Jump to content
Forum Kopalni Wiedzy
Sign in to follow this  
KopalniaWiedzy.pl

Gdy jest gorąco, wzrasta liczba samobójstw

Recommended Posts

Chłodne i deszczowe lato nie należy do przyjemności, jeśli jednak wziąć pod uwagę ostatnie doniesienia psychiatrów, lepiej, by nie było zbyt gorąco. Okazuje się bowiem, że gdy wzrasta temperatura, wzrasta też liczba popełnianych samobójstw.

Naukowcy z londyńskiego Instytutu Psychiatrii przeanalizowali ponad 50 tysięcy przypadków samobójstw z Anglii i Walii, odnotowanych w latach 1993-2003. Okazało się, że ich odsetek wzrastał, kiedy średnia temperatura dobowa przekraczała 18 stopni Celsjusza (British Journal of Psychiatry).

Każdy dodatkowy stopień powyżej osiemnastki oznaczał 4-procentowy skok liczby skutecznych zamachów na własne życie. Jeśli wziąć pod uwagę gwałtowne samobójstwa, wzrost był jeszcze wyraźniej zaznaczony. Każdy kolejny stopień wiązał się z dodatkowymi 5 procentami.

Dr Lisa Page podaje kilka powodów, dla których się tak może dziać. Najprawdopododobniejsze jest wyjaśnienie fizjologiczno-psychologiczne. U niektórych osób ekstremalnie wysokie temperatury wzmagają po prostu poirytowanie, agresję i impulsywność. Zaobserwowane zjawisko może też być powiązane z poziomem kontrolującej nastrój serotniny. W miesiącach letnich jej stężenie w mózgu spada. Ponadto gdy jest gorąco, ludzie piją więcej alkoholu.

Pani doktor wyklucza, że ludzie targają się na życie, ponieważ wpadają w przygnębienie, widząc, jak dobrze bawią się podczas wakacji inni. Efekt ograniczał się bowiem głównie do wyjątkowo upalnych dni, a nie do lata jako takiego. Podczas fali upałów z 1995 roku odsetek samobójstw wzrósł np. o 46,9%. Podobnego zjawiska nie odnotowano już w 2003 roku, ponieważ wysokie temperatury pojawiły się w dwóch rzutach, a organizm miał czas na zaadaptowanie się do nowych warunków.

W 11-letnim okresie popełniono w Anglii i Walii 56.623 samobójstwa (13,3 dziennie). Trzy czwarte samobójców to mężczyźni. Najwięcej przypadków targnięcia się na własne życie odnotowywano 1 stycznia. Najgorszym dniem był poniedziałek, do końca tygodnia liczba samobójstw zmniejszała się.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przy osiemnastu stopniach to dziewczyny zaczynają chodzić w miniówkach o romans nie trudno o czym ich facet dowiadywał sie w niedzielę gdy niechciała z nim iść do koscioła , pił do wieczora a potem na złość dziewczynie popełniał samobójstwo ( to był już poniedziałek rano) , jeśli dobrze zapił to we wtorek już miał inny powód bo szef go z roboty wylał (ale z powodu pracy pęd do samobójstwa jest mniejszy ;D)

W środę to juz tylko ci co z powodu dziewczyny , dobrej pracy i kredytu do spłacenia. Czwartek tylko kredytu. W piątki to tylko nieliczni z uwagi na możliwości  poznania nowej laski w sobotę. I koło się zamyka bo znów w niedzielę od kogoś odejdzie dziewczyna 8)

Share this post


Link to post
Share on other sites

BEZ EKOLOGII,WEGETARIANIZMU,ODNAWIALNEJ ENERGII ZGINIECIE JAK DINOZAURY.ANTYEKOLODZY=DO CZARNOBYLA-ZMIANY KLIMATU TO GŁÓD,SUSZE,POWODZIE,200% WIECEJ HURAGANÓW...

 

KATASTROFA KLIMATYCZNA TO NOWY POTOP-KARA ZA GRZECH=BRAK EKOLOGII,WEGETARIANIZMU,ODNAWIALNEJ ENERGII

 

PROGRAM ZIELONYCH:EKOLOGIA,WEGETARIANIZM,ODNAWIALNA ENERGIA ALBO LOS DINOZAURÓW=ZMIANY KLIMATU,SUSZE,HURAGANY,GŁÓD,BIEDA

ZIELONI OSTRZEGAJĄ:RATUNEK W EKOLOGII,WEGETARIANIŹMIE,ODNAWIALNEJ ENERGII=ZMIANY KLIMATYCZNE SĄ FAKTEM-ANOMALIE KLIMATYCZNE-GWAŁTOWNE ZIMY,UPAŁY,SUSZE,PORYWISTE WIATRY,GWAŁTOWNE OPADY

Naukowcy są zdania, że przyczyną globalnych zmian klimatu są emisje przemysłowe, a największym elementem wpływu ludzi na klimat są gazy cieplarniane. W efekcie ludzi mogą czekać częstsze fale upałów, susze, zjawiska ekstremalne związane z obiegiem wody w przyrodzie, np. związane z nimi pożary, wysokie temperatury, zmiany w wegetacji i podniesienie poziomu mórz np. skrajne zjawiska jak upały i fale zimna W wielu miejscach w Europie latem 2003 roku zanotowano temperaturę 38 stopni C. We Francji zmarło z powodu upałów 14.800 ludzi, głównie osób starszych. W Wielkiej Brytanii zanotowano o dwa tysiące więcej zgonów niż zazwyczaj o tej porze roku. We Włoszech zmarło o ponad cztery tysiące osób więcej, w Portugalii o 1.300 więcej, a w Holandii o ponad 1.000.

?Zielonych? interesuje jeszcze kwestia - braku uzależnienia nas - konsumentów od niszczącej świat ?cywilizacji ropy? - poprzez. m.in. efekt cieplarniany powodujący anomalie pogodowe jak: podniesienie poziomu oceanów, huragany, wichury, ulewne deszcze, powodzie, susze, wielkich koncernów korumpujących polityków i media i działających dla zysku na naszą szkodę, np. hamując rozwój energii odnawialnych (zasoby energii geotermalnej, słońca i wiatru przy dzisiejszych niedoskonałych urządzeniach i technologiach 30 - krotnie przekraczają maksymalnie przewidywane potrzeby energetyczne świata).

PRZYSZŁOŚĆ=ENERGIA ODNAWIALNA=ZASOBY 1000X PRZEKRACZAJĄ POTRZEBY ŚWIATA.

NP.POLSKIE ZASOBY ENERGII Z DOŚĆ KONWENCJONALNEGO ŹRÓDŁA ODNAWIALNEJ ENERGII JAK BIOMASA 10-CIO KROTNIE PRZEWYŻSZAJĄ POTRZEBY ENERGETYCZNE POLSKI, PODOBNIE ZASOBY ENERGII GEOTERMALNEJ RÓWNIEŻ OKOŁO 10 - CIO KROTNIE PRZEWYŻSZAJĄ POTRZEBY. POKRYCIE KOLEKTORAMI SŁONECZNYMI DZISIEJSZEJ 25% POWIERZCHNI TERENÓW ZABUDOWANYCH DOSTARCZYŁOBY WYSTARCZAJĄCEJ ILOŚCI ENERGII.

Chociaż Energetyka Odnawialna też podlega pewnym ograniczeniom środowiskowym (np. nadmierne skupisko elektrowni wiatrowych może powodować np. hałas, zmiany krajobrazu, zmiany klimatyczne - np. podniesienie temperatury na skutek osłabienia wiatru) i napotyka na opór lobby surowcowego i czerpiącego zyski z eksploatacji przestarzałych i szkodliwych społecznie, zdrowotnie i środowiskowo technologii.

Energetyka Odnawialna stwarza także nowe lokalne miejsca pracy i powoduje rozwój gospodarczy (np. elektrownie wiatrowe są atrakcją turystyczną).

EKOLOGICZNE CZYSTE PALIWA,POJAZDY NA ENERGIE ODNAWIALNA-ludzkość na skraju kolejnego przełomu technologicznego-póki co np. paliwa wodorowe pochodzą tez z konwencjonalnych elektrowni-węglowych lub atomowych więc powodują tez zanieczyszczenia tylko w sąsiedztwie elektrowni ZAMIAST NP. ENERGII SŁONECZNEJ CZYSTEJ I DOSTĘPNEJ ZA DARMO - TYLKO KONCERNY NIE CHCĄ PRZESTAĆ ISTNIEĆ GDY ICH PALIWA STANĄ SIĘ NIEPOTRZEBNE LUDZIOM

ENERGIA SŁONECZNA CZYSTA I DOSTĘPNA ZA DARMO-LECZ NIEZYSKOWNA DLA KONCERNÓW

W zawodach pojazdów słonecznych samochody jeżdzą ponad 300km/h,samolot obleciał ziemie itp.,nie ma tez problemów z magazynowaniem, tylko koncerny nie chcą przestać istnieć gdy ich paliwa staną się niepotrzebne ludziom

np. pierwszy komputer ważył kilka ton i zajmował ogromna halę, wykonując operacje na poziomie dzisiejszego kalkulatora. Nakłady i zainteresowanie jakąś dziedziną techniki powoduje postęp, miniaturyzację, obniżkę kosztów i zwiększenie dostępności...

 

NP. USA ZMIERZA DO ZAGŁADY ŚWIATA-Z NAJWIEKSZA EMISJA ZANIEFCZYSZCZEN,ZUZYCIEM ROPY,WODY,SUROWCÓW - NA SKUTEK TYCH DZIALAN LICZBA HURAGANOW PODCZAS OSTATNICH 5 LAT ZWIĘKSZYŁA SIĘ 2 KROTNIE, Z NP. HURAGANEM KATRINA, KTÓRY ZATOPIŁ AMERYKAŃSKIE MIASTO NOWY ORLEAN!

 

ZMIANY KLIMATYCZNE TO NIE JEDYNE ZAGROZENIE-WYBIERZ WEGETARIANIZM-ZDROWSZA EKOLOGICZNA DIETA- JEDZENIE MIĘSA TO PRZYCZYNA UPADKU CYWILIZACJI - PRZEMOCY, WOJEN, OKRUCIEŃSTWA, CHORÓB (RAK, ZAWAŁY, OTYŁOŚĆ, MIAŻDZYCE, CUKRZYCE), GŁODU, SUSZ,ZMIAN KLIMATU, EROZJI GLEBY, ZATRUCIA WODY I SKAŻENIA ŚRODOWISKA

Każdego roku ludzie zabijają ponad 40 miliardów zwierząt hodowlanych a także olbrzymią ilość ryb oraz zwierząt dzikich. - niepotrzebnie szkodząc środowisku i swojemu zdrowiu. Pokarm, który pochodzi z bólu i cierpienia nie powinien służyć człowiekowi do jedzenia. Świat jest pełen warzyw, owoców, ziaren zbóż, orzechów itp. wspaniałego pożywienia dla wszystkich istot. - nie trzeba przelewać krwi aby żyć.

PRZEMYSŁ MIĘSNY jest współodpowiedzialny za: Panujący na świecie głód! Śmierć milionów ludzi umierających z powodu ataków serca, wylewu, cukrzycy i raka! Wycinanie ogromnych obszarów lasów pod pola uprawne! Skażenie środowiska na dużą skalę (gleba, woda, powietrze)! Powstanie chorób, zagrażających milionom ludzi np. BSE, SARS, tzw. Ptasia Grypa, itd...! Kolosalne zużycie światowych zasobów wody pitnej! Powstawanie kwaśnych deszczów! Powiększanie się dziury w warstwie ozonowej! Powodowanie nieodwracalnej erozji gleby na dużą skalę! Przekształcanie się znacznych obszarów Ziemi w pustynię! Szybko postępujące globalne ocieplenie! Doprowadzanie do śmierci oceanów!

