Skocz do zawartości
Forum Kopalni Wiedzy
KopalniaWiedzy.pl

Pomidorowa ochrona przed rakiem piersi

Rekomendowane odpowiedzi

Dieta bogata w pomidory może obniżyć ryzyko raka piersi u kobiet w wieku pomenopauzalnym.

Ryzyko raka piersi wzrasta w wieku pomenopauzalnym, ponieważ zwiększa się wskaźnik masy ciała kobiet. Amerykańskie badania wykazały jednak, że dieta obfitująca w pomidory korzystnie oddziałuje na poziom hormonu, który reguluje metabolizm tłuszczów i cukru.

Korzyści wynikające z jedzenia dużych ilości pomidorów i produktów z pomidorów, nawet przez krótki czas, były dobrze widoczne w naszych wynikach. [...] Bazując na uzyskanych danych, uważamy, że regularna konsumpcja przynajmniej zalecanej liczby porcji owoców i warzyw dziennie może pomóc w zapobieganiu rakowi piersi w populacjach podwyższonego ryzyka - opowiada dr Adana Llanos z Rutgers University.

Naukowcy zastosowali badanie w układzie naprzemiennym (ang. cross-over study), w którym we wszystkich grupach stosuje się zarówno interwencję eksperymentalną, jak i kontrolną. Określano wpływ diety obfitującej w pomidory i soję. W studium uwzględniono 70 kobiet w wieku pomenopauzalnym. Przez 10 tygodni panie jadły produkty pomidorowe zapewniające co najmniej 25 mg likopenu dziennie. W innym, także 10-tygodniowym okresie spożywały co najmniej 40 g białka sojowego na dobę. Przed każdym okresem testowym proszono, by badane przez 2 tygodnie powstrzymywały się od jedzenia tak pomidorów, jak i soi.

Po etapie z dietą pomidorową poziom adiponektyny, hormonu wpływającego na przemianę glukozy i kwasów tłuszczowych w wątrobie i mięśniach, rósł o 9%. Efekt był nieco silniejszy u kobiet z niższą masą ciała.

Dieta sojowa prowadziła do spadków stężenia adiponektyny.



« powrót do artykułu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Przez 10 tygodni panie jadły produkty pomidorowe zapewniające co najmniej 25 mg likopenu dziennie.

Firmy pakują ten likopen w pastylki, tworząc SUPLEMENT,a póżniej inni badacze w metaanalizach wykazują, że suplementy nie działają.

Zaraz ktoś wystrzeli ze "zróżnicowaną dietą", ale ILE kobiet spełnia warunki z cytatu notki: "Określano wpływ diety OBFITUJĄCEJ w pomidory i soję."

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja nie wystrzelę, powstrzymam się.

 

... ale ILE kobiet spełnia warunki z cytatu notki: "Określano wpływ diety OBFITUJĄCEJ w pomidory i soję."

 

Każda Polka. Toż białka sojowego w każdej polskiej kuchni nie brakuje (tanie dodatki paszowe - pośrednie i bezpośrednie), a i ketchup zawsze na podorędziu. ;)

A serio, to uwielbiam sok pomidorowy.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...