Skocz do zawartości
Forum Kopalni Wiedzy
KopalniaWiedzy.pl

Najstarsza ceramika świata wyprzedziła rolnictwo

Rekomendowane odpowiedzi

W jaskini Xianrendong z chińskiej prowincji Jiangxi znaleziono fragmenty najstarszej ceramiki świata. Kocioł sprzed 20 tys. lat służył najprawdopodobniej do gotowania albo warzenia alkoholu.

Odkrycia amerykańsko-chińskiego zespołu zostały opisane w magazynie Science. W ostatnim czasie wiek innych odłamków ze wschodniej Azji oszacowano na ponad 15 tys. lat, co w sumie oznacza, że naukowcy muszą odrzucić dotychczasowe teorie, zgodnie z którymi wynalezienie ceramiki miało miejsce ok. 10 tys. lat temu, gdy ludzie porzucili zbieracko-myśliwski tryb życia i osiedlili się, by uprawiać rolę.

Dotąd zakładano, że ceramika nie powstała wcześniej m.in. dlatego, że w czasie przeprowadzki do kolejnego dobrze rokującego miejsca transport dużych, ciężkich i łatwo rozbijających się elementów wyposażenia nastręczałby dużo kłopotów. Skoro jednak w ciągu ostatniego 10-lecia znaleziono przykłady ceramiki poprzedzającej rolnictwo, antropolodzy nie mieli wyjścia i musieli zmienić zdanie.

Wykopaliska prowadzono w Xianrendong w latach 60. i 90. XX wieku. Jak wyjaśnia prof. Wu Xiaohong, dyrektor chińskiego Narodowego Laboratorium Chronologii Czwartorzędu, niektórzy naukowcy szybko zaczęli twierdzić, że ceramika ma ok. 20 tys. lat. Inni myśleli, że to niemożliwe, ale do 2009 r. zespół, w skład którego wchodzili m.in. eksperci z Harvardu, był w stanie oszacować wiek znalezisk z zadowalającą wszystkich precyzją. [...] Należało się upewnić, że próbki wykorzystane przez nas do datowania naprawdę pochodziły z tego samego okresu [...]. Stało się to możliwe, gdy akademicy wykazali, że osady w jaskini akumulowały się stopniowo bez zakłóceń, które mogłyby zaburzyć sekwencję.

Specjaliści pobrali próbki - np. kości czy węgiel drzewny - z rejonów znajdujących się nad i pod fragmentami ceramiki. W czasie badań jaskinia była świetnie zabezpieczona. Koniec końców radiodatowanie wykazało, że archeologiczne konteksty najstarszych skorup mają 19-20 tys. lat., czyli 2-3 tys. lat więcej niż inna ceramika znaleziona we wschodniej Azji czy pozostałych rejonach świata.

Ceramika była wytwarzana przez mobilnych ludzi, którzy polowali i zbierali w czasie maksimum glacjalnego późnego. Prof. Ofer Bar-Yosef z Harvardu podkreśla, że wg niego, kocioł pomagał przetrwać ciężkie czasy, ponieważ gotowanie zwiększało ilość uzyskiwanych z pożywienia składników odżywczych. Jeśli wynalazek jest dobry, dość szybko się upowszechnia. Wydaje się, że w tej części południowych Chin ceramika okazała się hitem.

Prof. Gideon Shelach z Uniwersytetu Hebrajskiego w Jerozolimie, autor komentarza do artykułu z Science, sądzi, że wynalezienie ceramiki można też wyjaśnić względami społecznymi. Skoro ludzie tworzyli większe grupy, uzasadniały to względy m.in. klimatyczne, trzeba było robić coś, co złagodziłoby narastające konflikty. Niewykluczone więc, że naczynia służyły do warzenia alkoholu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

Niewykluczone więc, że naczynia służyły do warzenia alkoholu.

 

Alkohol używa się raczej w stosunku do destylatów.

Użyłbym w tłumaczeniu "warzenie piwa", jeśli o to chodzi. Co też, co prawda, wyprzedza czas "wynalazku" piwa o ponad 10 000 lat, bo do tej pory uważało się starożytnych Sumerów za ich odkrywców jakieś 6-8 tyś lat temu, ale oczywiście Chińczycy mogli to zrobić wcześniej, choć wydaję się to mało prawdopodobne. Wydaje się że taki udany wynalazek rozpowszechnił by się dalej po Azji dużo szybciej niż te 10 tyś lat

Jeśli chodzi w wino to nie używałbym w ogóle słowa warzenie, bo niby gdzie tu obróbka cieplna, a na logikę samofermetujące soki mogły być pierwszymi napojami z procentami.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

Alkohol używa się raczej w stosunku do destylatów.

Użyłbym w tłumaczeniu "warzenie piwa", jeśli o to chodzi. Co też, co prawda, wyprzedza czas "wynalazku" piwa o ponad 10 000 lat, bo do tej pory uważało się starożytnych Sumerów za ich odkrywców jakieś 6-8 tyś lat temu, ale oczywiście Chińczycy mogli to zrobić wcześniej, choć wydaję się to mało prawdopodobne. Wydaje się że taki udany wynalazek rozpowszechnił by się dalej po Azji dużo szybciej niż te 10 tyś lat

Jeśli chodzi w wino to nie używałbym w ogóle słowa warzenie, bo niby gdzie tu obróbka cieplna, a na logikę samofermetujące soki mogły być pierwszymi napojami z procentami.

Hm, nie wiem, jaki rodzaj alkoholu mieli na myśli. Spróbuję poszukać albo dopytać. Mam nadzieję, że uda mi się zdobyć zdjęcia ceramiki. Jestem już blisko :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...