Skocz do zawartości
Forum Kopalni Wiedzy
KopalniaWiedzy.pl

Kolejny, tym razem przeciwcukrzycowy, powód, by jeść brokuły

Rekomendowane odpowiedzi

Skoncentrowany wyciąg z kiełków brokuła może pomóc pacjentom z cukrzycą typu 2. utrzymać prawidłowy poziom cukru.

Cukrzyca typu 2. występuje u ponad 300 mln osób na świecie. Ze względu na ryzyko uszkodzenia nerek aż 15% z nich nie może jednak przyjmować metforminy. Szukając rozwiązania dla tej grupy chorych, zespół Anniki Axelsson z Centrum Diabetologicznego Uniwersytetu w Lund porównywał ekspresję genową chorej tkanki z sygnaturami substancji, które potencjalnie mogłyby zostać lekarstwami.

W oparciu o 50 genów autorzy publikacji z pisma Science Translational Medicine stworzyli sygnaturę cukrzycy typu 2. dla tkanki wątroby (to tutaj zachodzi bowiem glukoneogeneza, czyli enzymatyczny proces przekształcania niecukrowcowych prekursorów, np. aminokwasów, w glukozę). Następnie przeanalizowali bibliotekę 3852 związków, które potencjalnie mogłyby odwrócić chorobę.

Najlepiej wypadł sulforafan - izotiocyjanian występujący w warzywach krzyżowych, głównie brokułach. Okazało się, że hamował on produkcję glukozy w hodowlach hepatocytów i poprawiał tolerancję glukozy u szczurów na dietach wysokotłuszczowej i wysokofruktozowej. Oprócz tego 12-tygodniowe testy kliniczne z losowaniem do grup i placebo wykazały, że zawierający sulforafan wyciąg z kiełków brokuła był dobrze tolerowany i poprawiał stężenie glukozy na czczo oraz poziom hemoglobiny glikowanej HbA1C u pacjentów z otyłością i nieuregulowaną cukrzycą typu 2.


« powrót do artykułu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...