Skocz do zawartości
Forum Kopalni Wiedzy
KopalniaWiedzy.pl

Łowcy-zbieracze czy zbieracze-łowcy? Dieta sprzed tysięcy lat mogła być oparta na roślinach

Rekomendowane odpowiedzi

Przyzwyczailiśmy się do postrzegania wczesnych ludzi jako łowców-zbieraczy. Uważamy, że ich dieta opierała się głównie na mięsie. Przekonanie to może być jednak błędne. Niewykluczone, że powinniśmy raczej nazywać ich zbieraczami-łowcami. Jak bowiem wynika z badań prowadzonych w peruwiańskich Andach pod kierunkiem archeologów z University of Wyoming, dieta tamtejszych ludzi składała się w ponad 80% z roślin, mięso stanowiło mniej niż piątą jej część.

Na łamach PLOS One ukazał się artykuł Stable isotope chemistry reveals plant-dominant diet among early foragers on the Andean Altiplano, w którym opisano zaskakujące wyniki badań izotopowych szkieletów 24 ludzi pochowanych na stanowiskach Wilamaya Patjxa i Soro Mik'aya Patjxa. Zgodnie z popularnym poglądem, wczesna gospodarka opierała się na łowiectwie. Pogląd ten doprowadził do rozpowszechnienia się współcześnie różnych wysokobiałkowych diet, jak paleodieta. Tymczasem nasze badania pokazały, że dieta tych ludzi była w 80% oparta na pożywieniu roślinnym i w 20% na mięsie, mówi profesor Randy Haas.

Analizy izotopowe kości ludzi żyjących w peruwiańskich Andach pomiędzy 9000 a 6500 lat temu wykazały, że w ich diecie mięso odgrywało rolę drugorzędną. Żywili się oni głównie roślinami, a pozostałości spalonych roślin oraz ślady ścierania zębów pokazują, że najważniejszymi dla nich roślinami były bulwy, jak np. ziemniaki.

Połączenie badań izotopowych, paleoetnobotanicznych i zooarcheologicznych pozwoliło nam na zarysowanie najdokładniejszego obrazu diety wczesnych mieszkańców Andów, dodaje Haas. W badaniach brali też udział naukowcy z kilku amerykańskich uczelni, w tym z Penn State University, University of California-Merced czy Binghamton University oraz peruwiańscy archeolodzy.

Wyniki badań przeanalizowano za pomocą metod statystyki Bayesowskiej. Na tej podstawie naukowcy stwierdzili, że w diecie przeciętnej dorosłej osoby 84% (73–92%) stanowiły rośliny przeprowadzające fotosyntezę C3, mięso zwierząt lądowych stanowiło 9% (0–24%) diety, mięso ryb 4% (0–13%), a rośliny C4 – 2% (0–6%). Z mięsa jedli głównie ssaki lądowe.

Wszystkie zastosowane modele statystyczne pokazały, że mediana udziału roślin C3 w diecie wahała się od 70% do 95%, a mediana mięsa ssaków od 3% do 23%. Zatem wszystkie wiarygodne modele dotyczące stosowanych strategii przetrwania pokazują, że pożywienie roślinne stanowiło większą część diety, a mięso odgrywało rolę drugorzędną. Wyniki badań nie są więc zgodne z hipotezą roboczą o diecie zdominowanej przez mięso. Wskazują one, że wcześni mieszkańcy Altiplano, zamieszkujący je między 9000 a 6500 lat temu, korzystali z diety zdominowanej przez rośliny, podsumowują autorzy badań.


« powrót do artykułu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A mnie się wydawało, że to od dawna wiadomo, iż podstawą diety łowców-zbieraczy były rośliny. Trudno mi sobie wyobrazić, jak można by codziennie upolować tyle mięsa, aby starczyło dla całego plemienia. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...