Skocz do zawartości
Forum Kopalni Wiedzy
KopalniaWiedzy.pl

Słodki sposób na goryczkę

Rekomendowane odpowiedzi

Cukier odgrywa ważną rolę w zmniejszaniu goryczy herbaty i kawy, przy czym stosujący termodynamikę statystyczną dr Seishi Shimizu z University of York wykazał, że nie chodzi o zwykłe maskowanie smaku, ale o zmiany chemiczne.

Badania opublikowane na łamach Food and Function ujawniają, w jaki sposób kofeina, która częściowo odpowiada za gorzki smak herbaty i kawy, cukier i woda oddziałują na siebie na poziomie molekularnym, wpływając na smak napojów.

W obecności wody cząsteczki alkaloidu przywierają do siebie, a dodatek cukru nasila tę tendencję. Przez dziesięciolecia naukowcy zakładali, że powodem jest wzmacnianie wiązań między cząsteczkami wody wokół cukru, lecz Shimizu i inni wykazali, że chodzi o coś innego. O powinowactwo cząsteczek cukru i wody, które sprawia, że cząsteczki kofeiny tworzą agregaty, by uniknąć cukru. To właśnie dzięki temu zjawisku słodzona herbata czy kawa staje się mniej gorzka.

To wspaniałe, że można odpowiedzieć na pytania dot. pokarmów i napojów, odwołując się do teorii, ze sprzętem nie bardziej złożonym niż kartka i długopis. Zachęceni naszym odkryciem i ostatnimi sukcesami w zakresie produkcji bardziej zwartej galaretki, pracujemy ciężko nad kolejnymi zagadnieniami z zakresu molekularnych podstaw [...] gotowania.


« powrót do artykułu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

 

które sprawia, że cząsteczki kofeiny tworzą agregaty, by uniknąć cukru
 

Na nasze to chyba: słodzona kawa jest bardziej zawiesiną kofeiny niż roztworem. Czuję się znacznie bogatszy, ale mogłem żyć bez tej wiedzy :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...