Skocz do zawartości
Forum Kopalni Wiedzy
KopalniaWiedzy.pl

Insulinooporność zwiększa ryzyko alzheimera

Rekomendowane odpowiedzi

Amerykańscy naukowcy natrafili na silny związek między insulinoopornością a pogorszeniem funkcjonowania pamięciowego. Zwiększa to ryzyko choroby Alzheimera.

Auriel Willette z Uniwersytetu Iowy i Barbara Bendlin z Wisconsin Alzheimer's Institute analizowali skany mózgu 150 osób w późnym wieku średnim (średnia wieku wynosiła 60 lat), które znajdowały się w grupie podwyższonego ryzyka choroby Alzheimera, ale nie wykazywały objawów utraty pamięci. Okazało się, że ludzie z silniejszą insulinoopornością wykorzystywali mniej glukozy z krwi w obszarach mózgu najbardziej podatnych na alzheimera. Jak tłumaczy Willette, wtedy mózg ma mniej energii do przekazywania informacji i działania.

Jeśli nie masz wystarczająco dużo paliwa, masz problemy z zapamiętywaniem czy robieniem innych rzeczy. To ważne z punktu widzenia choroby Alzheimera, bo w jej przebiegu następuje stopniowy spadek wykorzystania glukozy z krwi w pewnych rejonach mózgu.

Prace Amerykanów skoncentrowały się na przyśrodkowym płacie skroniowym (ang. medial temporal lobe, MTL), a zwłaszcza na hipokampie, czyli strukturze krytycznej dla uczenia i pamięci długotrwałej. Co istotne, to również rejon, który jako jeden z pierwszych podlega atrofii związanej z alzheimerem.

Uczestników badania rekrutowano dzięki studium Wisconsin Registry for Alzheimer's Prevention (WRAP), które ma zidentyfikować przyczyniające się do demencji czynniki genetyczne, biologiczne i dot. stylu życia.

Związek między insulinoopornością a chorobą Alzheimera jest ważny nie tylko z punktu widzenia zapobiegania demencji. Jak bowiem podkreśla Willette, problemy z regulacją poziomu cukru we krwi mogą wpłynąć na funkcjonowanie poznawcze w każdym wieku. Specjalista uważa, że badanie wrażliwości na insulinę u otyłych pacjentów oraz podejmowanie działań naprawczych w postaci diety i programu ćwiczeń o umiarkowanej intensywności to istotny pierwszy krok.

Bardzo trudno nam zmienić zachowanie z myślą o tym, co może się stać w przyszłości. Z tego powodu ludzie powinni wiedzieć, że insulinooporność i związane z nią problemy metaboliczne mają wpływ na teraźniejszość oraz na to, jak myślimy i że koniecznie trzeba to leczyć. Chodzi przy tym o alzheimera, nie tylko o cukrzycę typu 2. Nawet osoby z lekką-umiarkowaną insulinoopornością, które nie mają cukrzycy, mogą być bardziej zagrożone chorobą Alzheimera [...].

 

 


« powrót do artykułu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

@Bastard.

Ci naukowcy dalej uważają, że mózg leci na glukozie:

 

Okazało się, że ludzie z silniejszą insulinoopornością wykorzystywali mniej glukozy z krwi w obszarach mózgu najbardziej podatnych na alzheimera. Jak tłumaczy Willette, wtedy mózg ma mniej energii do przekazywania informacji i działania.

Jeśli nie masz wystarczająco dużo paliwa, masz problemy z zapamiętywaniem czy robieniem innych rzeczy.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

@Bastard.

Ci naukowcy dalej uważają, że mózg leci na glukozie:

Zapewne badani nie byli na diecie ketogenicznej, by korzystać z ciał ketonowych.

A same neurony bardzo mało energii[1] pozyskują z tłuszczów.

 

[1] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3654601

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Gdybym był neuronem to jechałbym na gotowym do użycia ATP.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...