Skocz do zawartości
Forum Kopalni Wiedzy
KopalniaWiedzy.pl

Herbata i demencja nie ma szans

Rekomendowane odpowiedzi

W populacji 55+ codzienne picie herbaty o połowę zmniejsza ryzyko demencji. U osób genetycznie zagrożonych chorobą Alzheimera (nosicieli wersji genu apolipoproteiny E ApoE4) efekt zabezpieczający może być jeszcze większy, bo aż 86-proc.

Zespół prof. Fenga Leia z Singapurskiego Uniwersytetu Narodowego prowadził badania podłużne 957 Chińczyków w wieku 55 lat i starszych. Okazało się, że neuroochronny wpływ herbaty nie zależał od jej rodzaju; warunkiem było tylko zaparzanie liści.

Mimo że badanie prowadzono tylko na starszych Chińczykach, wyniki mogą się odnosić do innych ras [i nacji]. Nasze wyniki mają duże znaczenie dla zapobiegania demencji. Choć testom leków nie można niczego zarzucić, skuteczne farmakologiczne rozwiązania dla zaburzeń neuropoznawczych [...] pozostają nieuchwytne, a obecnym strategiom prewencyjnym daleko do satysfakcjonujących wyników. [Tymczasem] herbata to jeden z najczęściej spożywanych napojów świata. Uzyskane przez nas dane sugerują, że coś tak prostego i niedrogiego jak sięganie po ten napar może zmniejszyć czyjeś ryzyko problemów poznawczych na późnych etapach życia - podkreśla naukowiec i dodaje, że zgodnie z obecnym stanem wiedzy, zdrowotne korzyści zapewniają bioaktywne składniki liści herbaty, w tym katechiny, teaflawiny, tearubiginy i L-teanina. Mają one właściwości m.in. przeciwzapalne i antyoksydacyjne.

Nasze rozumienie dokładnych mechanizmów biologicznych jest nadal mocno ograniczone. By uzyskać ostateczne odpowiedzi, trzeba przeprowadzić kolejne badania.

Dane nt. spożycia herbaty gromadzono w latach 2003-05. Co 2 lata do 2010 r. seniorzy przechodzili badania poznawcze (stosowano standaryzowane testy). Autorzy publikacji z The Journal of Nutrition, Health & Aging zbierali też dane nt. trybu życia, schorzeń oraz aktywności fizycznej i społecznej.


« powrót do artykułu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Herbata herbacie nierówna. Nie mówiąc już o sposobach parzenia, które także mogą determinować finalne właściwości powstałego napoju. To co piją Chińczycy, a np. Europejczycy, może być zupełnie innym napojem.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ale niby w artykule jest napisane, że rodzaj herbaty tutaj nie ma znaczenia:Okazało się, że neuroochronny wpływ herbaty nie zależał od jej rodzaju; warunkiem było tylko zaparzanie liści.

 

 

Okazało się, że neuroochronny wpływ herbaty nie zależał od jej rodzaju; warunkiem było tylko zaparzanie liści.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość

a moze to wynika zupelnie z czegs innego?

Według przeprowadzonych badań przez Cardiff University, ryzyko rozwoju demencji, choroby serca oraz cukrzycy  może zostać zmniejszone poprzez prowadzenie zdrowego trybu życia tj. regularne ćwiczenia, jedzenie owoców i warzyw, utrzymywanie prawidłowej wagi ciała, ograniczenie spożywania alkoholu oraz niepalenie tytoniu. Osoby, które przestrzegają czterech z pięciu wyżej wymienionych sposobów prowadzenia zdrowego trybu życia są w 60% mniej narażone na zaburzenia poznawcze czy demencję.

http://www.england.pl/aktualnosci/wielka-brytania/news.html?n=3260

 

wolalabym dane oparte na europejczykach a szczegolowiej moze  np na Anglikach?  :D

w tamtejszych dps rezydenci pija do 6 herbat dziennie a jednak demencja pojawia sie 

 

fakt,pija herbate z torebek  :blink:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

 

w tamtejszych dps rezydenci pija do 6 herbat dziennie a jednak demencja pojawia sie 

Kurde nie dam rady, piję już 6 kaw dziennie. Też dla zdrowia.

Co do herbaty: niepokoi mnie, że herbata akumuluje glin, a glin jest wiązany z demencją. Zasadniczo z tego powodu unikam herbaty i wiecie co? Nie pomaga. Ciągle mam demencję ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kurde nie dam rady, piję już 6 kaw dziennie. Też dla zdrowia.

Co do herbaty: niepokoi mnie, że herbata akumuluje glin, a glin jest wiązany z demencją. Zasadniczo z tego powodu unikam herbaty i wiecie co? Nie pomaga. Ciągle mam demencję ;)

Z tego co mi wiadomo glin pojawia się w naparze po dodaniu cytryny. Zostaje wytrącony z liści. Dodanie cytryny do naparu pozbawionego liści ma nie powodować już takiego efektu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...