 

ESKIMOSI JEDZĄCY PRAWIE SAMO MIĘSO NIE DOZYWAJĄ NAWET 25-35 LAT.

Obecnie 826 milionów ludzi na świecie cierpi z powodu głodu i niedożywienia - z czego 792 miliony w krajach rozwijających się oraz 34 miliony w krajach uprzemysłowionych. 2 miliardy ludzi (czyli 1/3 populacji) nie dysponuje dostateczną ilością pożywienia. Każdego roku 12 milionów dzieci umiera na choroby związane z niewłaściwym odżywianiem.

Prawda jest taka, że w krajach, których mieszkańcy umierają z głodu, uprawia się zboża, które są następnie eksportowane i przerabiane na paszę dla zwierząt hodowlanych krajów zachodnich. Etiopia dotknięta zarazą w 1984, uprawiała w tym czasie zboża z przeznaczeniem dla europejskich zwierząt hodowlanych, podczas gdy jej ludność umierała z głodu. Wstrząsające jest to, iż 80% głodujących na świecie dzieci żyje w krajach, gdzie istnieje nadwyżka produkowanej żywności, produkowanej niestety dla zwierząt, które zostaną zjedzone przez zaledwie 480 milionów ludzi z krajów bogatych.

Do takiego stanu rzeczy przyczynia się przede wszystkim niewyobrażalne marnotrawstwo pokarmu roślinnego, z którego "produkuje się" mięso.

Aby otrzymać 1kg mięsa, hodowane zwierzę musi zjeść prawie 10 kg paszy lub innego pokarmu roślinnego. Stąd blisko 90% upraw na świecie (w tym obszary pastwisk) przeznaczonych jest na produkcję pokarmu dla zwierząt!

A oto kilka przykładów tego niesłychanego marnotrawstwa człowieka:

Z tego samego kawałka ziemi, można uzyskać pokarm sojowy dla 60 osób, lub zaledwie 2 osób spożywających pokarm mięsny.

1 akr ziemi = 20.000 funtów ziemniaków, 165 funtów wołowiny

amerykański przemysł mięsny wytwarza 158 milionów ton odchodów rocznie

hodowla bydła - nr.1 na liście przyczyn zanieczyszczenia wód w USA

75% zbóż wysyłanych do krajów trzeciego świata zużywa się na wyżywienie bydła

kraje stojące najwyżej pod względem spożycia produktów zwierzęcych to również kraje z najwyższym wskaźnikiem zachorowań na raka, choroby serca, cukrzycę, osteoporozę

50% mężczyzn jedzących mięso umiera z powodu chorób serca, 4% mężczyzn nie spożywających żadnych produktów zwierzęcych umiera na zawał

80% inspektorów hodowli kurcząt USDA nie spożywa drobiu

Amerykanie spędzają ponad miliard godzin w korkach ulicznych rocznie

ponad 8 milionów ton ropy wylewa się każdego roku do oceanów

tylko 1 na 10 małych szympansów przeżywa podróż z dżungli do Zoo

miliard zwierząt zabija się każdego roku podczas eksperymentów

1 tona papieru z odzysku oszczędza 17 drzew, 7000 galonów wody oraz ilość energii wystarczającej do ogrzewania przeciętnego domu przez pół roku

 

Fala niezwykłych upałów, gwałtownych zmian pogody, deszczów i huraganów oraz powodzi, które klimatolodzy tłumaczą jako następstwo efektu cieplarnianego i globalnych zmian klimatycznych, spowodowały wiele ofiar na całym świecie.

 

Ulewne deszcze tropikalne sparaliżowały w czwartek największe miasto Nigerii, 9-milionowe Lagos; ludzie brodzili na ulicach śródmieścia po kolana w wodzie.

 

W Afganistanie 565 osób straciło życie w powodziach, które spowodowane zostały przez niezwykłe ulewy we wschodniej części kraju.

 

W Pakistanie od ubiegłego weekendu cyklon Yemyun pochłonął 256 śmiertelnych ofiar. Na skutek zniszczeń, będących następstwem szalejących wichrów i powodzi, ucierpiało 800 tys. mieszkańców, którym pomoc niosą wojskowe ekipy ratownicze.

 

Jak ogłosiła w czwartek Światowa Organizacja Zdrowia (WHO), na skutek bezpośrednich lub pośrednich następstw zmian klimatycznych w Azji i na wyspach Oceanu Spokojnego ginie co roku 77 tys. ludzi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

WEGETARIANIZM=RECEPTA NA BRAK OTYŁOŚCI=BEZ MIĘSA=ZDROWIE+URODA,BRAK CHORÓB:RAKA,

SERCA,ŻOŁĄDKA MIAŻDZYC,ZAWAŁU,WYLEWU,CUKRZYCY,90%ZATRUĆ,OTYŁOŚCI,BSE(SZALONE KROWY)PTASIEJ GRYPY,SARS,PRYSZCZYCY(ŚWINIE)PASOŻYTÓW= o99%MNIEJ CHORÓB SERCA,95%mniej raka-dane z najszacowniejszego pisma medycznego "British Medical Journal" =wyniki z 13 lat badań stanu zdrowia 11 tys. osób-wegetarian. Badania nazwane"Studiami Oksfordzkimi", określiły pozytywne konsekwencje zdrowotne diety wegetariańskiej.

 

WEGETARIANIZM=RADOŚĆ JEDZENIA BEZ CHORÓB,ZABIJANIA=SMACZNIEJ,ZDROWIEJ,SZYBCIEJ,

TANIEJ=SŁAWNI WEGETARIANIE:Pamela Anderson,Briggite Bardot, Kate Winslet, Tina Turner, Kim Basinger+ Dustin Hoffman, Bryan Adams, David Duchowny, Moby,Bono(U2),Leonard Cohen, Bob Dylan, John Cage, Johny Rotten, Beastie Boys, JaRule, KRS-One, RZA, Bruce Lee...Jezus, Platon,Sokrates, LeonardoDaVinci,Newton,Darwin, Einstein,Edison,Tesla,Kafka, Tołstoj,Wolter, Ghandi, Twain, Rifkin

 

WEGETARIANIE SĄ SZCZĘŚLIWSI,ZDROWSI=MAJĄ SPOKOJNE SUMIENIE NIE CHORUJĄ=BEZ MIĘSA= BEZ WSZYSTKICH WEGETARIANIE NIE PIJĄ ALKOHOLU,NIE PALA,NIE NARKOTYZUJA SIĘ

NAJLEPIEJ NIE CHOROWAĆ=JAK? WIECZNIE CHORZY POLACY:MIESO,MLEKO,WÓDKA,PAPIEROSY,KAWA=LEPIEJ ZYĆ ZDROWO I NIE CHOROWAĆ,ZAPOBIEGAĆ NIŻ BEZSKUTECZNIE SIĘ LECZYĆ=CZY TO NIE ZNAK BY PRZESTAĆ JEŚĆ MIĘSO?

 

WEGETARIANOM NIE PSUJĄ SIĘ NAWET ZĘBY,TO PRZEZ MIĘSO? ZMIENIAJACE NATURALNY ZASADOWY ODCZYN SLINY NA KWAŚNY POJAWIA SIE PRÓCHNICA.

 

Organizacje ekologiczne wskazują także, że hodowla zwierząt i produkcja mięsa jest największym źródłem zanieczyszczenia środowiska, w tym szczególnie poprzez erozję gleby powoduje katastrofalne susze i zniszczenie środowiska (np. Grecja jest przykładem erozji gleb na skutek nadmiernego wypasu zwierząt) a mięso np. jest przyczyna głodu w Afryce-ZBOŻA Z GŁODUJACYCH KRAJÓW TUCZA ZWIERZETA W EUROPIE,z 1 ha można wykarmić 60 osób jedzących soje , a tylko 2 jedzące mięso

 

Z punktu widzenia etyki produkcja i sprzedaż mięsa często wiąże się ze zbędnym okrucieństwem i zabijaniem zwierząt.

 

Mięso zawiera 10-1000x więcej szkodliwych substancji niż rośliny kumulowanych ze środowiska (bo na 1 kg mięsa potrzeba 10 kg paszy roślinnej)+szkodliwe pozostałości tuczu i przemysłowego przetwarzania mięsa:konserwanty,antybiotyki,sztuczne hormony i inne dodatki.

 

Ryby kumulują wszystkie skażenia z wody:związki rakotwórcze,toksyczne,metale ciężkie,PCB,powodujące uszkodzenia genetyczne

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lol, co za teksty. Bez mięsa z pewnością żyłoby się niełatwo. I jak można twierdzić że to ono jest przyczyną wszystkich chorób? I może jeszcze gdyby ludzie mięsa nie jedli to nie mieliby raka? Ktoś chce być wegetarianinem - ok, tylko wada jest taka, że dieta musi być odpowiednio dobrana tak, by człowiek miał wszystkie potrzebne mu składniki odżywcze, mikroelementy, itp, których dużą część zwykli ludzie czerpią z mięsa.

 

A co do tych upałów i samobójstw - całkiem możliwe. Ja sam mam w lato jakoś bardziej zryty nastrój niż w zimie ;D

Share this post


Link to post
Share on other sites

jak dotąd sądzono, że to zimą ludzie popełniają więcej samobójstw...ponieważ jest szaro i ciemno, być moze się to zmieniło, aczkolwiek statystyki wykazują również, że więcej ludzi popełnia samobójstwo, gdy brakuje im światła lub dzień jest bardzo krótki...

 

a co do wegetarianizmu, to chyba ejsteśmy już od paru dobrych milionów lat zaprogramowani na jedzenie mięsa...taki jest łańcuch pokarmowy, tak mi sie wydaje...ja bynajmniej z parówek nie zrezygnuje... ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Powiedz co konkretnie należy zrobić , a nie strasz tymi wszystkimi pierdołami - bo jeśli się zdarzą to dotkną również ciebie 8)

Ja jem mięso bo mój organizm przyswaja białko w całości raczej problem jest w braku umiaru.

Za efekt cieplarniany odpowiada słońce bo to ono dostarcza energii i to że jest aktywne to dobrze.

Gdyby ludzie nie jedli mięsa to nie chodowali by zwierząt co doprowadziłoby do tego ze by się nie mnożyły i nie miały schronienia na zimę a poza tym zjedzona krowa staje się człowiekiem co z jej pkt. widzenia jest awansem - pytaniem jest co zjada ludzi???

Share this post


Link to post
Share on other sites

zjedzona krowa staje się człowiekiem co z jej pkt. widzenia jest awansem -

 

hehe dobre ;)

 

pytaniem jest co zjada ludzi???

 

no ludzi to zjadają np robaczki ;)

 

więc wychodzi na to że zabijąc robaczka zabijamy człowieka  ???

Share this post


Link to post
Share on other sites

ty ekolog zryty beret masz od tych warzyw... jak przesledzisz sobie ewolucje to zobaczysz ze gdyby nie mieso to nie bylibysmy inteligentniejsi od szympansa... a z ta krowa ktora po zjedzeniu staje sie czlowiekiem to przesada... buhahahahhahahha sie usmielam... przeciez geny sie nie przenosza droga pokarmowa!!!!!!!!! a zmiany klimatyczne to nie jakas plaga czy kara za jedzenie miesa tylko taka jest kolej rzeczy... jeszcez raz prosze o przesledzenie histori naszej planety to sie dowiesz ze okresy zawirowan pogodowych w przeszlosci nie raz wystepowaly nawet zanim ludzie sie pojawili... prawda ze nie szanujemy naszej ziemi ale na jakas wielka kleske to sie nie zapowiada...

Share this post


Link to post
Share on other sites

WEGETARIANIE NIE PIJĄ ALKOHOLU,NIE PALA,NIE NARKOTYZUJA SIĘ

 

to moze jeszcze powiesz ze alkohol papierosu czy jakiekolwiek narkotyki to tez mieso...buhahahhahahahahhaha... przeciez to z roslin.... a wegetarianie lubia roslinki

 

a pozatym zdrowe to sa chyba tylko te warzywa z wlasnych ogrodkow o ile mieszkamy gdzies zdala od cywilizacji... teraz warzywa sa bardziej modyfikowane niz mieso...

Share this post


Link to post
Share on other sites

ty ekolog zryty beret masz od tych warzyw... jak przesledzisz sobie ewolucje to zobaczysz ze gdyby nie mieso to nie bylibysmy inteligentniejsi od szympansa... a z ta krowa ktora po zjedzeniu staje sie czlowiekiem to przesada... buhahahahhahahha sie usmielam... przeciez geny sie nie przenosza droga pokarmowa!!!!!!!!! a zmiany klimatyczne to nie jakas plaga czy kara za jedzenie miesa tylko taka jest kolej rzeczy... jeszcez raz prosze o przesledzenie histori naszej planety to sie dowiesz ze okresy zawirowan pogodowych w przeszlosci nie raz wystepowaly nawet zanim ludzie sie pojawili... prawda ze nie szanujemy naszej ziemi ale na jakas wielka kleske to sie nie zapowiada...

 

Spróbój sobie coś przypomnieć jak miałeś roczek ....

Co , nic nie pamiętasz ??

A co robiłeś 16 maja 2007 o trzynastej 27 też nie pamietasz ??

 

To przestań pieprzyć o historii ziemi bo ona jest jeszcze trudniejsza do przypomnienia.

 

Co do inteligencji to pamiętaj że 5% masz genom inny niż ryba a i tak krótszy niż genom ryżu. Poza tym warto zwrócić uwagę że ludzie którzy dużo wiedzą mało mówią bo zdają sobie sprawę z przepaści umysłowej rozmówcy (braku wspólnego języka).

 

Co do krowy która staje się człowiekiem też racji Ci brak...

Ponieważ połkniety pokarm (spirale DNA) pod wpływem środowiska kwaśnego rozwijają sie ,a następnie enzymy wycinają z niego fragmenty podobne do występujących w organiźmie i zabudowywują (to dlatego żydzi i arabowie nie jedzą świń) a niedość tego to stres zwierzęcia przed smiercią

wydziela w nim adrenalinę którą następnie przyswajasz po zjedzeniu (dlatego wegetarianie nie jedzą mięsa)

 

Dalej znów piszesz o ''... jeszcez raz prosze o przesledzenie histori naszej planety " to podpowiem

Ci że cała ta historia jest wysana z palca aby uspokoić ludzi i wzbudzić poczucie dominującego , najwyżej zaawansowanego gatunku na tej planecie (a to jest nieprawdą bo:

1. Były wcześniej dużo bardziej rozwiniete cywilizacje na ziemi przed naszą

2. Są gatunki które wyewulowały inaczej niż saki (UFO)

3. Wcale nie jest pewne czy jesteśmy stąd czy tylko tutaj się osiedliliśmy.

4. Prawdopodobnie żyjemy w wielowymiarowej przestrzeni (więcej niż 4) i wiedziemy naraz kilka żyć.

 

Z wyrazami Szacunku A.D.2007.10.03.01.16.57 czasu środkowo europejskiego  ;D 8)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ponieważ połkniety pokarm (spirale DNA) pod wpływem środowiska kwaśnego rozwijają sie ,a następnie enzymy wycinają z niego fragmenty podobne do występujących w organiźmie i zabudowywują

ROTFL ROTFL ROTFL, Waldi, sam siebie przeszedłeś :))))))

 

btw. co to znaczy "zabudowywują"? Chyba miało być "zabudowywowywawywują"?

Share this post


Link to post
Share on other sites
ROTFL ROTFL ROTFL, Waldi, sam siebie przeszedłeś )))))

 

btw. co to znaczy "zabudowywują"?

 

Zwyczajnie , enzymy tną rozprostowane DNA pokarmu i transportują do komórek gdzie zabudowywują w miejsce uszkodzonego twojego DNA tak w sekwencjach po 1000 zasad. 8)

Share this post


Link to post
Share on other sites
ROTFL ROTFL ROTFL, Waldi, sam siebie przeszedłeś )))))

btw. co to znaczy "zabudowywują"?

Zwyczajnie , enzymy tną rozprostowane DNA pokarmu i transportują do komórek gdzie zabudowywują w miejsce uszkodzonego twojego DNA tak w sekwencjach po 1000 zasad. 8)

No, to pokaż mi przykład takiego zjawiska. Chociaż jeden konkretny przykład.

Share this post


Link to post
Share on other sites
No, to pokaż mi przykład takiego zjawiska. Chociaż jeden konkretny przykład.

 

Na Discovery był film o tym, a wczesniej o tym gdzieś czytałem.

 

Oprócz enzymów z jednym centrum aktywnym mamy także enzymy allosteryczne. Są to związki mające więcej niż jedno miejsce aktywne, które to miejsca kooperatywnie wiążą cząsteczki substratu, dzięki czemu związanie substratu w jednym miejscu aktywnym indukuje w enzymie zmianę konformacyjną, zmieniającą powinowactwo do substratu w innych miejscach aktywnych. Ten typ enzymów może występować w formie białka  złożonego z wielu podjednostek, z których każda ma miejsce aktywne.

 

- model  indukowanego dopasowania -mechanizm opierający się na dopasowaniu kształtu enzymu do substratu lub odpowiedniej grupy substratów i przekształceniu ich w produkty. Poza tym enzym może zniekształcić substrat wymuszając w nim konformację podobną do stanu przejściowego. Przykładem może być związanie glukozy z heksokinazą.

 

W czasie katalizy enzymatycznej cząsteczka substratu jest wiązana w określonym obszarze cząsteczki enzymu w tzw. centrum aktywnym, w którym w enzymach złożonych znajduje się grupa prostetyczna; tworzy się wówczas kompleks enzym–substrat. Dzięki swoistemu układowi grup chemicznych w centrum, enzym oddziałuje na grupy chemiczne substratu rozluźniając określone wiązanie chemiczne. Po powstaniu produktów reakcji cząsteczka enzymu uwalnia się z kompleksu i po powrocie do formy pierwotnej (w enzymach złożonych po przyłączeniu przenoszonych grup do innego związku) tworzy nowy kompleks z następną cząsteczką substratu itd. 

 

tutaj jest wiecej:http://64.233.183.104/search?q=cache:CtnidcnjblsJ:www.chem.uw.edu.pl/people/AMyslinski/cw13/enzymy.html+enzymy&hl=pl&ct=clnk&cd=7&gl=pl    a wcale wiele się nie na szukałem 8)

Share this post


Link to post
Share on other sites

No dobra, przepisałeś pierwszy z brzegu podręcznik biologii molekularnej, ale nie widzę tu ani słowa o wchłanianiu przez organizm człowieka całych odcinków DNA do swoich komórek. A teraz podaj mi konkretny przykład, że możliwe jest wycięcie z pokarmu fragmentu DNA o wielkości 1000 bp i wklejenie go do własnego genomu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

w żołądku wszystko jest rozkladane... a dna nie jest rozcinane i transportowane gdzies gdzie go potrzebuja... skad te teorie...

a swoja drogo czy pamietasz swoje narodziny... a co robiles tydzien temu???? myslisz ze pamietasz...

najpierw sie doucz biologii a potem wyglaszaj teorie... ja biologia zajmuje sie uz dobrych parenaście lat...

Share this post


Link to post
Share on other sites
ja biologia zajmuje sie uz dobrych parenaście lat...

 

I co z tego ?? Inni zbierają znaczki, inni oglądają telewizję a wszyscy sie duszą i zatruwają dupianym żarciem, nie jesteś tu po to by zajmować się biologią , tylko zajmujesz się biolgią po to by wspierać życie . Łapiesz . A z drugiej strony szacunek za pamiętanie poprzednich postów starałem się mówić prawdę ,więc i ty znajdziesz te informacje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobra waldi, koniec gadania, teraz konkrety, bo jak zwykle zbaczasz z tematu: rzucaj ten przykład, kiedy połknięty pokarm jest cięty na fragmenty 1000 bp, które potem wnikają do komórek i włącza się do genomu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Waaaldiiii, gdzie jesteś? zapomniałeś odpowiedzieć w tym temaaacieeee! Hop hop, odpowiedz!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Waaaldiiii, gdzie jesteś? zapomniałeś odpowiedzieć w tym temaaacieeee! Hop hop, odpowiedz!

 

Dobra , podaj maila to jak się wkurzę to ci przyslę zdjecie z książki gdzie to wyczytałem.(muszę poszukać) 8)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Wklej na forum link, daj się wszystkim doedukować

- przecież internet nie jest dobrym źródłem informacji. tak to chyba gdzieś napisałeś. ;D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

  • Similar Content

    • By KopalniaWiedzy.pl
      Wyjście z łóżka w ciemny zimowy poranek jest dla wielu nie lada wyzwaniem. Nie ma jednak co robić sobie z tego powodu wyrzutów. Neurobiolodzy z Northwestern University odkryli właśnie mechanizm wskazujący, że zachowanie takie ma biologiczne podstawy.
      Naukowcy zauważyli otóż, że muszki owocówki posiadają rodzaj termometru, który przekazuje informacje o temperaturze z czułków zwierzęcia do bardziej rozwiniętych części mózgu. Wykazali też, że gdy jest ciemno i zimno sygnały te tłumią działanie neuronów odpowiedzialnych za przebudzenie się i aktywność, a tłumienie to jest najsilniejsze o poranku.
      To pomaga wyjaśnić dlaczego, zarówno w przypadku muszek owocówek jak i ludzi, tak trudno jest obudzić się w zimie. Badając zachowanie muszek możemy lepiej zrozumieć jak i dlaczego temperatury są tak ważne dla regulacji snu, mówi profesor Marco Gallio z Winberg College of Arts and Sciences.
      W artykule opublikowanym na łamach Current Biology autorzy badań jako pierwsi opisali receptory „absolutnego zimna” znajdujące się w czułkach muszki. Reagują one wyłącznie na temperatury poniżej strefy komfortu termicznego zwierzęcia, czyli poniżej 25 stopni Celsjusza. Po zidentyfikowaniu tych neuronów uczeni zbadali ich interakcję z mózgiem. Okazało się, że głównym odbiorcą przesyłanych przez nie informacji jest mała grupa neuronów mózgu, która jest częścią większego obszaru odpowiedzialnego za kontrolę rytmu aktywności i snu. Gdy obecne w czułkach receptory zimna zostają aktywowane, wówczas komórki w mózgu, które zwykle są aktywowane przez światło, pozostają uśpione.
      Odczuwanie temperatury to jeden z najważniejszych stymulantów. Podstawy jego działania, jakie znaleźliśmy u owocówki, mogą być identyczne u ludzi. Niezależnie bowiem od tego, czy mamy do czynienia z człowiekiem czy z muszką, narządy zmysłów mają do rozwiązania te same problemy i często jest to robione w ten sam sposób, dodaje Gallio.

