Zaloguj się, aby obserwować tę zawartość
Obserwujący
0
Czerwone wino i kawa pomogą w udoskonaleniu ubieralnej elektroniki
dodany przez
KopalniaWiedzy.pl, w Technologia
-
Podobna zawartość
-
przez KopalniaWiedzy.pl
Pestka wrzucona do naczynia z pokrojonym awokado oszukuje owoc, że nadal jest cały, co zapobiega utlenianiu i czernieniu. Teraz wygląda na to, że bezużyteczne dotąd pestki mango zostaną wykorzystane jako naturalne konserwanty, chroniące konsumentów przed listeriozą (Journal of Agricultural and Food Chemistry).
Christina Engels i zespół z University of Alberta przetworzyli trafiające przedtem na wysypisko bądź palone pestki mango, uzyskując ekstrakt z czystymi taninami. Okazało się, że hamuje on rozwój wielu szczepów bakteryjnych, w tym Gram-dodatnich pałeczek Listeria monocytogenes. To ważne odkrycie, ponieważ przebieg listeriozy bywa ciężki i niekiedy chory umiera.
Engels, która prowadziła badania na potrzeby swojej pracy dyplomowej, uważa, że podobne właściwości mogą wykazywać pestki innych owoców, np. winogron. Przetwarzając pestki dla ich tanin, przedsiębiorcy całkowicie utylizują wszystkie części owocu, zwiększając tym samym swoje zyski. Obecnie mango są jednym z najpopularniejszych owoców świata – plasują się na 5. pozycji listy podstawowych upraw owocowych.
-
przez KopalniaWiedzy.pl
Pewna grupa tanin występująca w żurawinach potrafi uniemożliwić bakterii E.coli rozpoczęcie infekcji. Bakterie E.coli odpowiedzialne są za liczne trapiące ludzi przypadłości, od próchnicy, poprzez choroby nerek po zapalenie żołądka i jelit. Sok z żurawiny tak zmienia bakterię, że jest ona niezdolna do zainfekowania organizmu.
Naukowcy z Worcester Polytechnic Institute uważają, że w przyszłości żurawina może stać się dobrą alternatywą dla antybiotyków, szczególnie w przypadkach tych szczepów E.coli, które się na nie udoporniły.
Sok z żurawiny od lat jest przedmiotem zainteresowania uczonych. Wcześniejsze badania wykazały, że może on być przydatny w leczeniu zapaleniach układu moczowego. Dotychczas jednak nie był znany mechanizm zbawiennego działania soku.
Badania prowadzone przez profesor Terri Camesano oraz studentów Yatao Liu i Paolę Pinzon-Arango, wykazały, że grupa tanin zwanych proantocyjanidami zmieniają bakterię na trzy różne sposoby, z których każdy wystarczy, by uniemożliwić infekcję: zmieniają kształt bakterii z pałeczkowatej na kulistą, zmieniają jej ścianę komórkową, utrudniają bakterii przyczepienie się do komórki.
Wpływ na bakterię był tym większy, im więcej tanin na nią działało.
Ponadto okazało się, że E.coli, której wszystkie szczepy należą do rodziny bakterii gram-ujemnych, zaczęła zachowywać się jak bakterie gram-dodatnie. Nigdy wcześniej nie udało się zaobserwować takiej zmiany.
Zaczynamy tworzyć obraz soku z żurawin i, w szczególności, tanin znajdujących się w żurawinach. Rysują się nam one jako potencjalne środki antybakteryjne. Rezultaty, które otrzymaliśmy są zaskakujące i intrygujące, szczególnie biorąc pod uwagę fakt, że coraz więcej bakterii jest odpornych na działanie antybiotyków - powiedziała Camesano.
-
-
Ostatnio przeglądający 0 użytkowników
Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.