Skocz do zawartości
Forum Kopalni Wiedzy
KopalniaWiedzy.pl

Składnik oliwy zapobiega guzom mózgu?

Rekomendowane odpowiedzi

Związek występujący w oliwie może zapobiec rozwojowi nowotworu mózgu.

Kwas oleinowy (OA), bo o nim mowa, sprawia, że występujące w komórkach białko MSI2 nie hamuje produkcji pewnego mikro-RNA - miR-7. Wpływając na aktywność konkretnych genów, miR-7 zapobiega zaś powstawaniu guzów mózgu.

Naukowcy z Uniwersytetu w Edynburgu dokonali swojego odkrycia, prowadząc testy na ekstraktach ludzkich komórek i żywych komórkach. Eksperymenty zademonstrowały, że OA zaburza kompleksy białka i pierwotnych transkryptów RNA (pri-miR). W warunkach in vitro kwas oleinowy przywraca przetwarzanie pro-miR-7, które normalnie byłoby zablokowane np. przez MSI2.

Choć nie możemy na razie powiedzieć, że dieta zawierająca oliwę pomaga zapobiegać nowotworom mózgu, nasze wyniki pokazują, że w laboratorium kwas oleinowy wspiera produkcję cząsteczek hamujących rozwój guza. Dalsze badania powinny doprecyzować rolę spełnianą przez oliwę w podtrzymywaniu zdrowia mózgu - podsumowuje dr Gracjan Michlewski.

Autorzy publikacji z Journal of Molecular Biology wyjaśniają, że różne zestawy białek wiążących się z RNA wchodzą w interakcje z pierwotnymi i prekursorowymi transkryptami RNA (pri-miR i pre-miR), potranskrypcyjnie kontrolując ich biogenezę. OA wydaje się zaś regulować szlak biogenezy, remodelując kompleksy białek i pierwotnych transkryptów.


« powrót do artykułu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...