Jump to content
Forum Kopalni Wiedzy
KopalniaWiedzy.pl

Ocet chroni przed wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego

Recommended Posts

Naukowcy z Chin odkryli, że hamując stan zapalny i apoptozę, ocet chroni przed wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego.

Ocet był wykorzystywany w tradycyjnej medycynie od stuleci. Ponieważ co najmniej jedno z przeprowadzonych ostatnio studiów wskazywało, że może on być skuteczny w przypadku wrzodziejącego zapalenia jelita grubego, Lu Yu, Bo Liu i inni postanowili prowadzić dalsze badania w tym kierunku.

Akademicy oceniali wpływ octu i kwasu octowego na rozwój wrzodziejącego zapalenia jelita grubego. W mysim modelu choroby wywołanej dekstranem zarówno 5% v/v roztwór octu, jak i 0,3 w/v roztwór kwasu octowego znacząco zmniejszały wskaźnik aktywności choroby, poprawiały ocenę histopatologiczną, a także ograniczały spadek wagi (v/v to skrót od stężenia procentowego objętościowego - volume/volume, a w/v od stężenia procentowego mieszanego, masowo-objętościowego - weight/volume).

Pogłębione analizy pokazały, że ocet hamował stan zapalny, tłumiąc reakcje dwóch subpopulacji limfocytów Th (Th1 i Th17) oraz powstawanie kompleksów białkowych - inflammasomów NLRP3. Ocet zapobiegał także apoptozie komórek poddanych stresowi retikulum endoplazmatycznego.

Co ciekawe, badanie kału wykazało, że podawanie gryzoniom octu na 28 dni przed zastosowaniem dekstranu korzystnie zmieniało skład mikrobiomu: zwiększało liczebność bakterii produkujących kwas mlekowy lub octowy (z rodzajów Lactobacillus i Bifidobacterium) i zmniejszało liczebność pałeczek okrężnicy (Escherichia coli).

Naukowcy podkreślają, że potrzeba kolejnych badań, by określić wpływ octu na wrzodziejące zapalenie jelita grubego u ludzi.


« powrót do artykułu

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

podawanie gryzoniom octu na 28 dni przed zastosowaniem dekstranu korzystnie zmieniało skład mikrobiomu: zwiększało liczebność bakterii produkujących kwas mlekowy lub octowy (z rodzajów Lactobacillus i Bifidobacterium) i zmniejszało liczebność pałeczek okrężnicy (Escherichia coli).
 

To dziwne. Spodziewałbym się zmniejszenia liczebności Lactobacillus i Bifidobacterium z powodu zakwaszenia. Z ich punktu widzenia rosną opory transportu produktów przemiany. Albo istnieje optymalne pH, przy którym prosperują najlepiej, albo ocet wybija E. coli i opróżnia niszę.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Astro

 

 

albo ocet wybija E. coli i opróżnia niszę

 

Nie wiem czy wybija, nie mam też najmniejszego pojęcia o pierwszym członie tej alternatywy wykluczającej, ale tu piszą

 

 

że podawanie gryzoniom octu na 28 dni przed zastosowaniem dekstranu korzystnie zmieniało skład mikrobiomu: […] i zmniejszało liczebność pałeczek okrężnicy (Escherichia coli)

;)

 

Przy okazji. Wiele się mawiało (nie tak dawno temu), nie tyle o prawdziwości, co badaniach medycyn tradycyjnych (takich wielowiekowych), szczególnie Azji. Czy to się jakoś rozwija systematycznie, czy tylko tak, czasem wypłynie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie wiem czy wybija, nie mam też najmniejszego pojęcia o pierwszym członie tej alternatywy wykluczające

 

No to ja teraz nie wiem po co napisałeś to zdanie? Oczywiście alternatywa wykluczająca jest nie na miejscu, bo działać mogą oba mechanizmy, ale całość to i tak czyste spekulacje.  W razie gdyby chodziło o zaczynanie zdania od "albo", to wolno Fredrze, to i ja sobie pozwolę. 

 

Lub do turmy pójdziesz na dno,

Gdzie, że siedzisz, ciężko zgadną,
Albo - rękę oddasz Klarze.
 
 
 
 
Jeszcze raz: wzrost liczności Lactobacillus i Bifidobacterium pod wpływem octu jest nieintuicyjny ponieważ spodziewam się SPADKU ich liczebności z malejącym pH. Próbuję powiązać ten fakt ze zmniejszeniem populacji E.coli.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...