peceed 132 Napisano we wtorek o 00:41 Zazwyczaj intuicyjnie rozumiemy świat i otaczające nas struktury w sposób "pozytywny". Zauważyłem, że można je postrzegać w sposób negatywny, jako "dziury w otaczającym nas chaosie". Wiedza to ograniczenie na to co jest możliwe. Korelacje to coś, co zabiera swobodę. W ten sposób można nieco łatwiej i bardziej naturalnie rozumieć zjawiska kwantowe, z zasadą totalitarną. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Astro 46 Napisano we wtorek o 16:45 Trochę z grubej rury pojechałeś i zastosowałeś raczej istotny skrót myślowy, ale zapytam. 16 godzin temu, peceed napisał: Zazwyczaj intuicyjnie rozumiemy świat i otaczające nas struktury w sposób "pozytywny". Jesteś tego pewien? Przykład: statystycznie ludzie to uje i dokopią z uśmiechem jeśli mogą, ale jako idealista niekoniecznie odbieram to jako coś "pozytywnego". 16 godzin temu, peceed napisał: Wiedza to ograniczenie na to co jest możliwe. Dotyczy to mózgu, czyli tego co nam się wydaje? Wtedy faktycznie niewiedza może być błogosławieństwem i drogą do szczęścia, ale nie sądzę. Wiedza to raczej ograniczenie na to co uroić się może (w mózgu, czy jakoś tak). Wydaje mi się, że NATURA (jakoś tak makroskopowo, a tego doświadczamy raczej codziennie) w rzyci ma Twoją czy moją wiedzę na jakikolwiek temat. Przewrotnie napisałbym wręcz, że wiedza to otwarcie się na możliwości. Oczywiście rozumiem, że myślisz o fizycznej skali mikro (kłanty rzundzom), ale jednak umna statystyka to moja tajna broń 16 godzin temu, peceed napisał: Korelacje to coś, co zabiera swobodę. Czy nie można by jednak powiedzieć, że korelacje to coś, co w "chaosie możliwości" wskazuje prawdę? 16 godzin temu, peceed napisał: W ten sposób można nieco łatwiej i bardziej naturalnie rozumieć zjawiska kwantowe, z zasadą totalitarną. Niewtajemniczonym podpowiem, że chodzi o "wszystko co nie jest zabronione jest obowiązkowe"; tylko czy faktycznie równie prawdopodobne? Cats yawn (tak zenistycznie)... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach