peceed 127 Napisano we wtorek o 16:21 Dość dawno doszedłem do wniosku, że podstawowym celem pieśni była ochrona przekazu wartościowych informacji. Przekaz ustny wprowadza bardzo dużo błędów, użycie pieśni wykorzystujących rymy i inne ograniczenia w strukturze przekazu pozwala na wprowadzenie lepszej "korekcji błędów". Jednocześnie stworzenie takiego przekazu wymaga większego nakładu pracy i zdolności kognitywnych, co naturalnie pozwala dać większą wagę takim przekazom. Mamy zatem mechanizm sprzężenia zwrotnego dla fitness po obu stronach, a w pewnym momencie mógł zaskoczyć dobór grupowy gdy zaczęto tak przekazywać istotne informacje istotne dla przetrwania. Dlatego przekazy w tekstach piosenek znacznie lepiej trafiają do ludzi - to mechanizm biologiczny. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Astro 31 Napisano we wtorek o 16:42 16 minut temu, peceed napisał: gdy zaczęto tak przekazywać istotne informacje istotne dla przetrwania Czyli codzienne nucenie przeciętnego faceta przy goleniu to istotna dla przetrwania informacja? Może tak, w końcu może się nie zatnie... Nie wiem, ale dla mnie z sensem całego śpiewania jest trochę jak z gadaniem ze zbójami. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach