Jump to content
Forum Kopalni Wiedzy
Mariusz Błoński

Wakacje czyli że nas nie ma

Recommended Posts

Króla spotkaliśmy w ubiegłym roku na trasie Barwik-Gugny. Chwilkę porozmawialiśmy, a dopiero nasza gospodyni uświadomiła nas, że widzieliśmy Króla, o którym wcześniej czytaliśmy:)

Ciekawa sprawa z tymi starodrukami. Ja w tym roku widziałem ruiny Świątyni Apolla w Jeleniej Górze. To miejsce do zobaczenia z racji swojej nazwy. 

Także jestem fanem Schopenhauera i odwiedzałem Kamienną Górę, Jelenią Górę, Czechy (Broumow), Adsprach (Goethe), a jeszcze koniecznie muszę udać się kiedyś na Schneekope (Śnieżkę), którą opisał Schopenhauer. Gdańsk... 

W Wałbrzychu odwiedziłem dawną fabrykę zapałek, Gadamera. W Legnicy na rynku był dawny dom rodziny Dovów. 

We Wrocławiu są też: tablica upamiętniająca Gadamera, tablica upamiętniająca Wolfa, tablica upamiętniająca Anioła Ślązaka... Ossolineum, a też Aula Leopoldina z filozofami. 

Są też skałki Goethego niedaleko Wrocławia. 

W Legnicy urodził się Witelon, są dwie tablice upamiętniające jego pobyt w Legnicy: ta przy Muzeum Miedzi w Legnicy i ta przy Dawnej Szkole Parafialnej (w kronikach niemieckich, w listach piastowskich określana mianem uniwersytetu [XIII w.]). 

W dniu 24.10.2024 o 10:54, czernm20 napisał:

Witelon

Witelona to ja „znam” od dziecka. W mojej rodzinnej wsi gminnej - Żórawinie - obok kiosku od kiedy pamiętam stał pomnik Witelona, kula postawiona na prostopadłościanie. A dlatego w Żórawinie, bo Witelon ją otrzymał jako kanonik wrocławskiej kapituły katedralnej.

• Upvote (+1) 1