Skocz do zawartości
Forum Kopalni Wiedzy
KopalniaWiedzy.pl

Marihuana - niedoceniane zagrożenie

Rekomendowane odpowiedzi

Eksperci z Brytyjskiej Fundacji Chorób Płucnych (BLF) alarmują, że opinia publiczna nie docenia ryzyka chorób związanych z paleniem marihuany. Z ankiety przeprowadzonej wśród 1000 dorosłych wynika, że aż 33% uważa, iż palenie konopii jest nieszkodliwe.

Ponadto 88% fałszywie twierdzi, że tytoń jest bardziej szkodliwy od marihuany. W rzeczywistości ryzyko wystąpienia nowotworu płuc jest u palaczy marihuany aż 20-krotnie wyższe niż u palaczy tytoniu.

BFL przypomina, że dobrze udokumentowano związek pomiędzy paleniem marihuany a gruźlicą, nowotworem płuc i ostrym zapaleniem oskrzeli. Tymczasem kilkadziesiąt procent ankietowanych uważa, że narkotyk ten jest nieszkodliwy. Dane są alarmujące, gdyż co trzeci mieszkaniec Anglii i Walii w wieku 16-59 lat używał lub używa marihuany.

Jedną z przyczyn, dla których konopie są bardziej szkodliwe jest sposób ich zażywania - palacz wciąga dym głębiej do płuc i przetrzymuje go tam dłużej niż osoba paląca tytoń. W wyniku tego ilość wchłanianej smoły jest czterokrotnie, a tlenku węgla pięciokrotnie większa niż podczas palenia tytoniu.

Badania BFL pokazały, że szczególnie nieświadomi zagrożenia są najmłodsi. W grupie wiekowej poniżej 35. roku życia niemal 40% ankietowanych uważało, że cannabis jest nieszkodliwa.

To alarmujące, że podczas gdy kolejne badania przynoszą informacje świadczące o ryzykach związanych z paleniem marihuany opinia publiczna wciąż jest nieświadoma zagrożenia. To nie jest niszowy problem. Cannabis to jeden z najszerzej używanych narkotyków rekreacyjnych w Wielkiej Brytanii - mówi Helena Shovelton, dyrektor BFL.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawsze mnie dziwiła ta nieszkodliwość marihuany. Dym tytoniowy to samo zuo, dymy z grila to dioksynowa zagłada a marihuana nic - samo dobro. Czułem podstęp...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ano, coś nawala przy wysyłaniu, ale jak jakiś duplikat widzę, to usuwam (za zgodą). Tu zostawiłem, bo pojawił się już komentarz. Jak zauważycie duplikat, to możecie pomóc i zgłosić go do moderacji, niestety jest to o tyle utrudnione, że nie prowadzi do nich link z artykułu (takie duchy).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ano, coś nawala przy wysyłaniu, ale jak jakiś duplikat widzę, to usuwam (za zgodą). Tu zostawiłem, bo pojawił się już komentarz..

Usuwaj :)

the needs of the many outweigh the needs of the few ,\\//

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi