Skocz do zawartości
Forum Kopalni Wiedzy
odalisques

Nowy dział na Kopalni?

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli miałbym zaproponować jedną, najbardziej moim zdaniem potrzebną zmianę na Kopalni, byłoby to utworzenie nowego działu na forum, przeznaczonego dla tematów/wiadomości z zakresu nauk ścisłych: fizyki, kosmologii, astrofizyki, matematyki, etc. Prawdę mówiąc dziwi mnie jego brak i fakt ładowania tematów z nauk ścisłych do "ciekawostek". Chyba wszyscy się zgodzimy, że to np. psychologii, jako ćwierć-nauce, bliżej do ciekawostek, a ma ona swój własny dział. Tymczasem zagadnienia z fizyki kwantowej muszą mieszać się z newsami o nowych sposobach przywoływania windy lub recyclingu wody z ziemniaków.

Dodatkowo za takim posunięciem przemawia fakt, że w tymże dziale "ciekawostki" zdecydowaną większość stanowią właśnie tematy z wyżej wspomnianych dziedzin. Tym samym powstaje wrażenie, że na forum popularno-naukowym na margines spycha się najbardziej znaczące i fundamentalne gałęzi nauki, a przecież powinno być odwrotnie ;)

Ja bym więc do worka z ciekawostkami wrzucił psychologię, a jej dział zastąpił naukami ścisłymi. A co Wy o tym sądzicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym więc do worka z ciekawostkami wrzucił psychologię, a jej dział zastąpił naukami ścisłymi.

Ja jestem za,bo faktycznie,strona główna KW jest taka "mało ścisła"  ;).

BTW: oj pojechałeś z nazwaniem psychologii ćwierć-nauką. Dla Ziemianina wyjaśnienie mechanizmu "nowego sposobu przywoływania windy może być bardziej istotne,niż uściślenie daty powstania Wszechświata o 777 000 000 mln lat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pracujemy nad nowym layoutem. Mam nadzieję, że w okolicach początku marca zobaczycie nową KW. :)

No, jak widać marcowa data się nie sprawdziła - finanse nam nie pozwoliły. Wszystko wskazuje na to, że nowy layout wystartuje we wrześniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Było przejść się po akademikach, za parę flaszek zrobiliby i dwa razy lepiej. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...