      « powrót do artykułu
    • By KopalniaWiedzy.pl
      Rok 2019 był drugim najcieplejszym rokiem od czasu rozpoczęcia regularnych pomiarów w 1880 roku, a miniona dekada był najgorętszą od 140 lat. Dotychczas najcieplejszym rokiem w historii pomiarów był 2016, a ostatnich pięć lat było najgorętszymi, od kiedy ludzkość regularnie mierzy temperaturę na Ziemi.
      Jak poinformowali specjaliści z NASA, rok 2019 był o 0,98 stopnia Celsjusza cieplejszy niż średnia z lat 1951–1980. Od lat 80. XIX wieku średnie temperatury na Ziemi wzrosły o około 1,1 stopnia Celsjusza w porównaniu z epoką preindustrialną. Dla porównania, w czasach epoki lodowej temperatury były o około 5,5 stopnia Celsjusza niższe niż bezpośrednio przed rewolucją przemysłową. O ile więc w okresie 10 000 lat pomiędzy epoką lodową z rewolucją przemysłową średni temperatury na Ziemi zwiększyły się o 5,5 stopnia Celsjusza, to w ciagu ostatnich 140 lat wzrosły one o 1,1 stopień Celsjusza.
      Fakt, że zakończyła się najbardziej gorąca znana nam dekada potwierdzają niezależnie od siebie NASA, NOAA, Berkeley Earth, Met Office czy Copernicus Climate Change Service. Ranking pięciu najgorętszych lat w historii pomiarów wygląda następująco: 2016 (+0,94 stopnia Celsjusza względem okresu referencyjnego), 2019 (+0,93), 2015 (+0,90), 2017 (+0,84), 2018 (+0,77). Lata 2010–2019 były o 0,753 stopnia Celsjusza cieplejsze od średniej z okresu referencyjnego (1951-1980) i o 0,24 stopnia Celsjusza cieplejsze od dekady wcześniejszej.


      « powrót do artykułu
    • By KopalniaWiedzy.pl
      Francuskie Ministerstwo Rolnictwa poinformowało, że tegoroczna produkcja wina będzie o 6 do 13 procent mniejsza niż przed rokiem, a główną przyczyną są fale upałów. Szczególnie dotkliwa okazała się fala z końca czerwca. Stąd też, w oparciu o dane zebrane do 12 lipca Ministerstwo wylicza, że tegoroczna produkcja wina wyniesie od 42,8 do 46,4 milionów hektolitrów. To najmniej od 5 lat.
      Niekorzystne warunki pogodowe panowały przede wszystkim w zachodnich regionach winiarskich Francji, takich jak Val de Loire, Charente czy Bordelais. Potężne upały, dochodzące do 46 stopni Celsjusza, panowały też na południu. Niektóre winnice ucierpiały też wskutek opadów gradu, lecz to zjawisko było lokalne i nie poczyniło szkód na skalę całego kraju.
      Co gorsza, meteorolodzy prognozują, że w najbliższym tygodniu Francja znowu może spodziewać się fali upałów.

      « powrót do artykułu
    • By KopalniaWiedzy.pl
      Przy wyższych temperaturach kobiety lepiej wypadają w zadaniach matematycznych i słownych. U mężczyzn jest dokładnie na odwrót (w ich przypadku zależność między temperaturą a osiągami jest jednak słabiej zaznaczona).
      Badanie sugeruje, że płeć jest ważnym czynnikiem nie tylko przy określaniu wpływu temperatury na komfort, ale i na produktywność czy osiągi poznawcze.
      Jest udokumentowane, że kobiety wolą w pomieszczeniach wyższe temperatury niż mężczyźni. Dotąd sądzono jednak, że to wyłącznie kwestia osobistych preferencji. Nasz zespół ustalił, że nie chodzi tylko o to, czy czujesz się dobrze, czy nie i że temperatura wpływa na osiągi w kluczowych dziedzinach: w matematyce, zadaniach słownych i we wkładanym wysiłku - opowiada prof. Tom Chang z Uniwersytetu Południowej Kalifornii.
      W eksperymencie wzięło udział 543 studentów z WZB Berlin Social Science Center. W ciągu sesji ustawiano różne zakresy temperaturowe (od ok. 16 do 33 stopni Celsjusza). Ochotnicy mieli wykonywać 3 typy zadań (zachętą do pracy była nagroda pieniężna): 1) matematyczne, polegające na dodaniu bez kalkulatora pięciu dwucyfrowych liczb, 2) słowne, przy którym z zestawu 10 liter należało utworzyć w zadanym czasie jak najwięcej słów i 3) test świadomego myślenia (ang. Cognitive Reflection Test, CRT).
      Naukowcy wykryli znaczącą zależność między temperaturą otoczenia i wynikami osiąganymi w zadaniach matematycznym i słownym. Ani u kobiet, ani u mężczyzn temperatura nie miała wpływu na wyniki testu CRT.
      Jedną z najbardziej zaskakujących rzeczy jest to, że nie uciekaliśmy się wcale do skrajnych temperatur. Nie chodzi o trzaskający mróz czy upał. Znaczące zróżnicowanie osiągów widać nawet przy temperaturach rzędu 60-75 stopni Fahrenheita [15,5-24 stopni Celsjusza], co jest w końcu stosunkowo normalnym zakresem wartości.
      Autorzy artykułu z pisma PLoS ONE podkreślają, że poprawa osiągów poznawczych kobiet w wyższych temperaturach wydaje się napędzana głównie wzrostem liczby podawanych odpowiedzi. Po części można to interpretować jako skutek wzrostu wkładanego wysiłku.
      U mężczyzn spadek osiągów poznawczych przejawiał się mniejszą liczbą zgłaszanych odpowiedzi.
      Wzrost osiągów kobiet jest większy (daje się też precyzyjniej oszacować) niż spadek osiągów u mężczyzn.
      Amerykańsko-niemiecki zespół podkreśla, że uzyskane wyniki rzucają nieco światła na nieustającą walkę o ustawienia termostatu w biurach. Wg naukowców, by zwiększyć produktywność w mieszanych płciowo zespołach, ustawienia temperatury powinny być wyższe niż przy obecnych standardach.

      « powrót do artykułu
    • By KopalniaWiedzy.pl
      W przyszłym miesiącu w Narodowym Muzeum Historii Naturalnej w Waszyngtonie zostanie otwarta wystawa na temat zmian klimatu Ziemi na przestrzeni setek milionów lat. Przygotowujący ją paleobotanik Scott Wing i paleontolog Brian Huber, chcieli zaprezentować też wykres temperatur powierzchni Ziemi w ciągu ostatnich 500 milionów lat. Zadanie okazało się niezwykle trudne do wykonania, a uzyskane wyniki zaskoczyły specjalistów. Okazało się, że w przeszłości na naszej planecie panowały znacznie bardziej ekstremalne warunki, niż sądziliśmy.
      Dość łatwo jest śledzić okresy zlodowaceń czy okresy wysokich temperatur, gdy palmy rosły w pobliżu biegunów. Jednak poza tym niewiele jest pewnych rzeczy. Szczególnie jeśli chodzi o paleozoik, erę która rozpoczęła się 542 miliony lat temu. Pierścienie drzew pozwalają na śledzenie temperatur na przestrzeni tysięcy lat, w rdzeniach lodowców zapisane są dane z około miliona lat. Dlatego prace nad odtworzeniem dawnego klimatu są niezwykle trudne.
      Specjaliści zajmujący się paleoklimatem wykorzystują różne metody pomiarowe, różne metody korekty błędów, korzystają z różnych materiałów. Jedni odtwarzają klimat sprzed milionów lat na podstawie skamieniałych liści, inni na podstawie wzrostu skamieniałych koralowców. Często uzyskują sprzeczne wyniki. Nie rozmawiamy ze sobą zbyt dużo, przyznaje paleoklimatolog Dana Royer z Wesleyan University. Huber i Wing postanowili to zmienić i powołali do życia luźną grupę naukową o nazwie Phantastic, której celem jest zebranie i zweryfikowanie różnych danych. Pomysł jej powołania spodobał się wielu naukowcom, przyznaje Dan Lunt z Uniwersytetu w Bristolu, który specjalizuje się w modelowaniu paleoklimatu. Dodatkową zachętą dla naukowców było przypuszczenie, że jeśli uda się dobrze określić klimat, jaki panował w przeszłości oraz nałożyć na to stężenie CO2 w atmosferze, będzie można udoskonalić współczesne modele klimatyczne i lepiej określić, jak dwutlenek węgla wpływa na klimat.
      Do szacunku dawnych temperatur można wykorzystywać izotopy tlenu uwięzione w skamieniałych muszlach na dnie oceanów. Jako, że molekuły wody zawierające lżejsze izotopy szybciej parują i zostają uwięzione w lodzie, stosunek ciężkich i lekkich izotopów w skamielinach wskazuje na globalną ilość lodu, z czego można zgrubnie wyliczać temperatury.
      Jednak tutaj pojawia się kolejny problem. W niewielu miejscach na świecie mamy do czynienia z dnem oceanicznym starszym niż 100 milionów lat. Ciągły ruch płyt tektonicznych bez przerwy „odnawia” dno oceanów. Geochemik Ethan Grossman z Texas A&M University bada morskie skamieniałości znajdowane na lądach. To głównie szczątki ramienionogów, z których najstarsze pochodzą sprzed 540 milionów lat. Większość z nich żyła w płytkich morzach, które formowały się wewnątrz dawnych superkontynentów. Żeby jednak używać ich do oceny temperatur, trzeba przyjąć założenie, że stosunek izotopów tlenu w morzach przed milionami lat był taki, jak we współczesnych oceanach.
      Problem ten znany jest specjalistom od dziesięcioleci. Jednak grupa Phantastic postanowiła podejść do niego w nowatorskich sposób. Wykorzystali nową technikę mierzącą zawartość dwóch lub więcej połączonych razem rzadkich izotopów. Za pomocą bardzo czułych spektrometrów mas analizowali skamieniałości pod kątem obecności w nich molekuł zawierających ciężki izotop tlenu powiązany z ciężkim izotopem węgla. Takie molekuły częściej występują w niskich temperaturach. Problem w tym, że jeśli skamieniałość była wystawiona na działanie wysokiej temperatury lub ciśnienia, to uzyskane wyniki będą mylące. Na szczęście naukowcy odkryli sposób na odróżnienie tych zmienionych skamieniałości. Udaliśmy się do miejsca, w którym mogliśmy przeprowadzić badania, stwierdzili naukowcy.
      Poszukiwaniami połączonych ciężkich izotopów zajęła się geobiolog Kristin Bergmann z MIT we współpracy z geochemikiem Gregorym Henkesem z Uniwersytetu Stanu Nowy Jork i innymi uczonymi. W czasie swoich badań dokonali odkrycia, które trudno określić inaczej, niż „szokujące”. Okazało się, że przed 450 milionami lat średnia temperatura wód oceanicznych wynosiła... 35–40 stopni Celsjusza. To o ponad 20 stopni więcej, niż obecnie. I w takich, wydawałoby się niekorzystnych, warunkach, życie w oceanach rozkwitało, a nawet różnicowało się. Dla biologów to coś, z czym nie potrafią sobie poradzić. Dla współczesnych organizmów są to ekstremalne temperatury, mówi Grossman.
      Pozostało jeszcze przełożyć uzyskane lokalne wyniki na dane dla całego globu. Jeden z członków grupy Phantastic wpadł na prosty pomysł: wystarczy sprawdzić, jak wyglądała wówczas pokrywa lodowa na Ziemi, by dowiedzieć się, pomiędzy temperaturami wód na równiku i w pobliżu biegunów istniała aż tak wielka różnica.
      Inni członkowie Phantastic wykorzystują zdobyte dane do lepszego skalibrowania modeli klimatycznych opisujących dawny klimat i testują modele przeprowadzając setki symulacji by sprawdzić, która z nich najlepiej zgadza się z danymi uzyskanymi z innych źródeł.
      Niestety, Wingowi i Hubnerowi skończył się czas i muszą otwierać wystawę. Dlatego zaprezentują na niej wykres temperatur w wersji beta. To połączenie różnego rodzaju obserwacji, różnego rodzaju modeli, różnego rodzaju procedur badawczych i różnych założeń, przyznaje Wing. Jednak grupa Phantastic nie kończy pracy, a wersja beta zostanie zastąpiona gotową wersją wykresu gdy tylko będzie możliwe jej stworzenie. Jednak, jak podkreślają uczeni, nawet wersja beta powinna otworzyć ludziom oczy. To pokazuje, jak łatwo Ziemia może wejść w okres wysokich temperatur. Bo już takie okresy się zdarzały, mówi Grossman.

      « powrót do artykułu
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...