Skocz do zawartości
Forum Kopalni Wiedzy

Rekomendowane odpowiedzi

Włoska aktorka Sophia Loren wygrała z o wiele młodszymi rywalami obojga płci i została okrzyknięta przez internautów biorących udział w głosowaniu najpiękniejszą (w naturalny sposób) osobą na świecie.

Siedemdziesięciojednoletnia zdobywczyni Oscara zdradziła kilka sekretów swojej nieprzemijającej urody: radość życia, spaghetti oraz kąpiele w oliwie. Ostatni ze sposobów był już znany w starożytnym Rzymie.

Warto przypomnieć, że nie tak dawno aktorka (jako najstarsza kobieta na świecie) pozowała do kalendarza Pirelli.

Nawet arcybiskupowi Genui zdarzyło się kiedyś powiedzieć, że pomimo braku zgody Watykanu na klonowanie ludzi, można by uczynić wyjątek dla Sophii Loren.

W głosowaniu Dare to Be Bare Awards wzięło udział 1578 osób. Ich zadaniem była ocena naturalnej urody światowych sław, które swoim zachowaniem łamią stereotypy.

Drugie miejsce w klasyfikacji generalnej zajął aktor George Clooney, tuż za nim uplasowała się śpiewaczka Charlotte Church.

A oto reszta pierwszej dziesiątki: Catherine Zeta Jones, Johnny Depp, Kate Winslet, Gwyneth Paltrow, Jack Black, Cameron Diaz oraz Gail Porter.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Podobna zawartość

    • przez KopalniaWiedzy.pl
      Zgodnie z wynikami najnowszych badań, jeśli ciężarna kobieta zjada dużo tłuszczów rybich, poprawia koordynację wzrokowo-ruchową swojego dziecka.
      W niewielkim australijskim studium, przeprowadzonym w Perth, wzięło udział 98 pań. Podzielono je na dwie grupy. Od 20. tygodnia ciąży aż do porodu codziennie spożywały one albo 4 gramy tłuszczu rybiego, albo 4 gramy oliwy z oliwek.
      Gdy 72 dzieci miało już 2,5 roku, naukowcy z University of Western Australia zbadali ich zdolności poznawcze: język, praktyczne rozumowanie i koordynację wzrokowo-ruchową. Oceniali także ich zachowanie. Trzydzieścioro troje dzieci urodziły matki zażywające w drugiej połowie ciąży tłuszcze rybie, a 39 kobiety z grupy stosującej oliwę. Maluchy z pierwszej grupy wypadały nieco lepiej w testach na rozumienie, długość budowanych zdań oraz pod względem stopnia rozbudowania słownika (Archives of Disease in Childhood).
      Największą różnicę, oczywiście na korzyść dzieci "rybnych" matek, zauważono jednak w przypadku koordynacji wzrokowo-ruchowej.
      Różnice pozostawały statystycznie istotne także po uwzględnieniu innych potencjalnie ważnych czynników, takich jak wiek matki czy karmienie piersią.
      Australijczycy podkreślają potrzebę przeprowadzenia dalszych badań potwierdzających ich odkrycia. Uważają, że przyjmowane przez matkę tłuszcze rybie są bezpieczne zarówno dla płodów, jak i niemowląt.
    • przez KopalniaWiedzy.pl
      Dwudziesty piąty października jest Światowym Dniem Makaronu. Tegoroczne 9. już obchody zorganizowano w Rzymie. Celem było propagowanie tradycji kulinarnych i wartości odżywczych związanych z jedzeniem popularnej pasty.
      Makarony w różnej postaci stanowią lwią część diety śródziemnomorskiej, która, przynajmniej według jej zwolenników, zapewnia długowieczność.
      Włosi zjadają najwięcej makaronów spośród wszystkich narodów naszego globu — na jedną osobę rocznie przypada 28 kilogramów nitek, tagliatelle itp. Na drugim miejscu w rankingu miłośników past uplasowali się Wenezuelczycy (12,7 kg per capita rocznie). Amerykanie zjadają w ciągu 12 miesięcy nieco mniej niż 7 kilogramów makaronu.
      W ramach Światowego Dnia Makaronu spotkali się włoscy producenci z UNIPI (Union of Italian Pasta-makers), a także, po raz pierwszy, członkowie International Pasta Organization (IPO) z Brazylii, Kolumbii, Kostaryki, Francji, Niemiec, Portugalii, Hiszpanii, Turcji, Urugwaju, USA oraz Wenezueli.
      Wszyscy podkreślają, że pasty są nie tylko smaczne, ale po prostu tanie. Pół kilo makaronu kosztuje przecież tyle, co filiżanka kawy. Na takie danie stać więc niemal każdego.
      Włosi nie tylko zjadają najwięcej makaronu. Ich kraj jest producentem ok. 1/3 spożywanego na świecie makaronu.
      Chociaż uważa się, że w XIII wieku makaron sprowadził do Włoch z Chin podróżnik Marco Polo, przyrządy służące do jego wytwarzania, m.in. wałki do ciasta czy noże, znajduje się w etruskich grobach i w stanowiskach archeologicznych z okresu starożytnego Rzymu.
      Zgodnie z najnowszymi sondażami, większość Włochów (53,8%) najbardziej lubi tradycyjną wersję spaghetti z sosem ze świeżych pomidorów z bazylią. Jedna piąta (20,6%) gustuje w sosie mięsno-pomidorowym, a ok. 7,7% w sosie rybnym.
    • przez KopalniaWiedzy.pl
      Siedemdziesięciojednoletnia aktorka Sophia Loren jest najstarszą kobietą, jaka kiedykolwiek pozowała do słynnego kalendarza Pirelli. Zdjęcia Włoszki znajdą się w jego 33. edycji.
      Podziwiać będzie można też inne piękne panie, m.in. Naomi Watts, Penelope Cruz, Hilary Swank oraz Lou Doillon.
      Loren powiedziała, że pozując, świetnie się bawiła, zupełnie jak młoda dziewczyna. Pirelli zaprzecza, jakoby aktorka dała się sfotografować nago.
      Zdjęcia opublikowano w mediolańskim Corriere della Sera. Ukazują one Sophię w bieliźnie, kryjącą się za prześcieradłem. Ich autorami są Holendrzy Inez van Lamsweerde i Winoodh Matadin.
      Kalendarz Pirelli wydano po raz pierwszy w 1964 roku. Jest on dystrybuowany w grupie 30 tys. wybranych osób.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...