Skocz do zawartości
Forum Kopalni Wiedzy
KopalniaWiedzy.pl

Czerwona cebula - przeciwrakowy specyfik na talerzu

Rekomendowane odpowiedzi

Kanadyjscy naukowcy odkryli, że zapobiegając rakowi jelita grubego, warto sięgnąć po czerwoną cebulę.

Naukowcy z Uniwersytetu w Guelph sprawdzali, jak 5 odmian cebuli z Ontario radzi sobie z komórkami nowotworami. Oceniano ich możliwości antyoksydacyjne i przeciwproliferacyjne.

Cebule rzadko postrzega się jako superpokarm, a tymczasem zawierają one jedne z najwyższych stężeń flawanolu kwercetyny. Co ważne, cebule z Ontario mają jej więcej niż cebule uprawiane w innych częściach świata.

Kanadyjczycy wykazali, że antocyjany czerwonej cebuli wspomagają "wymiatające" właściwości (aktywność przeciwutleniającą) cząsteczek kwercetyny. Antocyjany zapewniają owocom i warzywom kolor, ma więc sens, że ciemne czerwone cebule mają najsilniejsze właściwości przeciwnowotworowe - wyjaśnia Abdulmonem Murayyan.

W ramach eksperymentu naukowcy sprawiali, że komórki linii Caco-2 - komórki pochodzące z ludzkiego gruczolaka okrężnicy - wchodziły w bezpośredni kontakt z kwercetyną wyizolowaną z 5 odmian cebuli: Lasalle, Ruby Ring, Fortress, Stanley i Safrane. Odkryliśmy, że cebule są świetne w zabijaniu komórek rakowych. Oprócz tego, że aktywują szlaki apoptyczne, sprzyjają też wytworzeniu niekorzystnego dla komórek nowotworowych środowiska i zaburzają komunikację między nimi, co hamuje ich wzrost.

Warto wspomnieć, że wcześniej akademicy odkryli, że cebula jest skuteczna w uśmiercaniu komórek raka piersi.

"Kolejnym krokiem będzie testowanie właściwości przeciwnowotworowych cebuli u ludzi".

Eksperymentów tych nie dałoby się przeprowadzić, gdyby nie ostatnie badania Kanadyjczyków nad nową techniką ekstrakcji za pomocą niskopolarnej wody pod ciśnieniem. Ponieważ nie wymaga ona użycia związków chemicznych, kwercetyna z cebuli lepiej nadaje się do spożycia. "Inne metody ekstrakcji wykorzystują rozpuszczalniki, których toksyczne resztki są zjadane razem z pokarmem".

 

 


« powrót do artykułu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

[...] techniką ekstrakcji za pomocą niskopolarnej wody pod ciśnieniem. [...]

« powrót do artykułu

Ktoś wie co to jest woda niskopolarna i jak się ją otrzymuje? To jakaś odmiana alotropowa wody?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Astro

 

 

Ktoś wie co to jest woda niskopolarna i jak się ją otrzymuje?

 

Podejrzewam, że chodzi o wodę pochodzącą z niezbyt bliskich biegunom źródeł, choć może nie aż tak odległym, bo wówczas woda byłaby nazbyt wysokotropikalna. Kluczem są naukowcy z Kanady. Postawiłbym na wodę z topniejących lodowców w południowej części Grenlandii.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Z tego co pamiętam, to woda poddana działaniu mikrofal na jakiś czas przestaje wykazywać właściwości polarne. Może o to chodzi

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Szukam i nie mogę znaleźć - gdzie piszą o wodzie ekstrapolarnej?

“This new method that we tested to be effective only uses super-heated water in a pressurized container,”

https://news.uoguelph.ca/2017/06/red-onions-pack-cancer-fighting-punch-study-reveals/

Pośrednio taka woda ma inne cechy związane z polarnością niż woda w temp. pokojowej, ale przegrzana woda więcej wyjaśnia.

https://en.wikipedia.org/wiki/Superheated_water

Edytowane przez Grad

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...