Skocz do zawartości
Forum Kopalni Wiedzy
KopalniaWiedzy.pl

Piwo na drożdżach z pępka

Rekomendowane odpowiedzi

Zainspirowani piwem Beard Beer z Oregonu, gdzie do warzenia wykorzystano drożdże pozyskane z brody, Australijczycy z 7 Cent Brewery w Gispobrne South stworzyli trunek bazujący na grzybach z pępka.

Jeszcze w tym miesiącu unikatowe piwo ma zostać zaprezentowane na festiwalu Great Australasian Beer SpecTAPular (GABS).

Jesteśmy naprawdę zainteresowani, czy pomysł wypicia czegoś, co zaczęło się od zawartości czyjego pępka, to za dużo nawet dla najzagorzalszych maniaków piwa. Niektórzy pytają czemu. My pytamy, czemu nie.

By wyizolować szczep drożdży, założyciele browaru Doug Bremner, Brendan Baker i Matthew Boustead pobrali wymazy ze swoich pępków. Na płytkach agarowych znaleziono później wiele interesujących rzeczy, w tym coś, co wyglądało na kolonie drożdży.

Gdy Australijczycy upewnili się, że ich technika jest bezpieczna, wyhodowano wybrane kolonie drożdży i po uzyskaniu odpowiednich ich ilości uwarzono próbne partie piwa. Wersja uznana za najlepszą ma zostać zaprezentowana na festiwalu.

Zespół porównuje smak do belgijskiego piwa pszenicznego Witbier z dodatkiem świeżej skórki pomarańczowej i prażonych nasion kolendry. Na blogu pojawiają się też wzmianki o estrach goździkowych i bananowych. W procesie wykorzystano 4 zboża (owies, ryż, pszenicę i jęczmień) oraz 2 chmiele (amerykański Mosaic i nowozelandzki Riwaka).

 

 


« powrót do artykułu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Była broda, teraz pępek. To może piwo z drożdży spod napletka? o_O

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

 

Była broda, teraz pępek. To może

Byle było wystarczająco ekskluzywne. Syndrom Kopi luwak.

 

Swoją drogą, jaki wpływ na smak mają drożdże? Skoro się go niweluje dodatkami: 

 

 

z dodatkiem świeżej skórki pomarańczowej i prażonych nasion kolendry.

Mogę zjeść i gazetę byle z chrzanem ;P

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Drożdże mają całkiem istotny wpływ. W tego typu piwach dają jakieś goździki i banany, które mają się skomponować z kolendrą i skórką pomarańczową. Nikt nie dodaje tych przypraw w takich ilościach aby wpływ drożdży całkowicie zniknął.

Oczywiście mówię o standardowym piwie, na typowych drożdżach piwowarskich przeznaczonych do piw pszenicznych. Nie wiem jakie właściwości smakowe mogą dawać drożdże z pępka...

Mogę jedynie podejrzewać, że są to dzikie drożdże, które dają aromaty tzw końskiej derki... osobiście tego nie lubię, ale są wielbiciele takich smaków (piwa sezonowe i wiele innych piw belgijskich)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...