Jump to content
Forum Kopalni Wiedzy
Sign in to follow this  
KopalniaWiedzy.pl

Kolejny, tym razem przeciwcukrzycowy, powód, by jeść brokuły

Recommended Posts

Skoncentrowany wyciąg z kiełków brokuła może pomóc pacjentom z cukrzycą typu 2. utrzymać prawidłowy poziom cukru.

Cukrzyca typu 2. występuje u ponad 300 mln osób na świecie. Ze względu na ryzyko uszkodzenia nerek aż 15% z nich nie może jednak przyjmować metforminy. Szukając rozwiązania dla tej grupy chorych, zespół Anniki Axelsson z Centrum Diabetologicznego Uniwersytetu w Lund porównywał ekspresję genową chorej tkanki z sygnaturami substancji, które potencjalnie mogłyby zostać lekarstwami.

W oparciu o 50 genów autorzy publikacji z pisma Science Translational Medicine stworzyli sygnaturę cukrzycy typu 2. dla tkanki wątroby (to tutaj zachodzi bowiem glukoneogeneza, czyli enzymatyczny proces przekształcania niecukrowcowych prekursorów, np. aminokwasów, w glukozę). Następnie przeanalizowali bibliotekę 3852 związków, które potencjalnie mogłyby odwrócić chorobę.

Najlepiej wypadł sulforafan - izotiocyjanian występujący w warzywach krzyżowych, głównie brokułach. Okazało się, że hamował on produkcję glukozy w hodowlach hepatocytów i poprawiał tolerancję glukozy u szczurów na dietach wysokotłuszczowej i wysokofruktozowej. Oprócz tego 12-tygodniowe testy kliniczne z losowaniem do grup i placebo wykazały, że zawierający sulforafan wyciąg z kiełków brokuła był dobrze tolerowany i poprawiał stężenie glukozy na czczo oraz poziom hemoglobiny glikowanej HbA1C u pacjentów z otyłością i nieuregulowaną cukrzycą typu 2.


« powrót do artykułu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...