Skocz do zawartości
Forum Kopalni Wiedzy
KopalniaWiedzy.pl

Większe ilości białka roślinnego chronią przed wczesną menopauzą

Rekomendowane odpowiedzi

Długoterminowe wysokie spożycie białek roślinnych może chronić kobiety przed wczesną menopauzą.

W omawianym badaniu z obniżonym ryzykiem wiązały się szczególnie wzbogacony białkiem makaron, ciemny chleb i płatki śniadaniowe. Podobnych związków nie zaobserwowano w przypadku zwierzęcych źródeł białka.

Lepsze zrozumienie, jak spożycie białek roślinnych wiąże się ze starzeniem jajników, może pomóc we wskazaniu sposobów modyfikowania ryzyka wczesnej menopauzy i towarzyszących jej zagrożeń zdrowotnych - podkreślają Maegan Boutot i prof. Elizabeth Berone-Johnson z Uniwersytetu Massachusetts w Amherst.

Wczesna menopauza to ustanie czynności jajników przed 45. rokiem życia. Występuje u ok. 10% kobiet i wiąże się z podwyższonym ryzykiem choroby sercowo-naczyniowej czy osteoporozy. Panie podkreślają, że autorzy nielicznych badań analizowali powiązania spożycia białek z czasowaniem menopauzy, a zgodnie z ich wiedzą, przed nimi nikt nie zajmował się w tym kontekście wczesną menopauzą.

Amerykanie oceniali korelacje między dietą i wczesną menopauzą wśród uczestniczek Nurses' Health Study II (NHS2). W czasie 20 lat NHS2 dietę uczestniczek badano 5-krotnie. Na przestrzeni miliona osobolat wczesną menopauzę odnotowano u 2041 kobiet.

Okazało się, że u pań, w przypadku których z białka roślinnego pochodziło ok. 6,5% spożywanych dziennie kalorii, ryzyko wczesnej menopauzy było o 16% niższe niż u kobiet, u których białka roślinne zapewniały tylko ok. 4% kalorii. Autorzy publikacji z American Journal of Epidemiology wyjaśniają, że dla kobiet spożywających 2 tys. kalorii dziennie odpowiadałoby to 3-4 porcjom (lub ok. 32,5 g) wzbogaconego białkiem makaronu, płatków śniadaniowych, tofu i orzechów dziennie. Podczas analiz naukowcy brali poprawkę na wiek, palenie, wskaźnik masy ciała itp.

Choć stosunkowo mało kobiet w naszym badaniu jadło bardzo dużo białka roślinnego i nasze możliwości analizy bardziej skrajnych poziomów spożycia były ograniczone, [udało nam się ustalić, że] w porównaniu do osób spożywających mniej niż 4% kalorii w postaci protein roślinnych, hazard względny [wczesnej menopauzy] dla kobiet dostarczających sobie w ten sposób 9 lub więcej procent kalorii wynosił 0,41. Oznacza to, że wczesna menopauza występowała u nich znacznie rzadziej.


« powrót do artykułu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...