Jump to content
Forum Kopalni Wiedzy
Sign in to follow this  
KopalniaWiedzy.pl

Najpikantniejsze gumisie świata biją na głowę najostrzejszą chilli świata Carolina Reaper

Recommended Posts

Lil' Nitro, gumisie firmy Flamethrower Candy, są 900 razy bardziej pikantne od papryczki jalapeño. Jak można się domyślić, to najbardziej pikantne słodycze tego rodzaju na świecie. Do ich produkcji wykorzystuje się specjalny ekstrakt z papryczek chilli.

Ostrość wykorzystanego ekstraktu to 9.000.000 w skali Scoville'a; po uwzględnieniu wpływu innych składników ostrość sięga 7.200.000 SHU. Wygląda więc na to, że gumisie biją na głowę nawet najpikantniejszą chilli świata - Carolina Reaper (to kultywar chilli o średniej ostrości 1.569.300 w skali Scoville'a).

Lil' Nitro pakuje się pojedynczo w blistrach. Zdecydowanie nie są to słodycze dla dzieci i należy je trzymać poza ich zasięgiem. Mimo że Lil' Nitro mają smak malinowy, wątpliwe, by komukolwiek udało się to poczuć...

Trzygramowego misia można kupić w sklepie internetowym Flamethrower Candy za 6,99 dol.

 


« powrót do artykułu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gaz pieprzowy z żelatyną? Pewnie produkują to dla tych wszystkich rzygających jutuberów...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Similar Content

    • By KopalniaWiedzy.pl
      U 34-letniego mężczyzny, który podczas zawodów w jedzeniu papryczek chilli spożył Carolina Reaper - odmianę uważaną przez jakiś czas za najostrzejszą papryczkę świata - wystąpił piorunujący ból głowy.
      Niektóre objawy, np. torsje bez wymiotów, pojawiły się tuż po zjedzeniu papryczki. Później doszły silne bóle szyi i napadowy ból głowy, który przez kilka dni pojawiał się na kilka sekund i znikał.
      Ból głowy był tak dotkliwy, że pacjent opisany na łamach BMJ Case Reports zgłosił się na oddział ratunkowy. Zbadano go pod kątem różnych chorób neurologicznych, ale żadne ze wstępnych podejrzeń się nie sprawdziło. Rozstrzygająca okazała się dopiero tomografia komputerowa, która uwidoczniła skurcz paru naczyń w mózgu. Dzięki temu odkryciu lekarze zdiagnozowali piorunujący ból głowy, wtórny do zespołu odwracalnego skurczu naczyniowego (ang. reversible cerebral vasoconstriction syndrome, RCVS).
      RCVS nie zawsze ma oczywistą przyczynę. Zdarza się jednak po zażyciu pewnych leków i narkotyków. Dr Kulothungan Gunasekaran i inni przypominają, że opisywano już przypadki, kiedy po zjedzeniu papryki cayenne występował nagły skurcz tętnic wieńcowych i zawał.
      Naukowcy opowiadają, że objawy 34-latka ustąpiły samoistnie. Gdy po 5 tygodniach wykonano kontrolną tomografię, okazało się, że naczynia wróciły do swojej zwykłej średnicy.
      Carolina Reaper (HP22B) to kultywar chilli o średniej ostrości 1.569.300 w skali Scoville'a. W przypadku rekordowych papryczek odnotowywano jednak nawet ponad 2.200.000 SHU.

      « powrót do artykułu
×
×
  • Create New...