Jajcenty 314 Napisano 26 czerwca 2015 Pogo, w rzeczy samej, różnica ciśnień może być problemem. W skafandrze jest tylko 0,3 atmosfery Panowie, to jest jakaś tajemnicza sprawa jest. Za wiki: ciśnienie na wierzchołku Mount Everest (8848 m n.p.m.) wynosi ok. 310 hPa, w skafandrze kosmicznym też 1/3 ciśnienia normalnego, tymczasem w bańce (takie starożytne placebo do leczenia przeziębień) to ciśnienie jest ok 1/2 atm, a rezultaty w postaci wybroczyn imponujące. Mimo to, ludzie w skafandrach lub w wysokich górach jakoś nie wyglądają na bardzo posiniaczonych. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pogo 102 Napisano 26 czerwca 2015 Różnica ciśnień. Przy stawianiu baniek masz obok nacisk 1atm. co wypycha krew i inne tkanki do środka bańki. Dlatego maska wydaje mi się kiepskim pomysłem, bo doprowadzi do wypchnięcia krwi z okolic, na które jest założona i ostatecznie odrętwienia. Na martwicę raczej bym nie liczył przy takiej różnicy ciśnień, nawet przy długim noszeniu, chociaż kto wie... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Astroboy 34 Napisano 29 czerwca 2015 Nie wiem Pogo, czy ktoś stawiał bańki na głowie, ale ciekaw jestem, czy taki eksperyment zdecydowanie odrzuciłby odpowiednią maskę. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach