Jajcenty 314 Napisano 7 grudnia 2015 Obracamy ten walec z maksymalną prędkością jaką potrafimy(ale znaną prędkością) 1m i maksymalna prędkość? Nie chcę być w pobliżu. Towarzystwo granatu obronnego wydaje się równie atrakcyjne. Ciało wytwarza uśrednione pole. Potrzeba liczb. W mojej opinii ciągle jesteśmy w obszarze klasycznym i nie zobaczymy niczego dziwnego. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Astro Napisano 7 grudnia 2015 http://physicsworld.com/cws/article/news/2011/jul/05/rotating-cylinder-puts-a-new-spin-on-slow-light 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thikim 119 Napisano 7 grudnia 2015 (edytowane) Potrzeba liczb. W mojej opinii ciągle jesteśmy w obszarze klasycznym i nie zobaczymy niczego dziwnego. Liczbą jest współczynnik załamania światła. Określający także ile razy prędkość światła się zmniejszy. Do tego prędkość kątowa, promień i mamy gotowe obliczenia. Edytowane 7 grudnia 2015 przez thikim Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jajcenty 314 Napisano 7 grudnia 2015 (edytowane) Zastanawia pochylenie. Obraz są chiralne. Liczbą jest współczynnik załamania światła. Określający także ile razy prędkość światła się zmniejszy. Poniekąd. Do doświadczenia użyto rubinu. Stany wzbudzone trwają w nim ok 3 ms co pozwala na "przechowanie" fotonu znaczenie dłużej niż wynikałoby to z ze współczynnika załamania światła, p.s. poprzednią edycję wcięło Edytowane 7 grudnia 2015 przez Jajcenty Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Astro Napisano 7 grudnia 2015 współczynnik załamania światła. Określający także ile razy prędkość światła się zmniejszy. A co jeszcze bez "także"? To chyba tak z definicji… Domyślam się, że odkrywca prawa Snelliusa, Ibn Sahl nic o tym nie wiedział. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thikim 119 Napisano 7 grudnia 2015 (edytowane) Słusznie, o prędkości światła nic nie wiedział. Zatem dla niego ten współczynnik określał coś jeszcze innego Stany wzbudzone trwają w nim ok 3 ms co pozwala na "przechowanie" fotonu znaczenie dłużej niż wynikałoby to z ze współczynnika załamania światła, Ale to już inne zjawisko. Edytowane 7 grudnia 2015 przez thikim Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Afordancja 57 Napisano 7 grudnia 2015 1m i maksymalna prędkość? Nie chcę być w pobliżu. Towarzystwo granatu obronnego wydaje się równie atrakcyjne. Maksymalna = nic się nie rozwala, stąd też punkt trzeci http://physicsworld....n-on-slow-light Dzięki Astro to w zasadzie jest odpowiedzą na pytanie z mojego dzieciństwa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MrVocabulary (WhizzKid) 56 Napisano 9 grudnia 2015 (edytowane) http://skullsinthestars.com/2008/03/31/fizeaus-experiment-the-original-paper/po francusku, użył lampy na ile zrozumiałem. Tak Podana jest też alternatywa w postaci snopu światła słonecznego. 1. Mamy walec ze szkła powiedzmy o średnicy 1 metra2. Obracamy ten walec z maksymalną prędkością jaką potrafimy(ale znaną prędkością) 3.. średnicę walca i jego prędkość można zoptymalizować aby, średnica x obroty -> max. 4. puszczamy wiązkę lastera w obracający się walec. Zdaje się, że jeszcze parę lat temu mierzono prędkość światła przy pomocy lustra obracającego się ze stałą prędkością i pomiarze kąta odbicia. Mnie jednak ciągle zadziwia, że można tak dokładnie zmierzyć prędkość obrotu Poza tym w Nauce Świata Dysku (3. albo 4. tom) było coś chyba o tego typu eksperymentach w dość przystępny sposób. Edytowane 9 grudnia 2015 przez WhizzKid Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Astro Napisano 13 grudnia 2015 To może:https://en.wikipedia.org/wiki/Sagnac_effect?Lurdan; tak, ten Pan Sagnac (1869 – 1928) Układy takie są precyzyjne i umożliwiają rozpoznanie obrotu o 0,0001 stopnia na godzinę. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach