Skocz do zawartości
Forum Kopalni Wiedzy
KopalniaWiedzy.pl

Żarłoczne komórki powodują zapalenie

Rekomendowane odpowiedzi

Jednym z naturalnych sposobów radzenia sobie z głodem jest tzw. autofagia - proces, w którym komórki "pożerają" zawartość własnej cytoplazmy w celu uzyskania z niej energii lub elementów budulcowych. Zjawisko to zachodzi także podczas gruntownej "przebudowy" niektórych komórek, umożliwiając zmianę ich struktury. Okazuje się jednak, że w niekorzystnych okolicznościach proces ten może być także niezwykle groźny dla organizmu.

Zjawisko autofagii polega na wytwarzaniu wewnątrz komórki pęcherzyków, które otaczają fragmenty cytoplazmy (płynu wypełniającego komórkę, w którym zawieszone są różnego rodzaju związki chemiczne), a następnie przenoszą je do lizosomów - struktur wyspecjalizowanych w przeprowadzaniu trawienia wewnątrzkomórkowego. Zachodzący w lizosomach rozkład złożonych związków chemicznych pozwala na uwolnienie prostszych cząsteczek, które mogą zostać ponownie wykorzystane w celu syntezy bardziej złożonych molekuł. W normalnych warunkach cały cykl przemian jest ściśle kontrolowany, lecz, jak pokazują badania, zaburzenie jego przebiegu może doprowadzić do przykrych konsekwencji w postaci stopniowego uszkadzania własnych tkanek.

Obiektem badań, przeprowadzonych przez badaczy pod przewodnictwem Daisuke Hashimoto z japońskiego Uniwersytetu Kumamoto, była trzustka. Ten sam zespół zauważył wcześniej, że rozwój stanu zapalnego w obrębie tego narządu powoduje m.in. nasilenie procesu autofagii. Naukowcy postanowili zbadać związek pomiędzy rozwojem zapalenia oraz aktywnością trypsyny - enzymu zdolnego do trawienia białek wytwarzanego w trzustce.

W prawidłowo funkcjonującym organizmie trypsyna jest chroniona przed przedwczesną aktywacją poprzez wydzielanie w formie nieaktywnej, zwanej trypsynogenem. Zostaje on wydzielony do jelita cienkiego, gdzie zyskuje zdolność do działania dzięki działaniu innego enzymu, enteropeptydazy. Badacze postanowili sprawdzić, czy zwiększenie intensywności autofagii w czasie zapalenia trzustki może aktywować trypsynogen przedwcześnie, powodując tym samym uszkodzenie białek wewnątrz komórek.

Do swojego eksperymentu naukowcy użyli szczepu zmodyfikowanych myszy, u których zablokowano aktywność genu kluczowego dla autofagii, a także myszy niemodyfikowanych, zwanych "zwierzętami typu dzikiego". Następnie gryzoniom w obu grupach podano ceruleinę - środek zdolny do wywołania stanu zapalnego w obrębie trzustki. U gryzoni typu dzikiego stwierdzono rozległe uszkodzenia tkanki, podczas gdy myszy modyfikowane nie prezentowały negatywnych objawów. Jednocześnie stwierdzono, że w trzustkach zwierząt, które ucierpiały w wyniku zastrzyku, aktywność trypsyny była znacznie podwyższona w stosunku do grupy odniesienia. Dodatkowo, aby upewnić się, że przyczyną zaobserwowanego zjawiska nie jest np. samo podanie zastrzyku, zwierzętom podano obojętną dla organizmu sól fizjologiczną. Zgodnie z oczekiwaniami, nie zaobserwowano w takiej sytuacji negatywnych objawów.

Przeprowadzone przez Japończyków badanie jest pierwszym, które pokazuje "złą twarz" autofagii. Celem kolejnych eksperymentów będzie dokładna analiza zjawisk prowadzących do uruchomienia tego procesu. Dokładne jego zrozumienie znajdzie zastosowanie nie tylko w medycynie, lecz może także pomóc lepiej zrozumieć istotę tego zjawiska i roli autofagii w fizjologii komórek.

