. Idąc tokiem rozumowania dominacji podstawowych sił nad ciemną energią to w układzie dwóch protonów siła elektrostatyczna nie będzie przeciwdziałać puchnięciu przestrzeni. Przeciwnie - będzie jej pomagać. Więc co? Między protonami przestrzeń jednak też będzie puchnąć? Będzie. Protony musiałyby być związane grawitacyjnie co jest niemożliwe z powodu odpychania elektrycznego. Ale jest jeden feler - jeśli ta akcja zachodzi pomiędzy innymi obiektami związanymi, to przestrzeń nie puchnie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thikim 119 Napisano 16 lipca 2023 (edytowane) W najmniejszych skalach dominuje oddziaływanie silne. W średnich elektrostatyczne. W dużych grawitacyjne. Czy mam to rozumieć tak że w jeszcze wyższych dominuje ciemna energia - jakby kolejne oddziaływanie? I gdy przypadkowo przestrzeń nawet się rozszerzy to tego nie jesteśmy w stanie zarejestrować bo układ sił jest zrównoważony dla pewnej odległości i będzie dążył do utrzymania tej odległości w każdej skali. Poza najwyższymi skalami gdzie nie ma co zrównoważyć puchnięcia przestrzeni. Ok. Zatem liczymy. Prędkość Hubbla: w ciągu sekundy każde 3,3 mln lat świetlnych zwiększa się o 74 km. W ciągu roku o: 2 mld km. Rok świetlny: 9,5 biliona km. No to skracamy i mamy: 2 km na 9500 km. No tego to raczej byśmy nie przegapili Coś źle liczę. kurcze, źle - zapomniałem o 3,3 mln. No to dzielimy: 3 km na jakieś 15 000 km.1 mm na jakieś 15 000 km w ciągu roku. No mało faktycznie. Edytowane 16 lipca 2023 przez thikim Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach