Skocz do zawartości
Forum Kopalni Wiedzy
KopalniaWiedzy.pl

Słodkie gorszego zdrowia psychicznego początki

Rekomendowane odpowiedzi

Mężczyzn z wysokim spożyciem cukrów cechuje podwyższone ryzyko wystąpienia po 5 latach częstych chorób psychicznych, takich jak zaburzenia lękowe czy depresja. Porównań dokonywano do grupy z niskim spożyciem cukrów. Co ważne, korelacja była niezależna od innych czynników, w tym diety czy cech socjodemograficznych. Badanie zespołu z Uniwersyteckiego College'u Londyńskiego (UCL) wykazało także, że zaburzania nastroju nie zwiększają skłonności do spożywania produktów z dużą zawartością cukru.

Autorzy publikacji z pisma Scientific Reports wykorzystali dane kohorty Whitehall II. Analizowano spożycie cukrów ze słodyczami i napojami oraz występowanie zaburzeń psychicznych u ponad 5 tys. mężczyzn i ponad 2 tys. kobiet w okresie między 1983 a 2013 r.

Wcześniejsze badania wskazywały na podwyższone ryzyko depresji przy wyższym spożyciu cukrów dodanych, ale nikt nie sprawdzał, czy ludzie z zaburzeniami lękowymi i/lub depresją mają tendencję do spożywania większych ilości słodkich pokarmów i napojów. Gdyby tak było, mielibyśmy wyjaśnienie korelacji między wyższym spożyciem cukru i gorszym zdrowiem psychicznym. Naukowcy z UCL nie znaleźli jednak potwierdzenia tej hipotezy w danych; mężczyźni i kobiety z zaburzeniami psychicznymi nie mieli wcale tendencji do zjadania większych ilości cukrów. To z kolei uprawomocniałoby odwrotną zależność, że wyższa konsumpcja cukrów negatywnie wpływa na stan psychiczny.

Dzienne spożycie cukru ze słodkimi pokarmami i napojami podzielono na 3 kategorie o zbliżonej liczebności. W przypadku mężczyzn z górnego tercyla, którzy spożywali ponad 67 g cukru, ryzyko wystąpienia zaburzeń psychicznych po 5 latach było o 23% wyższe niż u panów z dolnego tercyla, którzy spożywali mniej niż 39,5 g cukru. Korelacja okazała się niezależna od innych czynników ryzyka, w tym wspomnianej wcześniej diety, pozostałych chorób, zachowań dot. zdrowia czy otłuszczenia.

Mężczyźni i kobiety z zaburzeniami nastroju i wysokim spożyciem cukru po 5 latach nadal byli bardziej zagrożeni depresją (tutaj nie było jednak mowy o niezależności od czynników socjodemograficznych, zdrowia i diety).

Dieta wysokocukrowa na wiele sposobów wpływa na ludzkie zdrowie [...]. Nasze studium pokazuje, że szczególnie u mężczyzn, może także istnieć korelacja między cukrem a zaburzeniami nastroju. Istnieje sporo czynników oddziałujących na ryzyko zaburzeń nastroju, ale niewykluczone, że wysokocukrowe pokarmy i napoje są przysłowiową kroplą przelewającą czarę. [Co ciekawe] nie wykryto związku między spożyciem cukru a nowymi zaburzeniami nastoju u kobiet. Nie wiadomo, czemu tak jest - opowiada Anika Knüppel.

W krótkiej perspektywie czasowej słodkie produkty poprawiają humor. Osoby z obniżonym nastrojem mogą więc sięgać po słodkości, mając nadzieję, że usuną w ten sposób negatywne uczucia. Nasze badanie sugeruje jednak, że długoterminowo bardziej prawdopodobny jest odwrotny skutek [...].


« powrót do artykułu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...