Jump to content
Forum Kopalni Wiedzy
Sign in to follow this  
KopalniaWiedzy.pl

Większe ilości białka roślinnego chronią przed wczesną menopauzą

Recommended Posts

Długoterminowe wysokie spożycie białek roślinnych może chronić kobiety przed wczesną menopauzą.

W omawianym badaniu z obniżonym ryzykiem wiązały się szczególnie wzbogacony białkiem makaron, ciemny chleb i płatki śniadaniowe. Podobnych związków nie zaobserwowano w przypadku zwierzęcych źródeł białka.

Lepsze zrozumienie, jak spożycie białek roślinnych wiąże się ze starzeniem jajników, może pomóc we wskazaniu sposobów modyfikowania ryzyka wczesnej menopauzy i towarzyszących jej zagrożeń zdrowotnych - podkreślają Maegan Boutot i prof. Elizabeth Berone-Johnson z Uniwersytetu Massachusetts w Amherst.

Wczesna menopauza to ustanie czynności jajników przed 45. rokiem życia. Występuje u ok. 10% kobiet i wiąże się z podwyższonym ryzykiem choroby sercowo-naczyniowej czy osteoporozy. Panie podkreślają, że autorzy nielicznych badań analizowali powiązania spożycia białek z czasowaniem menopauzy, a zgodnie z ich wiedzą, przed nimi nikt nie zajmował się w tym kontekście wczesną menopauzą.

Amerykanie oceniali korelacje między dietą i wczesną menopauzą wśród uczestniczek Nurses' Health Study II (NHS2). W czasie 20 lat NHS2 dietę uczestniczek badano 5-krotnie. Na przestrzeni miliona osobolat wczesną menopauzę odnotowano u 2041 kobiet.

Okazało się, że u pań, w przypadku których z białka roślinnego pochodziło ok. 6,5% spożywanych dziennie kalorii, ryzyko wczesnej menopauzy było o 16% niższe niż u kobiet, u których białka roślinne zapewniały tylko ok. 4% kalorii. Autorzy publikacji z American Journal of Epidemiology wyjaśniają, że dla kobiet spożywających 2 tys. kalorii dziennie odpowiadałoby to 3-4 porcjom (lub ok. 32,5 g) wzbogaconego białkiem makaronu, płatków śniadaniowych, tofu i orzechów dziennie. Podczas analiz naukowcy brali poprawkę na wiek, palenie, wskaźnik masy ciała itp.

Choć stosunkowo mało kobiet w naszym badaniu jadło bardzo dużo białka roślinnego i nasze możliwości analizy bardziej skrajnych poziomów spożycia były ograniczone, [udało nam się ustalić, że] w porównaniu do osób spożywających mniej niż 4% kalorii w postaci protein roślinnych, hazard względny [wczesnej menopauzy] dla kobiet dostarczających sobie w ten sposób 9 lub więcej procent kalorii wynosił 0,41. Oznacza to, że wczesna menopauza występowała u nich znacznie rzadziej.


« powrót do artykułu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...