O swoim odkryciu zespół Daisuke Hashimoto donosi na łamach czasopisma The Journal of Cell Biology.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
autofagia - proces, w którym komórki "pożerają" zawartość własnej cytoplazmy w celu uzyskania z niej energii lub elementów budulcowych. Zjawisko to zachodzi także podczas gruntownej "przebudowy" niektórych komórek, umożliwiając zmianę ich struktury

 

Czyli życie bez jedzenia jest możliwe. 8)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość fakir

.......Naukowcy postanowili zbadać związek pomiędzy rozwojem zapalenia oraz aktywnością<strong> trypsyny</strong> - enzymu zdolnego do trawienia białek wytwarzanego w trzustce.....

Może to wyjaśnia dlaczego wegetarianie są zdrowsi od białkożerców. Potrzebują mniej enzymów do trawienia białek na zewnątrz w żałądku a więc mają ich też mniej wewnątrz w organiżmie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A są?

No i czy sugerujesz, że wegetarianie nie jadają białek? :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Może to wyjaśnia dlaczego wegetarianie są zdrowsi od białkożerców. Potrzebują mniej enzymów do trawienia białek na zewnątrz w żałądku a więc mają ich też mniej wewnątrz w organiżmie.

Ale sekrecja trypsyny nie jest zależna od stężenia białka w posiłku. Wydzielana jest w reakcji ogólnie na pokarm.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

waldi, twoja percepcja i ogolne pojmowanie sa chyba mocno ograniczone.. widziales, zebym uzywal umyslnie polskich znakow :)? Wyciagasz zenujace wnioski, ktore sa zupelnie bezpodstawne i bzdurne, a ta ikonka na koniec, staje sie ostatnio (bazujac na twoich wypowiedziach glownie) sysnonimem blazenstwa i niewiedzy badz opieraniu sie o zupelnie niepowazne zrodla. Irytujesz mnie, w sposob badzo glupkowaty, jakkolwiek artykul niebylby dobry tak jak widze pod nim twoja wypowiedz (i to przewaznie jako pierwsza) to az sie we mnie przewraca..

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Irytujesz mnie, w sposob badzo glupkowaty, jakkolwiek artykul niebylby dobry tak jak widze pod nim twoja wypowiedz (i to przewaznie jako pierwsza) to az sie we mnie przewraca..

 

Starasz się usilnie mnie obrazić (tyle że nie chwyta sie groch ściany jak nie ugotowany) ;D

Rozumiem również że gdybym go z mroków kopalni postem nie wyciągnął to ty byś go nie przeczytał. 8)

 

[move]Say thank You  ::)[/move]

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mroków kopalni? Toć o dzisiejsza notka. LOL!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Starasz się usilnie mnie obrazić (tyle że nie chwyta sie groch ściany jak nie ugotowany) ;D

Nie staram sie usilnie, po prostu wyrazilem swoja opinie, ktora ma dosc duze pokrycie w rzeczywistosci. Jesli ktos sie cos na sile stara robic to ty sypac posty ktorych, nawet nie przemyslisz przed wyslaniem..

Rozumiem również że gdybym go z mroków kopalni postem nie wyciągnął to ty byś go nie przeczytał. 8)

Czytam wiekszosc arytkulow i bynamniej nie jest dla mnie wyznacznikiem czy pod ktoryms pisales, bo to zauwazam dopiero jak doczytuje takowy do konca.

Nie bronie Ci nie pisac, nie chce Cie wykopac, po prostu pomysl zanim cos wyslesz. Nie zauwazyles, ze ludzie juz nawet nie staraja wyprowadzic Cie z twoich glupkowatych przekonan i wnioskow? Moim zdaniem trzeba bylo Ci wskazac, ze wychodzisz wg mnie na blazna, co musi jakims tepym zartem rzucic po kazdej wypowiedzi krola, a chyba nie o to Ci chodzi..

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość fakir

No i czy sugerujesz, że wegetarianie nie jadają białek? :)

Nie. Sugeruje, że jadają mniej więc mniejsze jest zapotrzebowanie. Na mniejsze zapotrzebowanie organizm reaguje mniejszą produkcją, mniejsza produkcja to mniej enzymu, mniej enzymu to mniejsze ewentualne uszkodzenia.

Nie jestem fanem wegetarian. Zalecam różnorodność. Różnorodność nie w sznsie urozmaicenia posiłku tylko różne posiłki w różnych porach roku! Tak aby całe układy enzymatyczne miały czas i możliwość opanowania przemian konkretnych substancji.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
po prostu wyrazilem swoja opinie, ktora ma dosc duze pokrycie w rzeczywistosci

 

Skoro twoja opinia to i twoja rzeczywistość ( Twoje PM).

 

Nie zauwazyles, ze ludzie juz nawet nie staraja wyprowadzic Cie z twoich glupkowatych przekonan i wnioskow?

 

Żeby coś powiedzieć nie wystarczy umieć mówić i większość to rozumie , a to co mówię zawsze można sprawdzić i zaręczam ci że przestanie to być takie ,,głupkowate'' (  pełną prawdą nie jest , ale na bycie inspiracją wystarczy ). 8)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jednak zmieniam zdanie jestes nierefolmowalnym idiota waldi, ktorego najlepiej byloby zbanowac, bo dyskusji sie z toba prowadzic nie da. Jak dla mnie kopalnia wiele na twojej obecnosci traci.

 

milego dnia.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

waldi twoja krytyke zaraz podepnie pod PM :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Jednak zmieniam zdanie jestes nierefolmowalnym idiota waldi, ktorego najlepiej byloby zbanowac, bo dyskusji sie z toba prowadzic nie da. Jak dla mnie kopalnia wiele na twojej obecnosci traci.

 

 

milego dnia.

 

Młode PM . 8)

 

Miłego rozwoju.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Waldi, nawet jakbyś zaczął coś mądrzejszego pisać to mało kto zwróci na ciebie uwagę. Nie cieszysz się najlepszą opinią...  ;D

Jak znajdujesz wątek, na którego temat zbyt wiele nie wiesz, to lepiej jest go przemilczeć. Chyba, że dyskusja odbiega od tematu. Ja przynajmniej tak robię.

Co do samego tematu... organizm ludzki jest bardzo złożony, dlatego jeszcze dobrze go nie rozpracowaliśmy. Zgadza się. A to już nie pierwszy przypadek, gdy dochodzi do jego samozniczenia... Trzeba jeszcze się dowiedzieć, jak temu zapobiec.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Nie cieszysz się najlepszą opinią... 

 

Opinie wydawane przez młode PM , są jak młode wino - trzeba zaczekać zanim nabiorą wartości.

Nauka, postęp techniczny, ekologia , ekonomia wymagają nowego podejścia wielowątkowego.

Ścisła specjalizacja zabija człowieczeństwo, odrywa od przyrody, zatrute powietrze , woda, przemysłowe żarcie to kolejne gwoździe do trumny współczesnego świata. I oczywiście można to co uprawia się wokół nazwać życiem ale do prawdziwego życia ma się jak 1:100 a najlepsze coraz częściej przypomina takie trwanie (jak koty, psy) z dnia na dzień i tak do końca (bez polotu, bez wzlotu, bez jaj, jak konie z klapkami na oczach).

 

Więc nie pisz :

Jak znajdujesz wątek, na którego temat zbyt wiele nie wiesz, to lepiej jest go przemilczeć

dla fachowca wystarczy drobna uwaga by wyskoczył z pętlącego toku myślenia , dla chorego cień możliwosci wyleczenia, dla smutnego promyk nadziei , dla zakochanego cień obiektu westchnień,

by znów staneli na nogi powiedli jeszcze matowym z odrętwienia wzrokim za nowym lepszym rozwiązaniem (wyjściem z sytuacji) , zapragneli zmiany .

 

Co do samego tematu... organizm ludzki jest bardzo złożony, dlatego jeszcze dobrze go nie rozpracowaliśmy

 

Dawno poznany, a to co obserwujesz to tych co się do tamtego poznania nie załapali, a zostali przez niewiedzę zepchnięci do psiego życia. Świat zaczyna to kumać i ma możliwosci prostej zmiany tego stanu rzeczy ale nie może uwierzyć że to aż takie proste. 8)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

zdrowsi wegetarianie? coz.., tworcy diety makrobiotycznej=rak, Linda McCarntney=rak, Christina Appelgate=rak

i nawet mnich Dalajlama nie oczyscil sobie sam woreczka z kamieni zolciowych tylko poszedl na zabieg..

Zeby prawidlowo porownac wplyw diety miesnej na zdrowie trzebaby przeprowadzic badania wsrod plemion pasterskich (gdzie ludzie jedza mieso nie skazone chemia, antybiotykami itd) z wplywem diety jarskiej np hidusow

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
dla fachowca wystarczy drobna uwaga by wyskoczył z pętlącego toku myślenia , dla chorego cień możliwosci wyleczenia, dla smutnego promyk nadziei , dla zakochanego cień obiektu westchnień,

by znów staneli na nogi powiedli jeszcze matowym z odrętwienia wzrokim za nowym lepszym rozwiązaniem (wyjściem z sytuacji) , zapragneli zmiany .

Waldi, rozbrajasz. ;)

 

Dawno poznany

To podaj mi tę dawną datę poznania ludzkiego ciała...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ojej, a musimy wyciągać trupa z szafy? ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ludzie od zawsze mają ciała i je poznają , ty też nic innego od dziecka nie robisz jak poznajesz i rozwijasz możliwości swojego ciała, jest tylko kłopot z dostępem do informacji co inni odkryli wśród możliwości ciała i wymianą tych zastrzeżonych danych.

np:  współczesny Małysz nie powie ci jak skakać na 170m a co dopiero informacje dot np: postrzegania pozazmysłowego , lewitacji itp.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Od nauki skakania jak Małysz są trenerzy - dodatkowo trzeba mieć predyspozycje. W każdym bądź razie, nie jest to zakazana wiedza :) A i różne "ludzie" uczą postrzegania pozazmysłowego i innych cudów na kiju... Lewitacji jakoś nie widziałem, ale chyba nie mówimy o chińskim kinie akcji ? ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Podobna zawartość

    • przez KopalniaWiedzy.pl
      Naukowcy Uniwersytetu Jyväskylä odkryli, że u nietrenujących wcześniej młodych mężczyzn trening siłowy korzystnie wpływa na zawartość autofagosomów.
      Autofagia to proces kataboliczny, który polega na trawieniu przez komórkę obumarłych lub uszkodzonych elementów jej struktury, np. białek czy organelli.
      Finowie analizowali wskaźniki autofagii i odpowiedzi na białko niesfałdowane (ang. unfolded protein response, UPR); UPR to odpowiedź na zaburzenia homeostazy w siateczce śródplazmatycznej. Polega m.in. na czasowym zmniejszeniu syntezy nowych i degradacji nieprawidłowo sfałdowanych białek, a także na kierowaniu komórek do apoptozy. W tym celu 2-krotnie wykonywano biopsję mięśni: po pojedynczej sesji ćwiczeń siłowych i po 21 tygodniach treningu siłowego. W eksperymencie wzięli udział nietrenujący wcześniej młodzi i starsi mężczyźni.
      Starzenie może zmniejszać poprawę jakości mięśni wywołaną treningiem siłowym - podkreślają doktorant Jaakko Hentilä oraz Juha Hulmi z Academy of Finland.
      Autorzy publikacji z pisma Acta Physiologica podkreślają, że bez względu na wiek sesja ćwiczeń siłowych aktywowała jednak UPR, co sugeruje, że u młodych i starszych osób mięśnie szkieletowe pod wieloma względami podobnie przystosowują się do takiej formy ruchu.

      « powrót do artykułu
    • przez KopalniaWiedzy.pl
      Specjaliści z Instytutu Badawczego Ellen Scripps zidentyfikowali prion TPrP (od ang. toxic PrP), który jako monomer prowadzi do rozmaitych form obumierania neuronów - apoptozy i autofagii - wiązanych do tej pory z toksycznością agregatów białek prionowych, czyli oligomerów. Oznacza to, że jest co najmniej 10-krotnie bardziej śmiercionośny od nich.
      Zmiany związane z działaniem TPrP przypominają te widywane w mózgach zwierząt z BSE (gąbczastą encefalopatią bydła). Jak donosi zespół prof. Corinne Lasmézas, najbardziej toksyczna w warunkach in vivo oraz in vitro forma prionu ma budowę helisy alfa. Co ciekawe, wysoce α-helikalne półprodukty opisano także w przypadku innych amyloidogennych białek, ale ich biologiczne znaczenie nadal pozostaje nieznane.
      Amerykanie uważają, że ich odkrycia nie tylko pozwolą lepiej zrozumieć BSE czy jej ludzki odpowiednik chorobę Creutzfeldta-Jakoba, ale także zbadać możliwość, czy podobne neurotoksyczne białka o nieprawidłowej konformacji nie są zaangażowane w alzheimeryzm czy parkinsonizm.
    • przez KopalniaWiedzy.pl
      Autofagia - proces polegający na trawieniu przez komórkę obumarłych czy uszkodzonych elementów - bywa nazywana recyklingiem komórkowym. Okazuje się, że proces ten jest korzystny dla zdrowia także z nieznanych dotąd powodów - to on odpowiada za zwiększenie wychwytu glukozy pod wpływem ćwiczeń. Efekt bezcenny z punktu widzenia zapobiegania cukrzycy.
      Congcong He z University of Texas Southwestern Medical Center zauważyła, że u myszy autofagia nasila się po 30 min od rozpoczęcia ćwiczeń. Chcąc sprawdzić, czy wpływ aktywności fizycznej na zarządzanie przez organizm poziomem glukozy ma coś wspólnego z autofagią, Amerykanie posłużyli się 2 grupami gryzoni, którym podawano wysokotłuszczowy pokarm. W skład jednej wchodziły zwykłe myszy, do drugiej trafiły gryzonie niebędące w stanie nasilić autofagii pod wpływem ćwiczeń (autofagia podstawowa przebiegała u nich prawidłowo).
      Zespół wykazał, że intensywny wysiłek nasila autofagię w komórkach mięśni szkieletowych i sercu, stąd pomysł, by zbadać rolę autofagii, hodując zmutowane zwierzęta (myszy BCL2 AAA). W loci genów odpowiadających za fosforylację białek Bcl-2 wprowadzano transgeny, które zapobiegały wywołanemu przez bodziec rozbiciu kompleksu Bcl-2-beklina 1 (beklina 1 jest białkiem indukującym autofagię).
      Mimo że jedząc sporo tłuszczu, zmutowane myszy BCL2 AAA przytyły nieco więcej od osobników z grupy kontrolnej, podczas intensywnych ćwiczeń wykazywały zmniejszoną wytrzymałość oraz zmieniony metabolizm cukru. Regularna aktywność nie chroniła ich przed wywołaną niezdrową dietą nietolerancją glukozy. Jednym słowem, ćwicząc, zwykłe myszy chudły i eliminowały wczesne symptomy cukrzycy typu 2. (zaczątki insulinooporności), a u zmutowanych zwierząt nic takiego się nie działo.
      Amerykanie uważają, że zamiast dostarczać paliwo (źródło energii), autofagia wywołana ćwiczeniami pozwala komórkom dokładnie dostroić metabolizm glukozy. Manipulowanie poziomem Bcl-2 może być logiczną strategią naśladowania skutków zdrowotnych ćwiczeń i zapobiegania lub leczenia upośledzonego metabolizmu glukozy.
    • przez KopalniaWiedzy.pl
      Kwas oleinowy i hydroksytyrozol, które występują w wysokich stężeniach w oliwie virgin, oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe n-3 z ryb usuwają objawy zapalenia trzustki.
