Jump to content
Forum Kopalni Wiedzy
Sign in to follow this  
KopalniaWiedzy.pl

Cyfrowy smak dla miłośników programów kulinarnych i nie tylko

Recommended Posts

Dzięki Digital State Interface widzowie programów kulinarnych będą mogli poczuć elektronicznie odtworzony smak potraw. Symulator pobudza za pomocą elektrod kubki smakowe na języku. Istotnym czynnikiem są też niewielkie zmiany temperatury.

Dr Nimesha Ranasinghe z Narodowego Uniwersytetu Singapuru uważa, że interfejs można by poza tym wykorzystać w grach komputerowych (uczestnik, który ukończyłby dany poziom czy wykonał zadanie, dostawałby np. nagrodę smakową) lub do dzielenia się posiłkami w Internecie. Ciekawe wydają się też pomysły dot. szeroko pojętego zdrowia. Zespół inżyniera pracuje m.in. nad cyfrowym lizakiem, który smakowałby jak realny odpowiednik, ale nie prowadziłby ani do próchnicy, ani niepożądanego wzrostu wagi. Akademicy wspominają też o elektronicznym triku, pozwalającym odzwyczaić dzieci od słodkich napojów i dającym diabetykom szansę na delektowaniem się czymś słodkim bez podnoszenia poziomu cukru we krwi.

Cyfrowy smak wykorzystuje 2 metody - stymulację elektryczną i termiczną -  [...] by nieinwazyjnie odtworzyć podstawowe wrażenia smakowe, takie jak słoność, kwaśność, słodycz i gorycz. Niuanse smaku naśladuje się, manipulując natężeniem prądu, częstotliwością oraz temperaturą.

Wcześniejsze próby generowania telewizyjnego smaku spaliły na panewce, ponieważ bazowały na mieszaniu związków chemicznych. Takie rozwiązanie wymagało m.in. stałego uzupełniania "palety". Zastosowanie chemikaliów w interfejsie jest nierealistyczne, bo zestaw związków trudno przechować, o manipulowaniu nie wspominając.

"By symulować [doświadczenie jedzenia], musimy [...] uwzględnić zapach, teksturę, kolor i inne modalności, ponieważ smak ma naturę wielozmysłową. Obecnie rozszerzamy naszą technologię o zapach. Mamy przy tym nadzieję, że wpłynie to na liczbę możliwych do odtworzenia cyfrowo wrażeń".

Dr Ranasinghe zaprezentował dokonania swojego zespołu na konferencji ACM Multimedia w Hiszpanii.

 

 



« powrót do artykułu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak tak patrzę na ten filmik to zastanawia mnie czy:

1) Wymieniali im te blaszki czy chociaż myli?:)

2) Do czego był im potrzebny ten fikuśny osprzęt z guziczkami. Nie można myszką? Jakby byli w UE to rozumiem, dostali grant i trzeba było stworzyć "taste recording device", ale tam? :)

I to kiwanie głowami :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja miałem tylko jedną wątpliwość: po jaką cholerę taki radiator przy elektrodzie?!

Podejrzenie, że: "Niuanse smaku naśladuje się, manipulując natężeniem prądu, częstotliwością oraz temperaturą." niezbyt jest trafne...

1. Temperatura? Przypalamy jęzor?

2. Natężenie prądu? Jakoś moje soczyste jabłko rozpływające się na języku nie genereje tych kilku amperów...

Co do odzwyczajania dzieci, to może od razu elektroda w mózg, albo klasyczny pasek?

Niezbyt też rozumiem (oglądając film), dlaczego niby za doznania smakowe miałby odpowiadać czubek języka?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...