Skocz do zawartości
Forum Kopalni Wiedzy
Astro

Czy cywilizacja ludzka padnie na pysk nawet bez globalnego ocieplenia itp.?

Rekomendowane odpowiedzi

10 godzin temu, darekp napisał:

Nie jestem ani prawicowcem, ani lewicowcem, ani populistą w sensie podziału dwuosiowego (https://pl.wikipedia.org/wiki/Podział_dwuosiowy), tylko libertarianinem,

Dało się wyczuć po wcześniejszych wywodach na KW.

Ta górnolotna "wolności jednostki" sprowadza się w praktyce, do filozofii "mój żołądek first". Chcesz czy nie, jesteś na tym samym poziomie co pedofil, który w imię wolności własnego popędu realizuje swój chory egoizm. Dlatego ta cywilizacja upada.

10 godzin temu, darekp napisał:

Portal dla ludzi myślących, więc mam poczucie, że to byłby pewien "brak kultury" gdybym kogoś przekonywał do "lepszości" moich przekonań.

:D

Bo czujesz dyskomfort, jak własne przekonania walą się przez logiczne argumenty?

Edytowane przez KONTO USUNIĘTE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 godziny temu, KONTO USUNIĘTE napisał:

w naszym zakątku PiS sprowadził do zrobienia zagrożenia z promila nieszczęśników o atypowej orientacji seksualnej aby przy okazji narobić niewiarygodnie karygodnych machlojek, dziwi mnie (nas @Astro), takie niezdecydowane podejście do tej patologii.

No dziwi Nas, dziwi... Zwłaszcza biorąc pod uwagę coś na kształt perpetuum mobile - w końcu spora część tego nieszczęsnego promila to hołubieni i bywający często na proszonych obiadkach "szczęśnicy" w czarnych sukienkach... ;) Oczywiście nazwać pis patologią to nic nie powiedzieć...

15 godzin temu, darekp napisał:

Ale to pytanie jest nadal tak ogólnikowe, że możliwe są dziesiątki/setki różnych odpowiedzi: [...]

Wybacz Darku, ale takie podejście do libertarianizmu brzmi jak makaron bezjajeczny... :D

P.S. Nie sądzisz Darku, że tu nie tylko chodzi o miejsce w kontekście "agitacji"? Mądrzy raczej rozumieją, że oleju głupiemu nie wlejesz, prawda? To głupi potrzebuję republik by potwierdzać codziennie swoją bańkę, bo bez tego grunt po prostu usuwa się im spod nóg. Niewielu patrzy na Rzeczywistość z radością dziecka poznającego nowe, nieważne jak głupie. :)

5 godzin temu, KONTO USUNIĘTE napisał:

Chcesz czy nie, jesteś na tym samym poziomie co pedofil, który w imię wolności własnego popędu realizuje swój chory egoizm. Dlatego ta cywilizacja upada.

Drogi 3Grosze. Rozumiem, że w przypływie głębokiego współodczuwania braci (i sióstr) mniejszych (abo i większych ;)) wchodzisz czasem na wyżyny erystyki, ale daj proszę pokój - kochajmy się*, w końcu tak szybko odchodzimy... :) Oczywiście makaron bezjajeczny od pieprzenia jaj nie uzyska. ;) 
Cywilizacja może upada, ale zawsze upadała. Potem się podnosiła... Nie wiem z czym się podniesie, ale z pewnością dużo mniej liczna. :D

* Miłością oczywiście normalną, bez chorych myśli o wsadzaniu czegoś w czeguś.

Edytowane przez Astro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Astro napisał:

Drogi 3Grosze

6 godzin temu, KONTO USUNIĘTE napisał:

jesteś na tym samym poziomie co pedofil,

Sam nie chwaląc się zredagowałem.

Moje porównanie do pedofila, ma sens tylko w kontekście tłumaczenia się libertarianizmem. Brzmi chamsko, ale do manifestujących taką filozofię, może trafi, co mają w pakiecie.

ale daj proszę pokój - kochajmy się*

Nie pora na niuanse i konwenanse, jak planeta gore.

Edytowane przez KONTO USUNIĘTE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

brzmi jak makaron bezjajeczny... :D

Nie łapię Twojego porównania, ale... co masz przeciwko wegańskim makaronom? :P

7 godzin temu, KONTO USUNIĘTE napisał:

jesteś na tym samym poziomie co pedofil

Zamiast wchodzić w mistyczne porównania z udziałem makaronu czy cóś, skomentuję prosto po informatycznemu, że dwa bity informacji (czyli w której ktoś jest ćwiartce) to za mało, żeby cokolwiek sensownego powiedzieć o konkretnym człowieku.  I jeśli to Ci, 3Grosze, mało (a z poprzednich Twoich komentarzy wnoszę, że będzie mało), to tylko przypomnę, że parę tygodni temu jako jedyny na tym forum uczulałem Venatora (lewak cytujący "Naszą szkapę"), że oprócz żyjącej w dobrobycie UE są Chińczycy pracujący 6-7 dni w tygodniu i ludzie w Afryce, którym można by pomóc. Gdy snuł rozważania o wprowadzeniu 5-dniowego tygodniu pracy (w UE oczywiście).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi