Skocz do zawartości
Forum Kopalni Wiedzy
Mariusz Błoński

Się pochwalimy :)

Rekomendowane odpowiedzi

Niewątpliwie pozycja ciekawa i warta polecenia, a kupić można i taniej. Osobiście nie zakupię, ale to z zupełnie innych powodów - w końcu to Wstęp... ;)

Przy okazji przypomniało mi się z bardzo dawnych lat. Algebra dla fizyków, Elektronika dla fizyków, Statystyka dla fizyków, Analiza matematyczna dla fizyków, Historia filozofii dla fizyków... W tym kontekście brakuje takich pozycji jak: Termodynamika dla kucharzy, Mechanika kwantowa dla sprzątaczek, Fizyka jądrowa dla historyków itd. Dawno już temu była to niewypełniona nisza i wciąż taką pozostaje - jeśli ktoś poszukuje pomysłu na biznes, to polecam. :)

P.S. Wiem doskonale, że Mariusz poważnie potraktuje tę Księgę, a nie odłoży jej jako "ozdoby półkowej", więc cóż... Czas oswajać się z myślą, że będę musiał powoli zbierać się z KW. :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od razu tam zbierać się... zostać i się ode mnie uczyć astrofizyki. W końcu mamy czasy tiktokowych specjalistów od wszystkiego, więc musisz się dostosować i uczyć od amatora, który wyłączać TV, włączać myślenie i łączyć kropki ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czekam zatem z niecierpliwością na jakąś tiktokową wrzutę, a możesz zacząć już dziś - przydałoby się w kilku aktualnych (choć szczególnie jednym) wątkach na KW. Możesz zacząć od czegoś prostego dostosowanego do pewnych cytowanych "dziadków leśnych": jaka była moc promieniowania Słońca w karbonie czy ordowiku? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na Ziemi było cieplej, a jak wiadomo, głównym źródłem ciepła na Ziemi jest Słońce. Więc i było cieplejsze. Żebyś lepiej zrozumiał - na Ziemi od pewnego czasu robi się coraz cieplej, bo Słońce jest cieplejsze. Jest w bardziej aktywnej fazie. W czasie Malej Epoki Lodowej było w fazie mniej aktywnej i wtedy Szwedzi nas przez Bałtyk napadli w lipcu, a w czasie średniowiecznego optimum klimatycznego było w fazie bardziej aktywnej i wtedy nas nie mogli napaść przez Bałtyk, dlatego potop szwedzki odłożyli na później.

Tak się włącza myślenie i łączy kropki. Ucz się Astro, ucz.

• Pozytyw (+1) 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, Mariusz Błoński napisał:

- na Ziemi od pewnego czasu robi się coraz cieplej, bo Słońce jest cieplejsze. Jest w bardziej aktywnej fazie. W czasie Malej Epoki Lodowej* (...)

Załamka.

Szef popularnonaukowego portalu powiela mit. A co rzecze nauka o klimacie w innym popularnonaukowym portalu? Właśnie popularny polecam, bo tam jak krowie na rowie... kropki połączyli.

https://naukaoklimacie.pl/fakty-i-mity/mit-ociepla-sie-bo-wychodzimy-z-malej-epoki-lodowej-42

*  zjawisko zaistniało TYLKO na półkuli północnej. Na południowej Słońce nie miało kryzysu.:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, KONTO USUNIĘTE napisał:

*  zjawisko zaistniało TYLKO na półkuli północnej. Na południowej Słońce nie miało kryzysu.:P

Ja tu widzę powielanie mitu o rzekomych półkulach. Właśnie dlatego się wszędzie ociepla, bo Słońce równo wszystkich grzeje. Gdzieś Ty jakieś półkule widział? Że niby w Australii do góry nogami chodzą?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, Mariusz Błoński napisał:

bo Słońce równo wszystkich grzeje

Jak równo, jak nierówno... W górach był? O Eskimosach słyszał?

6 godzin temu, Mariusz Błoński napisał:

Że niby w Australii do góry nogami chodzą?

W Australii był? Czemu tam Słońce góruje na północy?
Postudiował już trochę (mam nadzieję) Księgę, to teraz włącza myślenie i łączy te kropki... :P

Ucz się Mariusz, ucz, bo w kropki też mi nieźle idzie. :D

P.S. O półkulach magdeburskich słyszał? Koń mechaniczny w jedną i drugą stronę jest taki sam. Włączasz i łączysz.

Edytowane przez Astro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Astro napisał:

O Eskimosach słyszał?

U Eskimosów jest zimno, bo tam śnieg jest, a śnieg jest zimny. Poza tym, słyszał o albercie, co to promieniowanie od Ziemi odbija? Tam dużo tego alberta jest.

Godzinę temu, Astro napisał:

P.S. O półkulach magdeburskich słyszał? Koń mechaniczny w jedną i drugą stronę jest taki sam. Włączasz i łączysz.

Trzymasz się jakichś XIX-wiecznych paradygmatów. Co Ty mi tu jakieś półkule... niezależnych naukowców byś posłuchał, programy naukowe pooglądał. Na początek od czegoś łatwego zacznij, na przykład polecam "Starożytnych kosmitów"...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, Mariusz Błoński napisał:

U Eskimosów jest zimno, bo tam śnieg jest, a śnieg jest zimny.

A polał se kiedyś nogę wiadrem ciekłego azotu? Śniegu tam nie było, a i nogi też nie będzie. Słońce do śniegu nie dociera? Gupota Panie...

15 minut temu, Mariusz Błoński napisał:

Poza tym, słyszał o albercie, co to promieniowanie od Ziemi odbija?

No nie słyszał, zatem filmik na tubie zapodaje i klaruje tę niby kropkę. Zobaczymy.

16 minut temu, Mariusz Błoński napisał:

na przykład polecam "Starożytnych kosmitów"

To ci od płaskiej Ziemi? Ale Ziemia nie jest płaska:

A jednak Ziemia zdecydowanie nie jest płaska –

Te alberty to niby że albo ego, albo że robią?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 minut temu, Astro napisał:

filmik na tubie

Widzę, Astro, że powoli zaczynasz rozumieć, na czym polega prawdziwa niezależna nauka. Musisz szukać na jutube. Niezależni naukowcy podpisują swoje filmy naukowe żółtymi napisami.
Będą z Ciebie ludzie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, Mariusz Błoński napisał:

Będą z Ciebie ludzie :)

Dziękuję, zawsze to wiedziałem, choć wiem też od dawna, że ludziem też jestem. ;)
A tak poważniej, choć to luźne, a nawet niby nauka (:P), to myślę sobie, że KW jednak powinna ZDECYDOWANIE wkraczać w sytuacji gdy torpedują żółtymi napisami/ wkraczają "niezależni" naukowcy/ pseudonaukowcy nie czytają ze zrozumieniem... Wiem, ciężki chleb, ale to Twoje Mariusz forum - nie musisz dbać o całą Ziemię; zacznij od KW, bo z Ciebie też mogą być LUDZIE. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi