Skocz do zawartości
Forum Kopalni Wiedzy

Rekomendowane odpowiedzi

Badacze z Uniwersytetu Stanowego w Oregonie wyhodowali... fioletowe pomidory (skórka przypomina barwę bakłażana). Nowy jest nie tylko kolor, ale i właściwości odżywcze tego popularnego warzywa.

W pigmencie występują te same związki, co w czarnych jagodach. Zapobiegają one chorobom serca oraz nowotworom.

Prace nad purpurowymi pomidorami trwają już od 6 lat, w ciągu najbliższych 2 powinny one trafić do kuchni i na talerze konsumentów. Pochodzą one od dzikich roślin z Ameryki Południowej, nie wyhodowano ich w laboratorium.

Profesor Jim Myers uważa, że nie jest to może przełomowe odkrycie, ale powinno zainteresować ogrodników i handlowców.

Chociaż fioletowej hybrydy nie można jeszcze kupić w lokalnych sklepach, niektórzy mogli jej popróbować latem na targach w okolicy Mid Valley. Kiperzy wyrazili różne opinie na temat nowych pomidorów, ale naukowcy nadal pracują nad krzyżówką z popularnymi pomidorami wiśniowymi Sungold, by poprawić smak swojego "wynalazku". Hybryda nie będzie więc jeszcze w pełni gotowa w ciągu kilku najbliższych lat.

Setki lat temu odkryto dzikie fioletowe pomidory. Te jednak nie trafiły na stoły, gdyż były malutkie, a część z nich była trująca (uzasadniałoby to obawy naszych przodków, którzy sądzili, że wszystkie pomidory są toksyczne). W latach 60. i 70. naukowcy zebrali pestki purpurowych gatunków i skrzyżowali je ze współczesnymi hybrydami. Można je już było jeść bez żadnych obaw.

Prace leżały odłogiem aż do czasu, kiedy Carl Jones, student Uniwersytetu Stanowego w Oregonie, podsumował w 2000 roku wyniki badań na temat właściwości odżywczych pomidorów. Jones skonstatował, że fioletowe pomidory, w odróżnieniu od swoich czerwonych kuzynów, zawierają duże ilości antocyjanów, związków chemicznych obecnych w ciemnych owocach, np. w jagodach czy winogronach, które wykazują działanie przeciwutleniające. Fioletowe pomidory mają u podstawy czerwoną skórkę, zawierają więc inny ważny antyutleniacz — likopen.

Pomimo 6 lat wytężonej pracy i sukcesów w hodowli 3 pokoleń fioletowych Lycopersicon esculentum, mogą to nie być pierwsze na świecie purpurowe pomidory. Profesjonalni producenci nasion rozpoczęli własne prace nad fioletowymi pomidorami, zanim jeszcze świat usłyszał o badaniach akademików z uniwersytetu w Oregonie.

Tym ostatnim najbardziej zależało na właściwościach prozdrowotnych purpurowych pomidorów, ale (ku ich zaskoczeniu) mogą one zdobyć największą sławę właśnie dzięki nietypowej barwie, podobnie jak to miało miejsce w przypadku pomarańczowych kalafiorów.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...