      Wymienione wyżej związki wpływają na mechanizmy molekularne zaangażowane w rozwój ostrego zapalenia trzustki. Do takich wniosków doszli naukowcy z Wydziału Fizjologii Uniwersytetu w Grenadzie, badając wpływ składników diety śródziemnomorskiej na zapobieganie i ograniczenie uszkodzenia komórek.
      Hiszpanie sprawdzali, jak zmiany w składzie kwasów tłuszczowych błon komórkowych, wywołane zmianami w rodzaju spożywanego tłuszczu, oddziałują na zdolność komórek do reagowania na uszkodzenia oksydacyjno-zapalne - ostre zapalenie trzustki - powstałe w wyniku podania ceruleiny (dekapeptydu, który stymuluje mięśnie gładkie i nasila wydzielanie enzymów trawiennych; w 1967 r. wyizolowano go z wysuszonej skóry australrzekotki szmaragdowej).
      Zespół Marii Belén López Millán chwali się, że to pierwsze studium obliczone na przetestowanie wpływu kwasów tłuszczowych i przeciwutleniaczy na mechanizmy komórkowe reagujące na miejscowe zapalenie trzustki. Oddziaływanie zapobiegawcze antyoksydantów badano na modelu mysim - zwierzętom podawano najpierw określone składniki odżywcze/bioaktywne, a potem indukowano u nich uszkodzenia komórkowe.
      Dysponujemy coraz większą liczbą dowodów, że procesy oksydacyjno-zapalne zapoczątkowują przewlekłe choroby i że dieta odgrywa w nich ważną rolę. Wniosek? Warto pamiętać o przeciwutleniających fenolach roślinnych i przeciwzapalnych kwasach tłuszczowych typu omega-3.
    • przez KopalniaWiedzy.pl
      Podczas zapłodnienia do komórki jajowej wnika prawie cały plemnik (główka i szyjka), jednak, jak się okazuje, większość jego organelli komórkowych, w tym mitochondria, nie jest przekazywanych potomstwu. Powód? Wkrótce po zapłodnieniu oocyt eliminuje je na drodze autofagii.
      Amerykańsko-francuski zespół jako pierwszy zademonstrował, że w ciągu kilku minut od zapłodnienia komponenty plemnika zostają zamknięte w pęcherzykach, a następnie rozłożone przez enzymy. Za pomocą PCR (reakcji łańcuchowej polimerazy) wykazano, że cały materiał genetyczny z mitochondriów ojca ulega szybkiej degradacji.
      W artykule opublikowanym na łamach Science specjaliści wyrażają nadzieję, że zrozumienie ewolucyjnych źródeł eliminowania ojcowskich mitochondriów przyczyni się także np. do ulepszenia metod klonowania czy zapłodnienia in vitro.
      Wyłącznie matczyne mitochondria pozostają u większości organizmów, w tym u ssaków. Dotąd nie było jednak wiadomo, kiedy i w jaki sposób dochodzi do wyeliminowania mitochondriów od ojca. Odpowiedź na te pytania znaleziono podczas badań na nicieniu Caenorhabditis elegans.
      Podczas eksperymentów akademicy zablokowali system komórkowy odpowiedzialny za spermofagię. Okazało się, że ojcowskie mitochondria pozostały wtedy w embrionie. Później Francuzi i Amerykanie sprawdzali, czy podobne zjawiska zachodzą w nowo zapłodnionych oocytach myszy. Zauważyli, że białka autofagocytarne gromadzą się wokół środkowej części plemnika, gdzie znajdują się mitochondria.
      Naukowcy proponują pewne wyjaśnienie efektu, który najwyraźniej występuje u wielu gatunków zwierząt. Wg nich, mitochondria plemników są eliminowane przez komórki jajowe, bo ze względu na nasilony metabolizm męskich gamet DNA w mitochondriach plemników może przechodzić częste mutacje. Lepiej ich więc nie przekazywać potomstwu.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...